Οι εκλογές (του μέλλοντος) και η θεωρία της «συσσώρευσης»

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

 

Η κοινωνία και οι αναζητήσεις της, η κοινωνία και οι επικαιροποιημένες προτεραιότητές της, η κοινωνία και η εσωτερική ζύμωση, που σπανίως «φωνάζει»…

 

Με φόντο τις επόμενες εκλογές, η διαμόρφωση των τάσεων που θα καθορίσουν τις επιλογές της συλλογικής κοινωνίας, λειτουργούν ως απρόβλεπτη μεταβλητή, συχνά δυσερμήνευτη, και σε κάθε περίπτωση δυσανάγνωστη από κομματικά επιτελεία εθισμένα στη… στέρηση. Στη μικρογραφία εκλογικών ποσοστών και κοινών στα οποία κατάφεραν να διοχετεύσουν τα μηνύματά τους, πολύ περισσότερο να τα πείσουν και να τα συναρπάσουν, στο λιγότερο ή περισσότερο μακρινό παρελθόν.

 

Η ηχώ της κοινωνίας. Που δεν ακούγεται καθαρά, ειδικά όταν… δεν θέλεις να την ακούσεις, εγκλωβισμένος στην αυταρέσκεια του μικρόκοσμού σου, αδυνατώντας να αντιληφθείς ότι μια κοινωνία σε βαθιά ανασφάλεια και με ανατροφοδοτούμενη απογοήτευση, για ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων, είναι επικίνδυνα ευάλωτη στα «μεγάλα λόγια». Τις εύκολες διεξόδους. Τις… παρακαμπτήριες διαδρομές, που προσπερνούν το βαρύ ψυχολογικό κόστος της φθοράς. Της συνειδητοποίησης του δέους της παρακμής.

 

Η Ελλάδα της τρέχουσας συγκυρίας, παραδομένη προ πολλού στην παρακμή. Στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, για τα οποία μας είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ο Κώστας Καραμανλής, όταν αποχωρούσε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές του… λεφτά υπάρχουν. Τις εκλογές του 2009, που άνοιξαν το δρόμο για την εθνική καταστροφή των Μνημονίων, την άγαρμπη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την υποχώρηση της διεθνούς θέσης της χώρας, τη συντριβή των προσδοκιών και των ονείρων ενός λαού με αδιαπραγμάτευτο εσωτερικό σεβασμό.

 

Οι εκλογές που έρχονται θα αποτελέσουν τον πρόλογο του μέλλοντος. Δεν θα είναι οι τελευταίες. Θα είναι οι πρώτες της «επόμενης Ελλάδας». Και πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως πρόλογος των πολλαπλών που θα ακολουθήσουν, μέχρι η κοινωνία να εντοπίσει το σημείο τομής, ανάμεσα στις αυθόρμητες αγωνίες της και πολιτικά αφηγήματα που θα μπορούν, στοιχειωδώς να τις εκφράσουν.

 

Η θεωρία της «συσσώρευσης». Λειτουργεί τα τελευταία πολλά χρόνια, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε συγκυρία. Όσα περνούν κάτω από το ραντάρ, όσα προσεγγίζονται ως… περαστικά, από ένα πολιτικό σύστημα με πληθωρισμό από «περαστικούς», πολιτικούς που ζήλεψαν τη δόξα των αθλητών, και αναλίσκονται σε «μεταγραφές» με… τυχοδιωκτικό αποτύπωμα, από κόμμα σε κόμμα, ή μάλλον από ένα κόμμα σε ένα άλλο το οποίο… πολεμούσαν.

 

Όσα «μαζεύουν» μέσα τους οι πολίτες, και αναζητούν την αφορμή για να εκδηλωθούν. Την αφορμή για την έκρηξη. Έρχεται. Προσδεθείτε.

Best Of

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί επένδυση ασφάλειας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης,...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της Αττικής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα στους πολίτες...

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Παύλος Μπακογιάννης ταυτίστηκε με τη μετριοπάθεια και την εθνική συμφιλίωση

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά...

Το διπλό χτύπημα των Δημοκρατικών Γερουσιαστών που “πλήγωσε” τον Μενέντεζ

Από τους σχεδόν 30 Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που...

Μανώλης Κοττάκης: Οι κοινότητες δεν είναι έθνη και οι σημαίες τους δεν είναι εθνικά σύμβολα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Η εικόνα ήταν σουρεαλιστική. Αργά το...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της, η Ίρις Ζαφειροπούλου έστειλε μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον Νίκο Χαρδαλιά, στη μάχη των...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός πολλών κυβερνήσεων όταν τους επισημαίνεται το πρόβλημα της ακρίβειας.  Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά τις βαριές κατηγορίες από τη Γενική Εισαγγελέα του Νιού Τζέρσεϊ και το FBI για την...