Ποιά Αμερική “επιστρέφει” (για να ηγηθεί);

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Μπροστά στο έμψυχο δυναμικό του State Department, ο Τζο Μπάιντεν διακήρυξε ότι “η Αμερική επιστρέφει”, αναφερόμενος στη στρατηγική πρόθεσή του να ανακτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον ηγετικό ρόλο τους στον πλανήτη.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε… όσα θα περίμενε κανείς να ακούσει, από τον άνθρωπο που έχει αναλάβει να διορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική δομή της υπερδύναμης. Η γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών άλλωστε, θα αποτελέσει την προωθητική βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η πολιτική του, γι’ αυτό και η επίσκεψή του στο State Department είχε και σημειολογική αξία.

Στη φωτογραφία με τον Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν, στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν σημειώνει με νόημα ότι η Αμερική θα ηγηθεί “με τη δύναμη του παραδείγματος”.

Το θέμα είναι… ποιά είναι η σημερινή, βαθιά διχασμένη και αποσταθεροποιημένη Αμερική, η οποία “επιστρέφει”. Και σε πόσο διαφορετικό κόσμο από εκείνον που άφησε ο Τζο Μπάιντεν το 2016, “επιστρέφει”.

 

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής