Μπορεί ο Μπάιντεν να… (εξ)αγοράσει τη συμπάθεια της ανθρωπότητας;

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Λευκού Οίκου είχε επεξεργαστεί μεθοδικά το “χτύπημα”. Με φόντο την πρώτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, στο περιθώριο της Συνόδου των G7, και με τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ να διακηρύττει ότι “η Αμερική επιστρέφει”, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αγοράσει μισό δισεκατομμύριο εμβόλια, για να τα διαθέσει στις “ξεχασμένες” χώρες του πλανήτη, στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κίνηση του Τζο Μπάιντεν έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης προτροπής του να “σπάσουν” οι πατέντες των εμβολίων, ώστε να γίνεται περισσότερο προσβάσιμη η διάθεσή τους και για τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Πριν από μερικές ημέρες, στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των G7, η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ πέρασε την πρόταση για φόρο στις πολυεθνικές, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον δουλεύει μεθοδικά τις… δημόσιες σχέσεις της.

Είναι προφανές ότι ο “θεραπευτής” των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να κάνει εκ νέου την Αμερική αγαπητή στον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι εξίσου προφανές ότι δύσκολα… (εξ)αγοράζεται η συμπάθεια της ανθρωπότητας. Επομένως, έχει δρόμο μπροστά του.

 

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος