Το “μακρύ χέρι” του Facebook σε Πολιτείες-κλειδιά, που χάρισαν στον Μπάιντεν την Προεδρία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Αν προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι οι σχετικές καταγγελίες προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή έναν παραδοσιακό, φανατικό θιασώτη των θεωριών συνωμοσίας, τα… περίεργα ίχνη είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται σοβαρά με τα social media.

Στις προεδρικές εκλογές του 2020 στην Αμερική, το “μακρύ χέρι” του Facebook ήταν ορατό σε Πολιτείες-κλειδιά, που τελικά έδωσαν τη νίκη και τα κλειδιά για το Οβάλ Γραφείο στον Τζο Μπάιντεν. Η Πενσιλβάνια και η Τζόρτζια είναι πιθανότατα οι δυο πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με το Facebook να ξοδεύει τεράστια ποσά, και να… σπρώχνει το ρεύμα οριακά υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Οι δυο Πολιτείες άλλωστε επέτρεψαν στον τελικό νικητή της αναμέτρησης να κλειδώσει προεδρική πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, αιφνιδιάζοντας το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, στο οποίο υπήρχε περίπου η βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν αντίστροφα.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι, εφόσον η κοινωνική βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν πειστεί για τη διασφάλιση της εκλογικής αναμέτρησης, είναι εξαιρετικά πιθανό να επιλέξει την αποχή από τις εκλογικές μάχες του μέλλοντος.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής