Στέλλα Αργυρίου: Η έννοια “άνθρωπος” δεν έχει ενικό, αλλά τον πληθυντικό της αλληλεγγύης

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Για ένα θέμα ηθικής πτώσης, που ήρθε με ένταση στην επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά διατηρεί χρονίζουσα επικινδυνότητα, τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, μίλησε η Στέλλα Αργυρίου, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ Εορδαίας.

Η καλή ψυχολόγος έδωσε ανθρωποκεντρικό αποτύπωμα στο πρόβλημα, προτρέποντας διαδρομές αξιοπρέπειας για την περισσότερο ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Στέλλας Αργυρίου στην προσωπική σελίδα της στο Facebook:

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω, παρέα με την νομικό κ. Λίνα Μαστρογιαννοπούλου στη διαδικτυακή εκδήλωση της

ΟΝΝΕΔ Εορδαίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
Μια αποκρουστική συμπεριφορά, με στοιχεία παγίωσης, σε πολλούς χώρους εργασίας, από γενιά σε γενιά.
Όπως με τα περισσότερα προβλήματα μας, τη λύση θα τη δώσουμε μονάχα αν αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τους.
Αν έχουμε αντανακλαστικά εγρήγορσης, όχι μονάχα ως δυνητικοί αποδέκτες-θύματα τέτοιων συμπεριφορών, αλλά για να τις εντοπίζουμε εγκαίρως και γύρω μας, σε εκείνες και εκείνους, που ενδεχομένως δεν θα βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν, να διαμαρτυρηθούν, να καταγγείλουν.
Να γίνουμε η φωνή τους. Να γίνουμε το πρόσωπο τους. Να γίνουμε οι σταυροφόροι του πιο ανθρώπινου δικαιώματος, του σεβασμού στην ατομική αξιοπρέπεια.
Και φυσικά, να γνωρίζουμε πολύ καλά τα δικαιώματά μας, αλλά και την οδό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στην καταγγελία, χωρίς να ξαναζούμε τη φρίκη της εμπειρίας.
Να αφαιρέσουμε τον λόγο από τον φόβο. Και να εκπαιδεύσουμε τις γενιές που έρχονται, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από εμάς.
Στην οικογένεια, στο σχολείο και με σχετική διδασκαλία, στις μικρές κυψέλες συμπεριφορικής ενσωμάτωσης.
Σεβασμός, η μια λέξη. Και “μαζί”, η άλλη. Δεν αφήνουμε κανέναν στη μοναχική διαχείριση της ασυγχώρητης χυδαιότητας του θύτη.
Η έννοια άνθρωπος δεν έχει ενικό, αλλά τον πληθυντικό της αλληλεγγύης.
Ευχαριστώ θερμά τους Βουλευτές της Π.Ε Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής και Μιχάλη Παπαδόπουλο , τον υπεύθυνο περιφερειακών οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ Μένιος Κορομηλάς και την Κα Vicentia Vicky Siropoulou Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ.

Written by

Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος