Μ. Κοττάκης: Ο Μητσοτάκης… στρίμωξε τον Ερντογάν

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

Αντί άρθρου σήμερα επιλέγω να σας μεταφέρω σε μετάφραση χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για το Μεταναστευτικό.

 

Φέρει τον τίτλο «Πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια: Η Τουρκία χρησιμοποιεί άλλη μια φορά τους πρόσφυγες». Το δημοσίευμα βασίζεται σε μαρτυρίες προσφύγων και είναι κόλαφος για τον Ερντογάν. Αποκαλύπτει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αδειάσει τα νησιά, αν δεν συναφθεί νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Για να συναινέσει η Ελλάς σε νέα συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης ζητά να συνδεθεί η αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία με τη μείωση των ροών στα νησιά του Αιγαίου.

Όσο λιγότερες οι ροές τόσο περισσότερα χρήματα θα δικαιούται η Τουρκία. Οσο μεγαλύτερες οι ροές τόσο λιγότερα τα χρήματα! Επιτέλους εκβιάζει μια φορά και η Ελλάς!

Το δημοσίευμα του «Der Spiegel» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Άλλη μια φορά η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πολιτική με τους πρόσφυγες. Μεταφέρει εκατοντάδες άτομα πλησίον των ελληνικών νησιών. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται “με ρυθμό χελώνας” με την Ε.Ε. Ο Μοχάμεντ, έπειτα από μία ταλαιπωρία που διήρκεσε 44 ημέρες, έχει φτάσει στα όριά του, την περασμένη όμως Δευτέρα βρέθηκε, εξαντλημένος και απογοητευμένος, σε μια στάση λεωφορείου στη Σμύρνη. Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους πρόσφυγες που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για να ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. Στον ποταμό Εβρο Ελληνες συνοριοφύλακες απέτρεψαν τον Μοχάμεντ και χιλιάδες άλλους και, έκτοτε, οι τουρκικές υπηρεσίες τον περιφέρουν εδώ κι εκεί.

Αρχικά, Τούρκοι στρατιώτες έκαψαν τον πρόχειρο καταυλισμό των προσφύγων που είχε στηθεί στον Εβρο και στη συνέχεια μετέφεραν τον Μοχάμεντ και άλλους πρόσφυγες σε στρατόπεδα πλησίον των συριακών συνόρων, όπου τέθηκαν σε καραντίνα. Επί 14 ημέρες κρατήθηκε εκεί «φυλακισμένος», υπό άθλιες συνθήκες, έως ότου οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας έδωσαν στους Σύρους κρατουμένους την επιλογή: είτε να μεταβούν προς την Ευρώπη είτε να επιστρέψουν στα τουρκικά κέντρα υποδοχής, όπου είχαν καταγραφεί αρχικά.

Ο Μοχάμεντ επέλεξε να μεταβεί στην Ευρώπη και το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε με λεωφορείο στη Σμύρνη, όπου κρατήθηκε όμως επί δύο ημέρες σε φυλακή.

Εκατοντάδες διωγμένοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν, με τον ίδιο τρόπο, τις τελευταίες ημέρες από τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας στα δυτικά παράλια. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει πριν από λίγο καιρό να φτάσουν, μέσω των ελληνικών χερσαίων συνόρων, στην Ευρώπη, ενώ τώρα καλούνται να καταβάλουν άλλη μία προσπάθεια για να μεταβούν στην Ευρώπη, μέσω των θαλάσσιων συνόρων. Ο Ερντογάν τούς χρησιμοποιεί άλλη μια φορά σαν πιόνια στην πολιτική σκακιέρα.

Η N. Gruber, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης JOSOOR, βρίσκεται σε επαφή με πολλούς από τους πρόσφυγες. Σε κάποιους από αυτούς προσφέρθηκε η τουρκική αστυνομία να τους βοηθήσει στη μετάβασή τους, κάτι το οποίο εκείνοι απέρριψαν, καθώς δεν είχαν καν την επιθυμία να μετακινηθούν μέσω θαλάσσης.

Στην Ελλάδα οι εικόνες από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα έχουν προκαλέσει φόβο. Ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας, η χώρα απειλείται με νέες αφίξεις στα ήδη ασφυκτικά υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου. Περισσότερα από 40.000 άτομα ζουν ήδη εκεί, υπό άθλιες συνθήκες, και σε περίπτωση εξάπλωσης του κορονοϊού οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ Σ. Σοϊλού είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αφήνει τους πρόσφυγες να μεταβαίνουν προς την Ευρώπη. Και τώρα, έπειτα από καραντίνα 14 ημερών, οι τουρκικές υπηρεσίες υλοποιούν την απειλή τους. Επισημαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφθάσει κανένα πλοιάριο στα ελληνικά νησιά.

Οι τουρκικές υπηρεσίες στήριξαν ενεργά τη μεταφορά των προσφύγων στις ακτές με τα λεωφορεία. Πολλά στοιχεία παραπέμπουν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει τις πιέσεις που ασκεί στην Ε.Ε. σε υψηλό επίπεδο, καθώς εδώ και εβδομάδες διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας προσφυγικής συμφωνίας.

Τον περασμένο Μάρτιο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε βιντεοκλήση της με τον Ερντογάν, υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια, από τότε όμως μέχρι σήμερα οι διαπραγματευτές δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο.

Η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε μία σειρά αιτημάτων στην Ε.Ε., εκ των οποίων κάποια είναι γνωστά από παλαιότερα, όπως η επιθυμία για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, ενώ άλλα είναι νέα αιτήματα, όπως η οικονομική βοήθεια για στρατόπεδα προσφύγων στη Βόρεια Συρία. Το πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν λίγα περιθώρια για να ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα, ακόμη και αν το επιθυμούσαν. Οι Βρυξέλλες έχουν αποσαφηνίσει από ετών ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου είναι δυνατή μόνο αν η Τουρκία αναθεωρήσει την περιοριστική αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Ερντογάν.

Απίθανο θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο να φανούν πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να χρηματοδοτήσουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία, καθώς έτσι θα νομιμοποιούσαν, αναδρομικά, την πολιτική κατοχής του Ερντογάν στη γειτονική χώρα.

Για την Αγκυρα η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους αποτελεί επίσης μία ευκαιρία απόσπασης της κοινής προσοχής από τη δική της κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα και πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Υπό το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, πλήττονται όμως ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες, οι οποίοι αισθάνονται ήδη όλο και λιγότερο ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, και η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολιτική αποτροπής. Στην Αθήνα επικεντρώνονται στην αναζήτηση τρόπων για να παραμείνουν μακριά από τη χώρα οι πρόσφυγες. Στη νέα προσφυγική συμφωνία ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο όσο λιγότεροι πρόσφυγες θα καταφτάνουν στην Ελλάδα τόσο μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια θα λαμβάνει η Τουρκία. Εκτός αυτού, η Αθήνα επιθυμεί να επαναπροωθήσει μελλοντικά πρόσφυγες στην Τουρκία, που βρίσκονται επί του παρόντος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής επιτρέπεται, με βάση τη συμφωνία, μόνο η επαναπροώθηση προσφύγων από τα νησιά.

Πληροφορίες από διαπραγματευτικούς κύκλους αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει την εκκένωση των ελληνικών νησιών μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, καθώς φοβάται ότι, χωρίς συμφωνία, τα νησιά της ενδεχομένως να ξαναγεμίσουν πολύ γρήγορα.

Το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα έναντι των μεταναστών γίνεται ολοένα πιο εχθρικό. Οταν το περασμένο Σάββατο έγινε σαφές ότι Σύροι είχαν συγκεντρωθεί στις τουρκικές ακτές, ΜΜΕ δημοσίευσαν ρεπορτάζ περί «μολυσμένων με κορονοϊό μεταναστών» που εντός ολίγων λεπτών μετατράπηκαν σε απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα δημοσιεύματα βασίστηκαν σε ανώνυμες πηγές.

Τη Δευτέρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποστασιοποιήθηκαν μεν από τα δημοσιεύματα, όταν αυτά όμως είχαν ήδη διαδοθεί υπέρμετρα. Στο μυαλό αρκετών Ελλήνων έχει καταγραφεί, πιθανότατα, ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες, κατά κάποιον τρόπο, σαν όπλο.

Ο Μοχάμεντ τελικά επιβιβάστηκε σε ένα από τα λεωφορεία με κατεύθυνση την πόλη Μερσίνη, όπου διαμένει η αδελφή του. Συνεχίζει να επιθυμεί να μεταβεί στην Ευρώπη και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν αυτόν και τους άλλους πρόσφυγες σαν ζώα».

Σ.Σ.: Επειδή πρώτοι αποκαλύψαμε τα παιχνίδια Ερντογάν με μετανάστες που έχουν κορονοϊό, ενημερώνουμε τον αγαπητότατο επικεφαλής των γραφείων του στην Ελλάδα κύριο Χρηστίδη ότι οι πηγές μας είναι συγκεκριμένες και διασταυρωμένες! Ρατσιστικά στους πρόσφυγες φέρεται ο Ερντογάν, όχι εμείς!

Best Of

Ο Μεσογαίας που… έχασε τη σειρά του

Πηγή: OneVoice   Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού...

Η (νέα) πόρτα που… έφαγε η Διαμαντοπούλου για είσοδο στην κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλαπλασιάσει τις...

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα “κουτσά άλογα” στα οποία έχουν ποντάρει οι Βρυξέλλες για την… προπαγάνδα στην Ελλάδα

Πώς τα κατάφερε έτσι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών να...

Ο Μεσογαίας που… έχασε τη σειρά του

Πηγή: OneVoice   Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού...

Η αποτυχία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Ο Χρηστάρας και ο αλέγρος πρόεδρος της...

Κάθε φορά που η Ουκρανία χάνει (και άλλα) εδάφη, ανακαλύπτεται… σενάριο δολοφονίας του Ζελένσκι

Η κακόγουστη παράσταση στην Ουκρανία, συνεχίζει να προκαλεί οργίλη...

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Κασσελάκης δεν είναι… θαμώνας καφενείου

Στα όσα... τραγικά είπε για ακόμη μια φορά ο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα “κουτσά άλογα” στα οποία έχουν ποντάρει οι Βρυξέλλες για την… προπαγάνδα στην Ελλάδα

Πώς τα κατάφερε έτσι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών να δημιουργήσει τόσο αρνητική εικόνα για το συλλογικό υποκείμενο της Ενωμένης Ευρώπης στους λαούς της, θέλει......

Ο Μεσογαίας που… έχασε τη σειρά του

Πηγή: OneVoice   Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει)     Των Παθών… επίλογος για την ορθόδοξη αρχιτεκτονική, με τη Μεγάλη Εβδομάδα να δίνει...

Η αποτυχία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Ο Χρηστάρας και ο αλέγρος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονται σε απόγνωση.   Τι να κάνουν, λοιπόν; Κινητοποιούν όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν για...