Θέμης Μπερεδήμας: Βασικός στυλοβάτης του ΕΔΟΕΑΠ οι Ενώσεις

Άρθρο του Θέμη Μπερεδήμα, Προέδρου ΕΣΠΗΤ, Υποψήφιου για το Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ

 

Η αποφασιστικότητα των Ενώσεων Συντακτών, αλλά και όλων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, συνέβαλε καθοριστικά στη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ειδικά μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, οδηγώντας στην ασφαλιστική ενοποίηση του κλάδου που επετεύχθη το 2018, με την ένταξη στον Οργανισμό όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σε όλη την Ελλάδα.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου ήταν και παραμένουν βασικός στυλοβάτης του Οργανισμού, καταρχάς για τη διάσωσή του και στη συνέχεια για την ανάδειξή του ως πρότυπου ασφαλιστικού Ταμείου. Στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια δυναμική συντάχθηκαν στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ τόσο η Ευρωπαϊκή (EFJ) όσο και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Ειδικότερα στο 30ό Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 στην Τύνιδα της Τυνησίας, οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ (Φ. Πετραλιά) και της ΕΣΠΗΤ (ο υπογράφων) κατέθεσαν και υποστήριξαν επείγον ψήφισμα για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, εν όψει της εκδίκασης της προσφυγής των εργοδοτών στο ΣτΕ το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο νεοκλεγείς μάλιστα σε αυτό το Συνέδριο Πρόεδρος της ΔΟΔ Γιουνές Μζαχέντ, 48 μόλις ώρες μετά την εκλογή του ήρθε στην Ελλάδα και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΣτΕ, εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 140 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών· αποδεικνύοντας περίτρανα το διεθνές ενδιαφέρον για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΔ είχε αναφέρει: «Η υπόθεση της εισφοράς του 2% για το δικαίωμα στην υγεία των Ελλήνων δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ διεθνώς. Για αυτό παριστάμεθα στην εκδίκαση, επιδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη μας» ενώ μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, επισήμανε ότι «στηρίζουμε τον αγώνα για τη διατήρηση του 2% ως αγώνα για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων».

Από τότε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές 57 εργοδοτικών επιχειρήσεων για κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συνέβαλαν τα μέγιστα  στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων για τη διάσωση και στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

Το πρώτο μήνυμα εξάλλου του Προέδρου της ΔΟΔ, μετά την απόφαση ήταν «πιστεύω ότι αυτή η υπέροχη μάχη πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα, για την ενίσχυση των κοινωνικών κεκτημένων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Μπράβο σας.»

Ο αγώνας συνεχίζεται με όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ παρούσες δυναμικά και αποφασιστικά στη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ που είναι το κοινό μας σπίτι.

 

Με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ),

Γιουνές Μζαχέντ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Best Of

Τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει λύσεις ο Χατζηδάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο...

Ο Κικίλιας «πατάει γκάζι» στην Α’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ανεξαρτήτως...

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης «στρατηγός» των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι το κεντρικό πρόσωπο...

Ο Τζορτζ Τσούνης δίνει έμφαση στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Αμερικανός νέος πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας “απομονωμένος” που καταφέρνει να περνάει (πάντα)… το δικό του

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Αν εξαιρέσει κανείς τους συνήθεις... ενσωματωμένους των...

Ο Ερντογάν κινδυνεύει με… κατάθλιψη, από την τόση “απομόνωση”

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το αφήγημα συστημικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων... χούλιγκαν...

Τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει λύσεις ο Χατζηδάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο...

Ο Κικίλιας «πατάει γκάζι» στην Α’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ανεξαρτήτως...

Δυνατό πρόγραμμα με Κόπα Λιμπερταδόρες, Wimbledon και Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ

*Πλήθος στοιχηματικών επιλογών από το Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας “απομονωμένος” που καταφέρνει να περνάει (πάντα)… το δικό του

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Αν εξαιρέσει κανείς τους συνήθεις... ενσωματωμένους των ελληνικών ΜΜΕ, κανείς δεν περίμενε ότι η κατάληψη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο σκέλος που...

Ο Ερντογάν κινδυνεύει με… κατάθλιψη, από την τόση “απομόνωση”

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το αφήγημα συστημικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων... χούλιγκαν στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, είναι εξοργιστικά μονότονο. Ο... απομονωμένος Ερντογάν. Εκείνον που δεν...

Τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει λύσεις ο Χατζηδάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχαν… αίσια...