Το ιστορικό οξύμωρο να υπερασπίζεται η Γερμανία την… κληρονομιά του Διαφωτισμού

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Το λες και οξύμωρο. Ιστορικό, συνειδησιακό, ηθικό. Στην επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, της πιο εμβληματικής εξέγερσης ιδεών που γνώρισε η ανθρωπότητα στην ιστορική εξέλιξή της, μια χώρα… παραφωνία στη γραμμική προάσπιση της ειρήνης, η Γερμανία, να έρχεται να υπερασπιστεί την… κληρονομιά του Διαφωτισμού. Απέναντι στη Γαλλία, δηλαδή τη φυσική κληρονόμο του κινήματος των ελεύθερων ιδεών.

Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε τον εαυτό της απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Και σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της χώρας-σταυροφόρου των ελεύθερων ιδεών και της ανοχής στη διαφορετικότητα, ξεκαθάρισε ότι η δική της χώρα, μια χώρα με ασήκωτες ιστορικές ενοχές, δεν θα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Φυσικά, η ανάγκη της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής, απέναντι στην καλπάζουσα πανδημία του κορονοϊού, καθιστά αναγκαία και αναπόφευκτη την υποχρεωτικότητα, τουλάχιστον για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Το θέμα ωστόσο προσπερνά και υπερβαίνει τη συγκυρία.

Αφορά τη διαχείριση των συμβόλων. Και η Άνγκελα Μέρκελ, στον επίλογο της διαδρομής της στην ηγεσία της Γερμανίας και της Ενωμένης Ευρώπης, επιχειρεί να επαναδιατυπώσει την ετυμηγορία της Ιστορίας για την υπεράσπιση των ελεύθερων ιδεών.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος