Τα σενάρια της… απόγνωσης, για (νέα) προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι το 2024

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η απόγνωση είναι συνήθως ο χειρότερος δυνατός σύμβουλος κάποιου, και οδηγεί σε επιδείνωση της πραγματικότητας την οποία βιώνει, ακριβώς επειδή εγκλωβίζεται σε αδιέξοδες σκέψεις και επιλογές.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ. Η δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πέριξ του 30%, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ανατρέψουν τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες και θα ανακτήσουν την πλειοψηφία και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, μέσω των Ενδιάμεσων Εκλογών του Νοεμβρίου, και η μάχη των προεδρικών εκλογών του 2024 προδικάζεται ήδη ως… εφιαλτική.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυκλοφορούν ήδη σενάρια… απόγνωσης, περί του ενδεχομένου να ενθαρρυνθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μια νέα υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Με τον Τζο Μπάιντεν να αποσύρεται, και την Κάμαλα Χάρις να είναι υπερβολικά απαξιωμένη, ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό της τη διαδοχή.

Φυσικά, η 75χρονη σήμερα Χίλαρι Κλίντον, παραμένει “φθαρμένο” και τοξικό προϊόν, και θεωρείται περίπου… αδιανόητο να αλλάξουν γνώμη για εκείνη οι Αμερικανοί πολίτες, στα χρόνια που ακολουθούν. Το 2016, ο στρατηγός των εκλογικών θριάμβων του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, είχε προβλέψει ότι οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν “οποιονδήποτε εκτός από τη Χίλαρι”. Και… το έκαναν, ψηφίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι και σήμερα, η πρόβλεψη εκείνη δεν δείχνει να αλλάζει.

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος