Τάσος Παππάς: Οι μαραθωνοδρόμοι της… φλυαρίας

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Συνήθως οι κυβερνήσεις όταν «κλείνουν» 100 μέρες στην εξουσία κάνουν έναν πρώτο απολογισμό. Πώς τα πήγαμε, τι μας ξέφυγε, πού υπήρξαν λάθη, πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα.

Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν είναι βεβαίως νέα γιατί παρέλαβε από τον εαυτό της, είναι υποχρεωμένη λόγω έκτακτων συνθηκών να αξιολογήσει την παρουσία της νωρίτερα. Και δυστυχώς γι’ αυτήν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Εχουν μαζευτεί πολλά. Εχουμε και λέμε:

● Δύο υπουργοί καρατομήθηκαν. Ο ένας γιατί βρισκόταν σε διακοπές ενώ η χώρα καιγόταν και ο άλλος για μια ατυχή δήλωσή του σχετικά με τη δολοφονία στον Πειραιά. Στη θέση του διορίστηκε αυτός που στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευθύνη για την προστασία της χώρας από τα φυσικά φαινόμενα και όπως είπε ο διάδοχός του στο συγκεκριμένο υπουργείο άφησε χάος.

● Αλλος υπουργός ομολόγησε δημοσίως ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία απέτυχε παταγωδώς. Ο ίδιος επειδή ήταν καινούργιος στο πόστο τη γλίτωσε (προς το παρόν) και την πλήρωσαν οι υφιστάμενοί του στην Αστυνομία.

● Ο «γαλάζιος περιφερειάρχης» της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας αποσύρθηκε από τη μάχη των δημοτικών εκλογών χωρίς να βγάλει κιχ. Τόσο αξιοπρεπής! Ωστόσο, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, κάτι πήρε για αντάλλαγμα. Ανάλογο περιστατικό είχαμε και με τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη της Πελοποννήσου, με τη διαφορά ότι αυτός δεν παραδόθηκε αμαχητί. Είπε τις κουβεντούλες του για τον τοπάρχη Αντ. Σαμαρά και τον προϊστάμενο της κυβέρνησης και προκάλεσε εσωκομματικό πρόβλημα.

● Η Ρόδος καιγόταν για πολλές μέρες και η κυβέρνηση παρακολουθούσε ανήμπορη. Ο Εβρος καιγόταν για πολλές μέρες και κυβέρνηση παρακαλούσε να βρέξει. Το προστατευμένο δάσος της Δαδιάς -αυτό που σώθηκε πέρσι στο παρά πέντε-κάηκε σε ποσοστό περίπου 50%. Ο πρωθυπουργός όμως εμφανίστηκε ευχαριστημένος επειδή σύμφωνα με τις φωτογραφίες του δορυφόρου και στη Ρόδο και στον Εβρο οι ζημιές ήταν μικρότερες απ’ αυτές που περιμέναμε και δήλωσε ότι το δάσος της Δαδιάς θα το ξαναφτιάξουμε. Πότε; Σε πολλά χρόνια λένε οι ειδικοί. Ε και; Σημασία έχει να μη μας βάλουν κάτω οι αναποδιές -άλλο ένα λεκτικό αριστούργημα του επικεφαλής των ατσίδων που υποδύονται τους άριστους με καμαρωτές πόζες.

● Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Γιατί; Δεν άρεσε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Δεν ταίριαζαν τα χνότα τους. Παραιτήθηκε τρεις μέρες μετά τον διορισμό του ο πρόεδρος του Κτηματολογίου. Γιατί; Ανακάλυψε ξαφνικά ότι έχει επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Το βασικό προσόν του; Ηταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού και εκδότης στο παρελθόν της εφημερίδας «Νεοδημοκράτης». Ξανά μάλιστα. Ο πρωθυπουργός, που μας έλεγε ότι η συμφορά για τον τόπο ήταν τα πελατειακά δίκτυα και πρέπει να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι, σφυρίζει αδιάφορα. Το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας διέπρεψε στο παρελθόν στο άθλημα του ρουσφετιού και συνεχίζει να έχει μεγάλες επιδόσεις. Πλιάτσικο. Ατιμωρητί. Δεν έχουν λόγο να αλλάξουν. Επιβραβεύονται. Σαράντα και κάτι τοις εκατό στις εκλογές.

● Τα κοντέρ της ανικανότητας έσπασαν με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Γνώριζαν τι ερχόταν. Είχαν προειδοποιηθεί… Υποτίθεται πως είχαν πάρει το μάθημά τους από τον «Ιανό». Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Γεφύρια έπεσαν, δρόμοι άνοιξαν σαν τραπουλόχαρτα, αντιπλημμυρικά έργα της πλάκας σαρώθηκαν, τα ελικόπτερα διάσωσης βυθίστηκαν στις λάσπες, άνθρωποι εγκλωβισμένοι για ώρες στις ταράτσες των σπιτιών φώναζαν για βοήθεια, νερό και ρεύμα κομμένα για μέρες (ακόμη κομμένα είναι σε μερικές περιοχές), δήμαρχοι επέλεξαν τη θορυβώδη χυδαιότητα για να απαντήσουν στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν. Ο ένας υπουργός τα έριχνε στον άλλον με ζαβλακωμένες δικαιολογίες. Ολοι μαζί στον περιφερειάρχη, που κι αυτός δικός τους είναι. Ο περιφερειάρχης ενοχοποίησε το κράτος, δηλαδή την κυβέρνηση.

● Οι μαραθωνοδρόμοι της φλυαρίας κρύφτηκαν. Οι χαμερπείς κόλακες που μέχρι χτες ξερνούσαν τη χολή τους εναντίον των λαϊκιστών ψέλλιζαν άγουρα επιχειρήματα που δεν έπειθαν ούτε τους ίδιους. Κυβερνητικοί παράγοντες και δημοτικοί άρχοντες (την ίδια παράταξη υπηρετούν) μας μιλούσαν για την ατίθαση κλιματική κρίση που δεν μπορούμε να τη χαλιναγωγήσουμε. Ο πρωθιερέας της κυβέρνησης, με βαρύ τραύμα στον ναρκισσισμό του, αποφάσισε να αντιδράσει. Εσμιξε τα φρύδια, πήρε βλοσυρό ύφος, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και απαίτησε λεφτά από την Ε.Ε. Τρόμαξαν οι εταίροι μας και τους έδωσαν μερικά ψίχουλα. Πανηγύρισε. Με μεγαλοστομίες προσπάθησε να τονώσει το ηθικό του στρατεύματος. Ξέχασε όμως να μας πει ότι ήταν τα δικά μας λεφτά, που δεν τα είχαμε εκταμιεύσει γιατί δεν κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε στην ώρα του.

Επαθαν και δεν έμαθαν. Υπόσχονται ότι θα αλλάξουν. Μπορείς να τους εμπιστευτείς; Μπορείς να τους εμπιστευτείς ότι δεν θα αφήσουν να σκάσει η υγειονομική βόμβα; Μπορείς να τους εμπιστευτείς ότι θα κάνουν σωστή και τίμια διαχείριση των πόρων; Το παρελθόν τους, μακρινό και πρόσφατο, δεν σου επιτρέπει να αισιοδοξείς.

Ανάγωγα

Εντύπωση προκαλούν οι τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ενδεχόμενο διάσπασης. Δεν την εύχονται, αλλά δεν την αποκλείουν και, αν καταλαβαίνω καλά διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, δεν την θεωρούν καταστροφική εξέλιξη.

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες και προκλήσεις

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη,  Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Ένα (συμβολικό) λουκέτο σε μια χώρα εγκλωβισμένη στην παρακμή

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο λόγω... στατικών προβλημάτων που...

Ο απολαυστικός Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ΟΠΑΠ Game Time

  Ο γνωστός κωμικός σχολιάζει το ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ και απαντά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό του για ένα διαφορετικό...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα γενιά, οφείλουμε να διεκδικούμε λόγο και ρόλο για το μέλλον μας, που διαμορφώνεται κάθε στιγμή»....

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Κώστας Μπακογιάννης κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις καμπής που άλλαξαν...