Μανώλης Κοττάκης: Προς κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

O υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναζωπύρωσε χθες με δηλώσεις του στον Βασίλη Σκουρή (Dnews) το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Επανέφερε την πρόταση για την αύξηση του μπόνους των εδρών που δικαιούται το πρώτο κόμμα για να είναι εφικτή η κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Ο κύριος υπουργός δεν εκφέρει προσωπικές απόψεις. Απηχεί έναν ευρύτερο προβληματισμό, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις πρόσφατες καταστροφικές ευρωεκλογές.

Οι ευαίσθητες κεραίες μας εντόπισαν τις πρώτες διεργασίες όταν συγκεκριμένοι
πολιτικοί συντάκτες απηύθυναν σχετική ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος το διέψευσε μεν με την πονηρή προσθήκη ότι «έχουμε καιρό μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Όχι και πολύ, κατά την άποψή μας, καθώς αυτές θα διεξαχθούν πριν από το 2027. Το έτος εκείνο η Ελλάς θα έχει την προεδρία της Ένωσης και δεν θα έχει χρόνο για εκλογές. Θα πρέπει να βιαστεί να τις πραγματοποιήσει το 2026 το αργότερο. Αλλά αν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τους κανόνες έχει χρόνο για το προκείμενο μόνο μέσα στο 2025. «Πακέτο» με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πεποίθηση ότι ο Άδωνις δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις ενισχύεται από όσα (δεν) είπε ο πρωθυπουργός στη ∆ιεθνή Εκθεση για το θέμα. Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Απλώς εξέφρασε την ελπίδα του ότι δύναται να κερδίσει ακόμη την αυτοδυναμία όταν θα αποτιμηθεί το κυβερνητικό έργο στο τέλος της τετραετίας. Η συζήτηση, λοιπόν, είναι υπαρκτή. Μόνο που η διεξαγωγή της και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Ν.∆. τώρα που χάνει δυνάμεις.

Όταν ζητάς αλλαγή εκλογικού νόμου στην κάθοδό σου και όχι στην άνοδό σου δεν ενδιαφέρεσαι προφανώς για την πολιτική σταθερότητα. Κυρίως ενδιαφέρεσαι για τη διαιώνισή σου στην εξουσία, και αυτό αποτελεί καθεστωτική λογική. ∆εν θα έγραφα το ίδιο αν ο διάλογος άρχιζε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, από θέση ισχύος, και για όσο το «καντράν» έγραφε 41%. Αλλά με το καντράν στο 28% (και αν…) αλλάζουν οι όροι της συζήτησης.

Η ιδέα είναι απορριπτέα για ακόμη έναν λόγο. ∆εν είναι οι αριθμοί που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα. Η πολιτική δεν είναι μαθηματικά. Είναι η αποδοχή και η ανοχή που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα. Η αποδοχή από αυτούς που σε ψήφισαν και η ανοχή από εκείνους που δεν σε ψήφισαν.

Η Ν.∆. έχει σήμερα άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 157 εδρών. Εκατόν πενή-
ντα έξι δικών της συν του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά που τη στηρίζει με την ψήφο του στα νομοσχέδια. ∆εν έχει, όμως, πια ούτε αποδοχή ούτε ανοχή. Το «157» δεν τη σώζει. Η λαϊκή εντολή δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο με αυτό που είχε την 25η Ιουνίου 2023. Και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λοιπόν, και να είναι εφικτή η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με 35%, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για την πολιτική σταθερότητα.

Αν δεν σε αγαπούν οι πολλοί, για να θυμηθούμε και τον Μάριο Σαλμά, δεν μπορείς να κυβερνήσεις με τους λίγους. Αν δεν πείθεις, δεν θα σε υπακούει το «πλήρωμα». Θα υφαρπάξεις ίσως την εντολή, θα σχηματίσεις κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας, αλλά βαθιά μέσα σου θα ξέρεις ότι έχεις ημερομηνία λήξεως. Τυχόν έναρξη του πολιτικού διαλόγου για αλλαγή του εκλογικού νόμου μία συνέπεια μπορεί να έχει.

Να αναγνωστεί από το εκλογικό σώμα ως κίνηση αδυναμίας και να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της επιρροής της Ν.∆. στην ελληνική κοινωνία.

Και επειδή η φιλελεύθερη παράταξη είναι σήμερα με τα προβλήματά της ο μόνος σταθερός πυλώνας του συστήματος, τυχόν αποσύνθεσή της θα προκαλέσει ευρύτερες αναδιατάξεις στο πολιτικό μας σύστημα.

 

Best Of

Κώστας Καραμανλής: Η ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τη θέση του...

Από τον Λοβέρδο, στη Διαμαντοπούλου… Το ακραίο Κέντρο δίνει τα ρέστα του στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Την προηγούμενη φορά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο εκλεκτός...

Ο Κώστας βλέπει στα παιδιά του το χαμόγελο του πατέρα του. Και ξέρει ότι “η ζωή πάντα νικάει”…

Ένας γιος με ισχυρά τα γονίδια υπεραξίας του πατέρα...

Η Ντόρα για τον Παύλο (της): “Σαν να ήταν χθες”…

Με μια ανάρτηση γεμάτη νόημα στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μπάιντεν, η Χάρις, ο Μπλίνκεν. Οι ευθύνες του Λευκού Οίκου για έναν πόλεμο που… δεν θα τελειώσει ποτέ

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, και ενώ όδευε για...

Η βία των ανηλίκων ως απόδειξη συλλογικής ενοχής για την εθνική παρακμή

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία". το...

Ταλαμάγκας… speaking. Το ΝΕΤ 24 έρχεται στο Rise TV, με όσα… δεν ακούγονται (αλλού)

    Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει,  τις εκπομπές του, ο...

Η διπλωματία του τρόμου (που προκαλείς στους αντιπάλους σου)…

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ. Εκείνος που κατάφερε να...

Η Κάμαλα Χάρις μοιάζει… ελάχιστη για να διαχειριστεί το “φρενοκομείο” της Μέσης Ανατολής

Οι χειρουργικές κινήσεις του Μπένζαμιν Νετανιάχου και του Ισραήλ,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Μπάιντεν, η Χάρις, ο Μπλίνκεν. Οι ευθύνες του Λευκού Οίκου για έναν πόλεμο που… δεν θα τελειώσει ποτέ

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, και ενώ όδευε για την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, χωρίς να έχει το συνταγματικό δικαίωμα για μια τρίτη,...

Η βία των ανηλίκων ως απόδειξη συλλογικής ενοχής για την εθνική παρακμή

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία". το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024     Failed state… Μια δεκαετία και κάτι μετά τα προλογικά στάδια της εθνικής...

Ταλαμάγκας… speaking. Το ΝΕΤ 24 έρχεται στο Rise TV, με όσα… δεν ακούγονται (αλλού)

    Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει,  τις εκπομπές του, ο δημοσιογραφικός συνεταιρισμός ΝΕΤ 24 . Το ΝΕΤ 24 με τον Βασίλη Ταλαμαγκα προβάλλεται καθημερινά από το...