Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη… βλάπτει

Η κυβέρνηση βλάπτει το περιβάλλον, βαθαίνοντας τις ανισότητες και αναπαράγοντας το λάθος δίλημμα, ή ανάπτυξη ή περιβάλλον, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή της στο Arttv και τη δημοσιογράφο Βίκυ Ευαγγέλου, με αφορμή τη συμμετοχή της στη σημερινή Διαδικτυακή εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας, στις 19.30 (on line μετάδοση από τη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας στο facebook) με θέμα την “Κοινωνική Συμφωνία για την πράσινη μετάβαση, για τον οικολογικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας”, όπου μετέχουν οι: Όλγα  Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Άρτας και Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.

“Πριν από έναν χρόνο, στην πρώτη φάση της πανδημίας, με τη Βουλή να υπολειτουργεί, η κυβέρνηση έσπευσε, άρον, άρον να ψηφίσει έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο που όχι την πράσινη μετάβαση δεν ευνοεί αλλά κυριολεκτικά ανοίγει την πόρτα για την καταπάτηση ακόμη και των προστατευόμενων περιοχών natura”, υπογράμμισε η ίδια στη συνέντευξη.

“Αν και πλέον όλοι και όλες μιλάμε για την πράσινη μετάβαση, δεν εννοούμε ότι θα γίνει με τον ίδιο τρόπο και εδώ βρίσκεται και η ριζική μας διαφορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η  διαφορά της Αριστεράς με τη Δεξιά. Εμείς πιστεύουμε ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μετατραπεί σε άλλο ένα εργαλείο εμβάθυνσης των ανισοτήτων και δημιουργίας νέων οικονομικών και κοινωνικών αποκλεισμών σε αντίθεση με τη ΝΔ που τη βλέπει ως υπόθεση της αγοράς και μερικών μεγάλων επιχειρήσεων”, εξήγησε η Ρένα Δούρου. “Δεν νοείται πράσινη μετάβαση σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν να ανακαινίσουν βιοκλιματικά τα σπίτια τους ή να αγοράσουν ακριβό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι δικές μας προτάσεις έχουν στο επίκεντρό τους μια μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρής ενέργειας, από τα κάτω, με τη συμμετοχή δηλαδή των πολιτών, των δήμων, των περιφερειών, των μικρομεσαίων και με στόχο την παραγωγή ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Για τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων δουλειάς”.

Η ίδια στηλίτευσε το γεγονός ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ, και στο θέμα του περιβάλλοντος έχει επιλέξει μια επικοινωνιακή προσέγγιση σαν και αυτή που είδαμε στην Αστυπάλαια, την οποία λαθεμένα, βάφτισε ‘πράσινο νησί’, ενώ αυτό δεν ισχύει, αφού πράσινα νησιά είναι η Τήλος και ο Άη Στράτης, που πήραν αυτόν τον τίτλο επί κυβέρνησης Τσίπρα”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακυρώνει συστηματικά τις προόδους που είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για να καλύψει τον χαμένο ευρωπαϊκό χρόνο, τις πολλές δεκαετίες χωρίς κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες. Ο υπουργός κ. Φάμελλος πήρε τους κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 1% και τους παρέδωσε στο 44%. Αντιθέτως σήμερα η κυβέρνηση έχει σταματήσει το κτηματολόγιο, χρεοκόπησε τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ στο όνομα της διάσωσης της ΔΕΗ, πάγωσε τον εξαιρετικό θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, που στη Γερμανία συμβάλλει στο 30% παραγωγής ενέργειας, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μια ισχυρή, με αρμοδιότητες και πόρους, Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου θύμισε ότι “πρόσφατα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, αποφάσισε να συμπεριλάβει μεταξύ των προτεραιοτήτων του, τις τοπικές δράσεις κατά της κλιματικής κρίσης”.

Αντιθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη “όχι μόνο δεν συνέχισε την προσπάθεια αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Οικολόγων, αλλά, με την ακύρωση της απλής αναλογικής, υποβάθμισε τους δήμους και τις περιφέρειες σε ρόλο εκτελεστή των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας”.

“Πρόκειται για τη γνωστή και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος που περιθωριοποιεί τους δήμους και τις περιφέρειες, εμποδίζοντάς τες να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική τους”. “Και αυτό στο τέλος δεν το πληρώνουν τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά η ίδια η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι