Οικονόμου: Οι Έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην ΕΡΤ.

Για την οικονομία
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο. Κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Κρίσεις που δεν δημιουργήσαμε εμείς και αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη ειδοποιός διαφορά. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το μεταναστευτικό, την ενεργειακή κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας. Και παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια και των κρίσεων η χώρα όχι μόνο άντεξε, αλλά έκανε και βήματα μπροστά. Με πληγές, με προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων -για αυτό και είμαστε στοχοπροσηλωμένοι εκεί- η χώρα και κάνει βήματα. Οι πολίτες εμπεδώνουν, βιώνουν τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουν ότι πληρώνουν λιγότερους φόρους, ξέρουν ότι γίνεται καθημερινή προσπάθεια για να περιοριστούν οι συνέπειες της ακρίβειας. Ξέρουν ότι η Ελλάδα άντεξε έτσι, όπως κανείς δεν θα περίμενε για μια χώρα που έφερε στο σώμα της τις πληγές των μνημονίων από τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η προηγούμενη διακυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει και να ανατροφοδοτήσει η ίδια κρίσεις, γιατί είπε ψέματα πριν τις εκλογές του 2015, γιατί μας έφερε ένα μόλις βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, γιατί υπολόγιζε ότι θα «χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν».
Για όλους αυτούς τους λόγους και τις μνήμες που ο ελληνικός λαός βίωσε και ξέρει, είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα. Να συγκριθούμε σε δείκτες της οικονομίας, να συγκριθούμε στη διεθνή θέση της χώρας, να συγκριθούμε στο τι βιώνει στην καθημερινότητά του ο Ελληνας πολίτης παρά τις πολλές κρίσεις.
Οι ενισχύσεις που έδωσε η Κυβέρνηση προέρχονται από το περίσσευμα της οικονομίας, είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης. Δεν είναι από την υπεροφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη για να τις παίρνεις από την άλλη. Είναι ενισχύσεις από την φορολόγηση υπερεσόδων των λίγων -όπως το market pass- προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές. Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ εισαγόμενων κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης οι ενισχύσεις στους πολίτες.
Για την κοινωνία και τους νέους
Αυτό που αξίζει και δικαιούται ένας νέος είναι να ζει σε μια ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. Να διεκδικήσει να ζήσει όπως πραγματικά προσδοκά, όπως προσδοκούν οι γονείς του, όπως αξίζει στον κόπο, στα έξοδα, στις επενδύσεις που έκαναν οι γονείς του για αυτόν. Και αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση για τη νέα γενιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση στην Παιδεία, αποδίδοντας στα Πανεπιστήμια χώρους, που λέμε ότι είναι καλύτερα να γίνονται βιβλιοθήκες από το να είναι στέκια, αποδίδοντας δωμάτια στις εστίες στους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να ενοικιάσουν σπίτι. Είναι καλύτερα να είναι εκεί για να σπουδάζουν οι φοιτητές από το να είναι μέσα μπουκαδόροι, διαρρήκτες, πρεζέμποροι, που ενίοτε χαρτζιλικώνουν και… επαγγελματίες αμφισβητίες, αναρχοαυτόνομους, αντιεξουσιαστές για να φυλάνε τσίλιες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο να συνδεθεί με μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να τα φέρουν κοντά στους Έλληνες φοιτητές. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δίνονται κίνητρα στην αγορά εργασίας όπως το «πρώτο ένσημο» για να δουλεύουν οι νέοι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ψηφιοποιούμε το κράτος, να το φέρνουμε πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δημιουργούμε επενδύσεις, να έρχονται εδώ εταιρείες της νέας οικονομίας, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που θα δίνουν δουλειές με περισσότερα χρήματα, μόνιμες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά. Λέμε ότι είναι καλύτερα έτσι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βρει στέγη. Όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να μπορεί ο νέος άνθρωπος να κάνει το βήμα, να φεύγει από τους γονείς του, να μπορεί να ζήσει με τη σύντροφό του, με τον σύντροφό του, να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει οικογένεια. Λέμε ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την ανεργία, να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία παιδιά που ήταν εκτός εργασίας. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε μια κοινωνία που θα σπάνε τα αποστήματα της κακοποίησης, τα μυστικά που έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί, μια κοινωνία δικαιωμάτων, συμπεριληπτική. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ζει ο κόσμος σε μια Πατρίδα, που πρωταγωνιστεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Που δεν θα είναι παρίας, δεν θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης γιατί χρωστάει, γιατί θέλει ενισχύσεις, αλλά θα ανοίγει δρόμους και πολιτικές. Για αυτό του λέμε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, για να συνεχιστεί η πολιτική για τη νέα γενιά.
Για τους Θεσμούς
Από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης δεν κρυφτήκαμε, βγήκαμε μπροστά. Αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ. Η Δικαιοσύνη με τη συνδρομή όλων των Αρχών έχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν υπάρχει περίπτωση να ησυχάσουμε μέχρι να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Για πολλούς λόγους που έχουν αναλυθεί πάρα πολύ στον δημόσιο διάλογο. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζονται θεσμικά ζητήματα και όχι να επιδιώκουμε τις πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση. Γιατί αυτός ο δρόμος -που επιδιώχθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν, επιδιώκεται και τώρα από την Αντιπολίτευση- οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αποκάλυψη της αλήθειας όταν η Δικαιοσύνη φτάσει εκεί που έχει να φτάσει. Θυμηθείτε αντίστοιχες περιπτώσεις που εργαλειοποιήθηκαν οι Θεσμοί ή επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις σε σχέση με το τι συνέβαινε και δείτε που κατέληξαν οι υποθέσεις αυτές. Να θυμηθούμε την υπόθεση της κυρίας Σαββαϊδου, η οποία καρατομήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κατηγορίες, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν τη χώρα μας να πληρώσει πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Να θυμηθούμε τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis που τα κρεμάσαν στα μανταλάκια ή τους φωτογράφισαν ως κακούργους για να πάνε στη φυλακή και ούτε ένας από αυτούς δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με απόφαση της Δικαιοσύνης; Να θυμηθούμε μια σειρά από άλλες τέτοιες περιπτώσεις; Η Δημοκρατία έχει κανόνες και πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η θεσμική διερεύνηση, η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, η σωστή δουλειά όλων των αρμόδιων Αρχών, δικαστικών, ανεξάρτητων και άλλων, είναι η μοναδική ουσιαστική εγγύηση για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Και όταν όλα έρθουν στο φως και για αυτήν την περίπτωση τότε δε θα μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και το ποιους ήθελε να πλήξει.
Για την ελληνική Περιφέρεια
Στην ελληνική περιφέρεια εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων παντού. Στην Τρίπολη, γίνεται επένδυση μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη σε παραγωγή για πρώτη φορά φαρμακευτικών υλών. Θα αλλάξει τελείως πίστα η Αρκαδία με αυτήν την επένδυση. Στο Κιλκίς -όχι σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο- μια άλλη βιομηχανία φτιάχνει μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Και εκεί θα αλλάξει πίστα η περιοχή. Αυτός είναι ο δρόμος. Ο δρόμος των επενδύσεων, που θα βρίσκουν δουλειά οι άνθρωποι, που θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο στην Περιφέρεια, που θα συγκλίνουν οι Περιφέρειες, που θα μειώνονται οι ανισότητες. Αυτά τα πράγματα δεν είχαν συμβεί στην Ελλάδα ποτέ. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όχι ανάπτυξη δεν έφερε, αλλά όταν υπήρχε ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη 1,5% και 2%, εδώ ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει όχι απλώς ομπρέλα, τέντα είχαν απλώσει, 0,5% ήταν η ανάπτυξη.
Με πολύ μεγάλη χαρά θα σας συνοδεύσω και στο Ελληνικό και στην Αρκαδία και στο Κιλκίς και στο Καστέλι στην Κρήτη και στον Ε65 και στον ΒΟΑΚ και στον Τρίπολη-Καλαμάτα και στη Microsoft και στην Amazon και στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη, θα σας συνοδεύσω σε πολλά μέρη, μακάρι να έχουμε τον χρόνο και πριν και μετά τις εκλογές για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη. Να δείτε τι σημαίνει εργοτάξια, τι σημαίνει βιομηχανίες, τι σημαίνει λιμάνια, τι σημαίνει δουλειές. Για αυτό άλλωστε μειώνεται η ανεργία, για αυτό έχουμε 300.000 περισσότερους εργαζόμενους απ’ ότι είχαμε το 2019. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό επιχειρείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ένας αχταρμάς. Με πραγματικά και φανταστικά γεγονότα. Με μπέρδεμα υποθέσεων που άλλες από αυτές έχουν μια πραγματική διάσταση και άλλες μια εντελώς φανταστική. Με ανθρωποφαγία, με κανιβαλισμό, με δημιουργία εντυπώσεων. Ποια είναι η ουσία; Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα. Το ζήτημα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις. Και με το ψηφιακό κράτος και τις λιγότερες διαπροσωπικές συναλλαγές μηδενίζουμε θέματα διαφθορας. Εκεί που παρατηρούμε συμπεριφορές που δεν ταυτίζονται με τις αρχές, με τις αξίες μας, με την ιστορία μας άμεσα αντιδρούμε. Κάνουμε παρεμβάσεις, παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε παρεμβάσεις που δεν γινόταν στο παρελθόν. Δεν υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν, με την κυρία Γεροβασίλη για παράδειγμα, που η εταιρεία της έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο παρά το γεγονός ότι ήταν Υπουργός. Με τον κ. Φλαμπουράρη, που η εταιρεία του έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο παρά το ότι ήταν Υπουργός και όχι βουλευτής. Συνεπώς η αντιμετώπισή μας σε αυτά τα ζητήματα, όχι με όρους επικαιρότητας και ανθρωποφαγίας και να κρεμάμε κόσμο στα μανταλάκια, είναι θεσμικές και ουσιαστικές για να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα στη ρίζα του. Από εκεί και πέρα η πολιτική στήριξης των ανθρώπων για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να μην είναι όμηροι εσαεί μιας κατάστασης που τους καθιστά ευάλωτους, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους, τη νιώθουν και την ξέρουν.
Το 39% του ελληνικού λαού ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Ανθρωποι ψήφισαν εμάς. Εμένα στη Φθιώτιδα, άλλους συναδέλφους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους λογοδοτούμε. Με αυτούς τους ανθρώπους κυκλοφορούμε, ψωνίζουμε στην αγορά, κάνουμε παρέα μαζί τους, ακούμε τις αγωνίες τους για τα παιδιά τους, για τις σπουδές τους, για το μέλλον τους, για τη δουλειά τους, τους συνταξιούχους, τις κοινωνικές τάξεις. Για αυτούς είναι η πολιτική. Για εμάς πολιτική είναι η λύση των προβλημάτων. Και αυτό είναι μια ουσιαστική, μια μεγάλη διαφορά με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική είναι η διαιώνιση των προβλημάτων, ο πολλαπλασιασμός. Όπως το είχαν πει «για την αριστερά η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία». Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε, εκεί κυκλοφορούμε. Ο Πρωθυπουργός είναι πάντα ανάμεσα στην κοινωνία. Ηταν στη Δυτική Μακεδονία, πηγαίνει τώρα στη Λάρισα, στα Γρεβενά. Καθόλη τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας έχει τις συχνότερες επισκέψεις στην περιφερειακή Ελλάδα και παντού. Οι πολιτικές μας είναι για την κοινωνία. Για ποιον ήταν η πολιτική για το «πρώτο ένσημο»; Για τη νέα γενιά. Για ποιον ήταν η πολιτική για τον εμβολιασμό; Ηταν για όλη την κοινωνία. Για ποιους είναι η πολιτική μείωσης της γραφειοκρατίας; Για ποιον είναι η πολιτική του να μην περιμένεις σε μια ουρά για ένα πιστοποιητικό, μια συνταγή, ένα έγγραφο και να έρχεται στο κινητό σου τηλέφωνο; Για ποιον ήταν το gov.gr; Για ποιον ήταν το 112 για την έγκαιρη ενημέρωση; Γιατί αναμορφώσαμε την Πολιτική Προστασία; Για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις έντονες, τις μεγάλες κλιματικές κρίσεις. Γιατί θωρακίσαμε τη χώρα; Για να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Συνεπώς κάθε πτυχή της πολιτική μας είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνει μέρισμα στον πολίτη. Να υπάρχει κοινωνική ανταποδοτικότητα. Να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, στα προβλήματα του σήμερα, στις μεγάλες προκλήσεις και της κοινωνίας και της Πατρίδας. Γιατί οτιδήποτε άλλο η κοινωνία το αποδοκιμάζει. Αποξενώνεται πρώτη αυτή από εσένα. Αυτήν την αποξένωση δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας ποτέ να τη ζήσει κατά διάρκεια αυτής της τετραετίας παρά τις μεγάλες, τις γιγαντιαίες, τις πρωτόγνωρες κρίσεις που συναντήσαμε.
Για τις εκλογές
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Την Ελλάδα την περιμένει μια κοσμογονία επενδύσεων χάρη στη δουλειά που έγινε όλη αυτήν την περίοδο. Αν καταφέραμε όλα όσα καταφέραμε υπό την πίεση αυτών των κρίσεων, φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει η χώρα, η ελληνική κοινωνία, χωρίς την πίεση αυτών των κρίσεων. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια κοσμογονία επενδύσεων. Μια ευκαιρία να αλλάξει οριστικά πίστα, να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.Να μην υπάρχει μια Κυβέρνηση που θα είναι εξ αρχής υπονομευμένη από μια ασυνάρτητη εσωτερική συμμαχία, που με όλη την πολιτική ουσία είναι το μένος κατά του Μητσοτάκη και του να φύγει η Νέα Δημοκρατία, τίποτα περισσότερο. Υπονομευμένη με ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, χωρίς προγραμματική σύγκλιση, χωρίς πρόταση, χωρίς να έχουμε ακούσει μια ουσιαστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει. Εμείς πιστέψαμε στις αυτοδύναμες Κυβερνήσεις. Δεν το κρύψαμε. Δεν το κρύψαμε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε την πολιτική σταθερότητα με την απλή αναλογική, επιδιώκοντας, επειδή δεν θα κυβερνήσει ο ίδιος, να μην κυβερνήσει κανείς.
Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό που να δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα πετύχει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση που θα της επιτρέψει και στη δεύτερη τετραετία της να ενσωματώσει ανθρώπους, ιδέες, απόψεις, που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό μας χώρο. Άλλωστε αυτό το κάναμε και τώρα. Όχι όμως τυχοδιωκτικές συμμαχίες, όχι να αφομοιώσει τυχοδιωκτικές προτάσεις, όχι αναποτελεσματικά σχήματα που δεν σπρώχνουν τη χώρα μπροστά. Φαντάζεστε την ώρα της εισβολής στον Έβρο όταν χτυπούσε το τηλέφωνο, να μην ήταν ένας ισχυρός Πρωθυπουργός να απαντήσει και να πάρει τις αποφάσεις και να χρειαζόντουσαν ατέρμονες διαβουλεύσεις με δικαιωματιστές, με συνιστώσες, με ανθρώπους που σκέφτονται με ερμηνευτικά σχήματα άλλων αιώνων και με ιδέες που έχουν καταρρεύσει με κρότο; Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, και στιβαρή και ομοιογενή Κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Το έχουμε πει έντιμα και καθαρά. Το είχαμε πει από τότε που ψηφιζόταν η απλή αναλογική. Όχι γιατί αυτό είναι το γινάτι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολύ καθαρά, πολύ έντιμα, πολύ ξεκάθαρα. Και το ξέρει ο κόσμος αυτό. Δεν του το κρύψαμε. Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει, από την πρώτη κιόλας κάλπη, να διαμορφωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα έδινε το ποσοστό μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Αυτός είναι ο εκλογικός μας στόχος. Με σεβασμό στους πολίτες, με πλήρη ενσυναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε κανέναν ψηφοφόρο στο χέρι, ζητώντας από τον κόσμο να αξιολογήσει τι κάναμε, ζητώντας από τον κόσμο να μας συγκρίνει. Όχι όμως μόνο αυτό. Διότι πολύ συχνά πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Οι εκλογές είναι έτσι κι αλλιώς από μόνες τους ένα εργαλείο σύγκρισης. Όμως, η δική μας σύγκριση, ο δικός μας πήχης, δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων. Δεν είναι όλα αυτά που ακούσαμε ότι γίνανε τάχα την περίοδο ΄15-΄19. Το πόσο πολύ είπε η κυρία Τσαπανίδου φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ όλους. Τους φρόντισε!! Δεκαεπτά φορές μείωσε τις συντάξεις. Φρόντισε. Εικοσιεπτά νέους φόρους έβαλε. Φρόντισε πάρα πολύ. Φρόντισε τα ποσά που πληρώναμε για ασφαλιστικές εισφορές, να συνυπολογίζονται στο εισόδημα και να φορολογούνται κι αυτά. Φρόντισε -λέει- να έχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 12 ετών. Ποια ανάπτυξη είχαν; 0,5% όταν ο υπόλοιπος κόσμος έτρεχε με 1,5 και 2; Τα νούμερα είναι εκεί. Ο δικός μας όμως πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων. Ο κόσμος καλπάζει. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα την επόμενη τετραετία να συγκλίνει πολύ με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Να συγκλίνουν οι μισθοί, να φτιάξουμε τα νοσοκομεία που θέλουμε. Ήδη τα βήματα τα βλέπει αυτά ο κόσμος. Βλέπει τα ράντζα να περιορίζονται, βλέπει κινήσεις να γίνονται, βλέπει να εκτελείται ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές παντού. Αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς σταθερές κυβερνήσεις, χωρίς ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, χωρίς έναν πολιτικό, που με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση, θα συνεχίσει τη ρότα αυτής της πρώτης 4ετίας και την επόμενη.
Ο Πρωθυπουργός δεν έχει πει ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πάρουμε αυτοδυναμία. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής θα πάρουμε αυτοδυναμία. Τους λόγους για τους οποίους προκρίνουμε την αυτοδύναμη Κυβέρνηση, τους έχουμε εξηγήσει επαρκώς και νομίζω ότι θα κρίνει η κοινωνία αν είναι σωστό ή όχι. Έχει ένα ενδιαφέρον να σχολιάσει κανείς, αυτό που αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια πλατφόρμα ίσως και μια προσπάθεια λούστρου της δικής του φυσιογνωμίας σε σχέση με εμάς, ότι τάχα εμείς νοιαζόμαστε για τους λίγους, για την ελίτ και όχι για τον κόσμο. Θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα. Πόσο ταξικό είναι το να βρίσκουν μισθό, μεροκάματο και δώρο μετά από 8 χρόνια εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Πόσο ταξικό είναι αλήθεια αυτό; Πόσο ταξικό είναι να παίρνεις χρήματα από τα διυλιστήρια, από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων για να ενισχύσεις το 85% των ελληνικών νοικοκυριών; Πόσο ταξικό είναι αυτό; Πόσο νεοφιλελεύθερο;
Για τις διαφορές της Κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση
Δεν θα μπορούσε να απαντήσει θεσμικά ο κ. Τσίπρας, ο άνθρωπος που είχε Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κάποιον που είναι υπόδικος στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μια απάντηση θεσμική για να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της, ο Πρωθυπουργός που είχε Υπουργό για τον Τύπο έναν άνθρωπο, ο οποίος επίσης είναι υπόδικος στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μια απάντηση θεσμική, ότι υπάρχουν κανόνες, δικαιοσύνη, πράγματα που λειτουργούν σε αυτό τον τόπο, ο Πρωθυπουργός που κρέμασε στα μανταλάκια 10 πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει αυτή την απάντηση. Ποτέ ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση που να προηγείται η δικαστική αποτίμηση της οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης ή αξιολόγησης μιας υπόθεσης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μια απάντηση ο κ. Τσίπρας που δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης; Ποιος έχει τα στοιχεία, ποιος κάνει κοπτοραπτική, ποιος έχει κασέτες, ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα εκείνα τα οποία τα διοχετεύουν συστηματικά και προνομιακά, όχι σε βραχίονες, στο κυρίως σώμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχει μάθει να κάνει δυστυχώς πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό είναι ίδιος και απαράλλαχτος με το χθες. Γι’ αυτό είπα ότι κανένα μάθημα από το χθες δεν πήρε. Πως μπορεί να λέει ότι είχε θετικές αξιολογήσεις η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η χώρα ήταν η μοναδική που μετά τα μνημόνια έμεινε σε ενισχυμένη εποπτεία. Ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία, ούτε καμία άλλη. Μόνο η Ελλάδα σε ενισχυμένη εποπτεία. Γιατί δεν εμπιστεύονταν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ήρθε η Κυβέρνηση αυτή, με την πολιτική στήριξη της κοινωνίας, και 12 συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις, έφερε τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήρθε η Κυβέρνηση αυτή και αποκατέστησε το κύρος της χώρας την ελκυστικότητά της στο εξωτερικό. Ενίσχυσε τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Πότε θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας, δικές του πολιτικές να υιοθετηθούν από το σύνολο της Ευρώπης; Ποια υιοθετήθηκε; Καμιά.

 

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...

Λευτέρης Κουσούλης: Η διοικούσα Εκκλησία ήταν πάντα διαθέσιμη στην εξουσία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τους... διαφορετικούς κόσμους της Εκκλησίας μίλησε...

MyREWARDS: Νέο πρόγραμμα επιβραβεύσεων στο opaponline.gr

Εκπληρώνεις αποστολές, μαζεύεις πόντους και κερδίζεις δώρα   Ένα νέο πρόγραμμα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει, αλλά... το αρνείται. Μιλώντας σε μαθητές σχολείου, στο μεταίχμιο της μετάβασής τους στο Κολλέγιο, η Μισέλ...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Μαρία Δεναξά έκανε ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο για τη θλιβερή κατάσταση στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και επίμονη προτροπή του Μαχάτμα Γκάντι... "να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε", επέτρεψε στις...