Το (αναμενόμενο)… δώρο του Μπάιντεν στον Ερντογάν (με θύμα την Ελλάδα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Όσοι έμαθαν να σεργιανίζουν στα σύννεφα, αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, προσδοκώντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα… βασάνιζε τον Ταγίπ Ερντογάν, προφανώς και δηλώνουν σοκαρισμένοι, με την επιλογή του Λευκού Οίκου να “κάψει” τα σχέδια για τον αγωγό EastMed. Με θύμα την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Οι υπόλοιποι, που προσπερνούν τους… μύθους και τα παραμυθάκια, προφανώς και δεν αιφνιδιάστηκαν, αντιθέτως το έβλεπαν να έρχεται.

Το… δώρο του Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν απολύτως αναμενόμενο, και διαμορφώνει το κατάλληλο ψυχολογικό πλαίσιο, για να ακολουθήσουν και άλλα. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, αδύναμος και πολιτικά… χρεοκοπημένος, με τη δημοφιλία του να έχει κατρακυλήσει στο 33%, αναζητεί αναγκαίους συμβιβασμούς, εντός και εκτός συνόρων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο μονάχα ορισμένα ελληνικά τηλεοπτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως “τελειωμένο”, αποδεικνύει ότι διατηρεί την άνεση να αξιοποιεί αποτελεσματικά τα χαρτιά που έχει στα χέρια του.

Όσο για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, και το “άδειασμα” Ελλάδας και Κύπρου, σκεφτείτε μονάχα… τι μας περιμένει, όταν αποχωρήσει από την ηγεσία της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, και αντικατασταθεί από κάποιον περισσότερο… πρόθυμο να εξυπηρετήσει τη στρατηγική σχέση με την Αμερική.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής