Η Ευρώπη που… χάσαμε στο δρόμο

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Πόσο μακρινό φαντάζει το 1984… Τότε ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ, στις 21 Σεπτεμβρίου, ένωσαν τα χέρια τους μπροστά στην Ιστορία. Θυμήθηκαν την επέτειο έναρξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πολέμου, και σιωπηλά ορκίστηκαν να μην επιτρέψουν να ξαναζήσει η ανθρωπότητα μια τόσο ακραία τραγωδία.

Οι δυο τους, αν και από αντίπαλες πολιτικές οικογένεις, συνέθεσαν το πιο “φωτογενές” δίδυμο ηγετών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως και να εικονοποίησαν περισσότερο από κάθε άλλον, τη συναισθηματική προσδοκία των λαών της ηπείρου μας για πολιτική ένωση. Για έναν κοινό βηματισμό προς το μέλλον, με αφετηρία και γενετικό κώδικα το άθροισμα της διαφοορετικότητας που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Χάρη στον Φρανσουά Μιτεράν δρομολογήθηκε η Επανένωση των δυο Γερμανιών. Μια στιγμή στην Ιστορία, που μονάχα οι γενιές του μέλλοντος θα κρίνουν αν τελικά… βοήθησε την ιδέα μιας… Ευρωπαϊκής και όχι… Γερμανικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία συμβολίζει το αυτονόητο πλεονέκτημα της προόδου. Ενωμένοι. Μονάχα έτσι ταξιδεύουμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον. Μια Ευρώπη που… χάσαμε στο δρόμο.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος