Όταν ένας “δελφίνος” ζυγίζεται, μετράται και προκύπτει ελλιπής

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: ieidiseis.gr

Όταν σου αποδίδουν την ιδιότητα του δελφίνου και δέχεσαι εμπράκτως ότι ενδιαφέρεσαι να βρεθείς στη θέση του αυτοκράτορα, έχει δυο υποχρεώσεις.

Η πρώτη είναι να παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις και η δεύτερη να το δείχνεις, κατά τρόπο που θα αναδύει ότι είσαι καλύτερος από αυτόν που επιδιώκεις να διαδεχθείς.

Υποψηφιότητα διαδοχής δια της σιωπής και της αφάνειας, δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία των κομμάτων. Για να γίνεις ηγέτης, πρέπει να είσαι ηγετικός.

Ο Νίκος Δένδιας φέρεται ως υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ , κατά τρόπο που παραπέμπει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: όχι με τις δυνάμεις του, αλλά ως εκπρόσωπος της πτέρυγας των Καραμανλικών.

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι, ο πιο έγκυρος εκφραστής του ιδρυτικού πνεύματος της ΝΔ θα δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως σιωπηλά-και χωρίς προσωπική ανάμειξη- είχε κάνει με τον Μεϊμαράκη.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών φροντίζει εμφανίζεται ως επίδοξος αρχηγός στη μετά Μητσοτάκη περίοδο.

Ευγενής φιλοδοξία, αλλά στην πολιτική οι εξελίξεις δεν είναι πάντα γραμμικές και αυτόματες. Διαμορφώνονται από όσους ενδιαφέρονται να ευνοηθούν από αυτές.

Έτσι στη σημερινή ΝΔ – ου μην αλλά, που έλεγαν και οι καθαρευουσιάνοι- στη σημερινή κυβέρνηση, το «μετά Μητσοτάκη» μεταλλάσσεται και αποκτά περιεχόμενο μόνο ως «κόντρα τον Μητσοτάκη».

Περιμένεις ήσυχα να πάρεις τη θέση κάποιου, αν όσα τον αφορούν έχουν κανονικότητα και ομαλή πορεία, στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης της πολιτικής στη χώρα- με βάση ηθικούς και πολιτικούς κανόνες .

Αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εμφανώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με όσα αναδεικνύονται καταιγιστικά αυτές τις μέρες στο εσωτερικό αλλά και στον διεθνή χώρο.

Ο πολιτικός που θέλει να διαδεχθεί ο Δένδιας είναι υπόλογος για το βαρύτερο των θεσμικών και νομικών παραπτωμάτων: παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου αντίπαλου πολιτικού και δημοσιογράφου, από παρακράτος που ο ίδιος δημιούργησε.

Ακόμη και αν είναι απασχολημένος με την διεκπεραίωση αποστολών δευτερεύουσας σημασίας που του αναθέτει, ως Πρωθυπουργός, ο βαλλόμενος- αφού την ουσιαστική εξωτερική πολιτική ασκεί ο ίδιος- προλαβαίνει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι μέγα πολιτικό θέμα.

Κυρίως είναι θέμα που δεν αξιολογεί έναντι της κοινής γνώμης μόνο τον Μητσοτάκη, αλλά και κάθε φιλοδοξούντα να τον αντικαταστήσει.

Με απλά λόγια: θα ήταν παρωδία να θέλει ο Δένδιας την ηγεσία της ΝΔ και προφανώς και την Πρωθυπουργία, αλλά αυτές τις μέρες που καίγεται το πελεκούδι με τις παρακολουθήσεις, να μένει «μούγκα στη στρούγκα».

Δεν μπορεί να βρει κανείς λόγους να σιωπά και να απέχει από αυτό τη δημόσια τοποθέτηση, ένας κορυφαίος υπουργός με ιδιαίτερες πολιτικές φιλοδοξίες.

Όσο ο δελφίνος δεν παίρνει με παρρησία θέση για το όργιο των ανατριχιαστικών «επισυνδέσεων» του «συστήματος Μητσοτάκη» ζυγίζεται, μετράται και προκύπτει ελλιπής.

Best Of

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

1000+1 νικητές κερδίζουν από 1.000 ευρώ στο νέο ΣΚΡΑΤΣ «Χίλιες και μία Τύχες»

Σκανάρεις μέσα από OPAP Store App και μία εντυπωσιακή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία. Στη σκιά και του Συνεδρίου των Τόρις, η Λιζ Τρας έχει καταφέρει ήδη...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα   Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 87 εκατομμύρια...