Κικίλιας: Αντιμετωπίζουμε αυτή την τεράστια πρόκληση με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Βενιζέλο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο σας ανησυχεί η διασπορά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής στη χώρα μας; Φαίνεται να οδεύουμε προς γενικό lockdown, τύπου Μαρτίου;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επαγρυπνούμε και αναλόγως πράττουμε, θα έλεγα, κύριε Βενιζέλο. Από τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο, πανελλαδικό δίκτυο, που επιτηρεί όλες τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ένα δίκτυο επιτήρησης αλλά και διάγνωσης, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε τα σωστά επιδημιολογικά δεδομένα.

Είμαι σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δημήτρη Θάνο, για κάθε νέα εξέλιξη. Μέχρι χθες είχαμε 206 περιστατικά μεταλλάξεων.

Τώρα αναφορικά με το πού οδεύουμε, θέλω να σας πω το εξής: Είναι πανθομολογούμενη τόσο η αδυναμία πρόγνωσης αυτής της νόσου όσο και η ασύμμετρη επιθετική της πορεία όταν αρχίσει να διασπείρεται. Για αυτό και οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει «αόρατο εχθρό». Όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε και αναλύουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δε μπορώ να σας κρύψω πως με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική, όπου και κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως η επιλογή της προληπτικής εφαρμογής ενός πιο σκληρού γενικού lockdown στη χώρα μας εξασφαλίζει την προστασία μας από την ευρεία διασπορά των μεταλλάξεων και φέρνει πιο κοντά μία μερική κανονικότητα; Δεν είναι προτιμότερη αυτή η επιλογή, σε σχέση με ένα «ακορντεόν», που θα ακολουθεί τις διαθέσεις του ιού;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας για έναν ολόκληρο χρόνο. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δίνουμε «ανάσες» στην κοινωνία, στα παιδιά μας και στην αγορά, προστατεύοντας όμως πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία. Με αυτόν τον γνώμονα παίρνουμε τις αποφάσεις. Γνωρίζετε, βέβαια, καλά ότι η Επιτροπή των ειδικών είναι αυτή που εισηγείται και στον έναν χρόνο λειτουργίας της, ποτέ δεν έχω προκαταλάβει τις εισηγήσεις αυτές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενοχλεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί τις κινήσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να ασκεί δριμεία κριτική σε αυτές; Παρά το γεγονός ότι αυτή η κριτική έρχεται πάντα εκ των υστέρων, δεν αποτελεί αυτό μία λειτουργία της αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι θεμιτή κάθε κριτική, αρκεί να είναι καλόπιστη, τεκμηριωμένη και να βασίζεται σε πραγματικά και επιστημονικά στοιχεία.  Όσον αφορά το υγειονομικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – και επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, παραλάβαμε 565 κλίνες, έχουμε φτάσει αισίως στις 1.303 και συνεχίζουμε.

Τέτοια εποχή, θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε δυστυχώς 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας, χωρίς να υπάρχει πανδημία. Σήμερα δεν έχουμε καμία αναμονή.

Έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, αριθμός-ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από αυτούς, 4.000 νοσηλευτές, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς και 1.219 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη. Επίσης, 2.250 θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτών και 700 θέσεις νοσηλευτών, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση θα προσληφθούν και αυτοί.

Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ε.Σ.Υ. έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα ασκήσατε δημόσια πολύ έντονη κριτική στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και στις φαρμακευτικές εταιρείες για τις υστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της Κομισιόν για αυτή την κατάσταση;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό που είπα ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Προσέξτε όμως: Η κοινή προμήθεια των εμβολίων από την Ε.Ε. ήταν ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για τις πιο μικρές χώρες. Αν δεν υπήρχε, τότε οι πιο ισχυρές θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα εμβόλια και πιο γρήγορα, ενώ οι λιγότερο ισχυρές θα έπαιρναν πολύ πιο δύσκολα, σε υψηλότερες τιμές και πιο καθυστερημένα.

Άρα, είναι μια επιτυχία το ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύτηκε από κοινού και εξασφάλισε εμβόλια για όλους. Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω τον καίριο ρόλο και της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

Τώρα, αν με ρωτάτε για το εάν πρέπει να πιεστούν κι άλλο οι εταιρείες. Σαφώς. Και αυτό γίνεται. Προχτές μάλιστα είχα ο ίδιος τηλεδιάσκεψη με τον CEO της AstraZeneca. Είμαστε σε καλό δρόμο και η χώρα μας με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική αντιμετωπίζει βήμα-βήμα αυτήν την τεράστια πρόκληση. Θα τα καταφέρουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν εμβολιάσει η χώρα μας όλους τους κατοίκους της οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, δεν θα έχουμε επιτύχει μία στρατηγική νίκη έναντι του ιού; Γιατί επιμένουμε να πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι εμβολιασμοί γίνονται με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών είναι – και ορθώς – οι ευπαθείς ομάδες.

Best Of

Ανθ΄ ημών οι … Γουλιμίνες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Ανθ΄ ημών οι …Γουλιμίνες! Κάπως...

Κικίλιας: Δουλεύουμε για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια

Κατά 17% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού...

Ο μεθοδικός σχεδιασμός Κικίλια για επέκταση της τουριστικής περιόδου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τουρισμός σώζει και φέτος την ελληνική...

Ο Σταϊκούρας παίρνει πάνω του κοινωνικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παίρνει πάνω...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές...

Kώστας Σλούκας στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να πιστεύω ότι εφέτος θα ζήσουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο»

Αποκλειστικές δηλώσεις του διεθνούς γκαρντ στην κάμερα του ΟΠΑΠ     Ο...

Η “απομόνωση” Ερντογάν… μεγαλώνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τι ντροπή για τη Δύση. Τι ντροπή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο οποίο χορεύει και διασκεδάζει ως... κανονικός άνθρωπος, ως μια νέα γυναίκα που χαίρεται τη ζωή,...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί από τον Μητσοτάκη την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικώς, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών Το ερώτημα που κυριαρχεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές στα καταστήματα ΟΠΑΠ για όλους τους αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων     Νέα σεζόν, νέες ομάδες, νέοι παίκτες...