Πέτσας: Ένα μέρος της τυχοδιωκτικής Αριστεράς αναζητεί διαρκώς εχθρούς

«Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ Radio 104,6 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη»

 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

 

Δεν μπορεί να φαίνεται ότι πηγαίνει με τον…”αραμπά” η Ε.Ε. σε τέτοια θέματα. Πρέπει να ενεργεί με αμεσότητα και να εμπνέει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στους πολίτες. Είτε υπάρχει πρόβλημα και το σταματάς, είτε δεν υπάρχει πρόβλημα και το προχωράς και δεν μπαίνεις σε πόλεμο οικονομικών ή άλλων συμφερόντων, αλλά βάζεις πάντα ως κύριο μέλημα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

 

Για την πανδημία

 

Είναι ένα πολύ μεγάλο πλέον χρονικό διάστημα, πάνω από έναν χρόνο σε αυτή την κατάσταση, η οποία έχει κουράσει όλους και για αυτό βλέπουμε αυτή την μη εφαρμογή των μέτρων στον βαθμό που θα θέλαμε, τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας που παρατείνει ακόμα περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα. Δημιουργεί, δηλαδή, έναν φαύλο κύκλο μέτρων που δεν τηρούνται και μέτρων που λαμβάνονται και ενισχύουν μία αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες. Αυτό για να τερματιστεί, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να πειστεί ο κόσμος ότι με την είσοδο και στην Ελληνική αγορά περισσότερων εμβολίων το διάστημα από το δεύτερο μισό του Μαρτίου και κυρίως τον Απρίλιο, θα μπορέσουμε να δούμε ορατή καλυτέρευση της κατάστασης από τον Μάιο και μετά, από το Πάσχα και μετά. Εάν πειστεί ο κόσμος ότι αυτό είναι ορατό, τότε θα έχουμε και καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

 

Για το άνοιγμα της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας

 

Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις -όπως πάντα λαμβάνει ο Πρωθυπουργός- και θα προχωρήσουμε μπροστά. Νομίζω ότι θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος του μήνα. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα από ό,τι είχαμε πέρυσι, που ήταν πολύ περιοριστικά τα πράγματα. Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει πραγματικά ο κόσμος να πιστέψει ότι δεν είναι μάταια η προσπάθειά του, ότι όντως προς το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα, αρκεί τώρα να κάνουμε αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται και να αντισταθούμε στην κόπωση.

 

Για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας

 

Υπάρχει πίεση πλέον στην πραγματική οικονομία, όχι τόσο στα δημόσια οικονομικά. Εξαιτίας της εμπιστοσύνης που έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση, κατάφερε να δανειστεί πάνω από 13,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να τροφοδοτεί με ρευστότητα την οικονομία. Αλλά η πραγματική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εστίαση, ο τουρισμός, συναφείς κλάδοι έχουν πάθει καθίζηση για περισσότερους από δεκατρείς μήνες. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί για πολύ, πρέπει σταδιακά να αρχίσει να αποκαθίσταται η απώλεια εσόδων. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη και η πειθώ στους πολίτες για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες και σιγά-σιγά να πάμε σε ένα άνοιγμα.

 

Για το έκρυθμο κλίμα των τελευταίων ημερών

 

Με ανησυχεί και πραγματικά υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου που εξοργίζεται υπό την έννοια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τηρεί τα μέτρα, αλλά ξέρουμε όλοι ότι σε περιπτώσεις πανδημίας αρκεί ένα μικρό ποσοστό να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών. Επομένως, πρέπει και η Κυβέρνηση και όλοι οι ειδικοί που έχουν δημόσιο λόγο, να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια που απαιτείται, είναι πραγματικά πολύ κρίσιμο το επόμενο διάστημα, γιατί θα διακινδυνεύσουμε να τινάξουμε στον αέρα ό,τι κερδίσαμε εδώ και ένα χρόνο.

 

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

 

Βλέπουμε ένα μέρος της τυχοδιωκτικής αριστεράς, της παλαβής αριστεράς, της «Α.Α.» (Ακροαριστερής Αριστεράς), κάθε φορά να βρίσκει εχθρούς και να στρέφει την αντιπολιτευτική ατζέντα προς μία κατεύθυνση. Αυτή η  κατεύθυνση δεν είναι προς το καλό του τόπου. Σίγουρα δεν είναι προς το καλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, αλλά δεν είναι και προς το καλό του τόπου. Επομένως, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να αφεθούν όλα αυτά στην άκρη και να παίξει έναν ρόλο όπως πρέπει μια αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζει μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και να διεκδικεί για αυτούς και όχι για ισχνές μειοψηφίες.

 

 

 

 

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι