Ο “ψυχρός πόλεμος” του Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι Ισραηλινοί απορούν, και εσχάτως τη σχετική απορία την καταγράφουν δημόσια και τα ΜΜΕ της χώρας, ο άμεσος πρωταγωνιστής της Ιστορία ωστόσο μάλλον… κάτι περισσότερο καταλαβαίνει.

Ο Τζο Μπάιντεν κοντεύει να συμπληρώσει έναν μήνα στην Προεδρία των ΗΠΑ, και ακόμη και δεν έχει επιδιώξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια ηχηρή και ποιοτική διαφοροποίηση από την… παθιασμένη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον “Βασιλιά Μπίμπι”.

Ο Νετανιάχου καταλαβαίνει, γι’ αυτό και δεν αντιδρά. Οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά. Το θέμα είναι… προσωπικό. Έναν μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να ενισχύσει τον  Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιθέτως επιδιώκει να τον “κοντύνει”, πιθανότατα για να καταστήσει ανέφικτη την παραμονή του στην πρωθυπουργία, μέσω της νέας Κνεσέτ που θα προκύψει από τις κάλπες.

Ο “ψυχρός πόλεμος” έχει τη σημασία του. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ξεχάσει τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε παρασκηνιακά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις προεδρικές εκλογές του 2016, για να ηττηθεί η Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ, στρέφοντας στους Ρεπουμπλικανούς την πλειοψηφία της πανίσχυρης εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

Φυσικά, υπάρχει και η μόνιμη προδιάθεση της “ομάδας Ομπάμα”, που κάνει κουμάντο στον Λευκό Οίκο και σήμερα, επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, να ξαναπιάσουν το νήμα της συναίνεσης και της συνεννόησης με το Ιράν. Μια προοπτική που εξοργίζει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής