Αλέξης Παπαχελάς: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι υψηλές προσδοκίες για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

Σκηνή πρώτη. 19 Νοεμβρίου 1999. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα. Το Secret Service δεν θέλει την επίσκεψη γιατί θεωρεί τη χώρα μας επικίνδυνη και διατυπώνει επίσημα την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του προέδρου. Ο Κλίντον έρχεται και καθώς φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς και χημικά, καθώς στους δρόμους εκτυλίσσονται σκληρές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας σχετικά άγνωστος τότε νεολαίος, ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εκφωνεί έναν ιστορικό λόγο για τα ελληνικά εθνικά ζητήματα, ο οποίος εκτόξευσε τη δημοφιλία του εδώ, αλλά σόκαρε τους προσκεκλημένους του οι οποίοι περίμεναν, καθισμένοι στο μεγάλο τραπέζι σε σχήμα Π του Μεγάρου, κάποιες φιλοφρονήσεις.

Σκηνή δεύτερη. Αργά το βράδυ, μετά το επίσημο δείπνο, μια παρέα Αμερικανών αξιωματούχων πίνει ένα ποτό στην ταράτσα του ξενοδοχείου InterContinental. Ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλίνκεν, σημερινός υπουργός Εξωτερικών και τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα και την περιοχή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν τα επεισόδια αλλά και ο λόγος του Ελληνα Προέδρου. Και τα δύο τους είχαν σοκάρει. Ο Κλίντον ακόμη και σήμερα διηγείται την εμπειρία στο ελληνικό Προεδρικό σαν κάτι πρωτόγνωρο…

Σκηνή τρίτη. 20 Νοεμβρίου 1999. Την επόμενη ημέρα ο Κλίντον εκφωνεί την ομιλία με την οποία, για πρώτη φορά, ζητάει συγγνώμη για τη στήριξη στη δικτατορία και τον χειρισμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Ανεβαίνοντας τις σκάλες του Air Force One σταματάει και ρωτάει τον τότε Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νικ Μπερνς: «Υπάρχει πολύς θυμός εδώ. Λες όμως να τους έπεισα;».

Σκηνή τέταρτη. Αρχές του 2000. Ενας Ελληνας διπλωμάτης που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο διαπιστώνει ότι σε έναν τοίχο στο γραφείο του Μπλίνκεν, αλλά και σε άλλα γραφεία, υπήρχε ένα κάδρο με μια μικρή πέτρα και ένα κομμάτι γυαλί. Από κάτω έγραφε: «Ενα μικρό σουβενίρ από την προεδρική επίσκεψη στην Αθήνα».

Σκηνή πέμπτη. Καλοκαίρι 2015. Ενας βετεράνος Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί ατύπως με έναν Ελληνα πρωθυπουργό και τον συμβουλεύει καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και του Grexit. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα μπορούσαν να φανταστούν 16 χρόνια πριν ότι θα έπαιζαν αυτούς τους ρόλους.

Σκηνή έκτη. 16 Νοεμβρίου 2016. Δεκαεπτά χρόνια μετά τον Κλίντον ένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, επισκέπτεται την Αθήνα και εκφωνεί έναν ακόμη ιστορικό λόγο. Η ομιλία του προέδρου κερδίζει τους Ελληνες γιατί υποδηλώνει κριτική στη γερμανική πολιτική λιτότητας και αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Οικοδεσπότης και πάλι ο «κοτσιδάκιας» των κινητοποιήσεων του 1999.

Σκηνή έβδομη. 17 Μαΐου 2022. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνεί τη δική του ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο σηματοδοτώντας την κορύφωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σκηνή όγδοη. 20-21 Φεβρουαρίου 2023. Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα, ως υπουργός Εξωτερικών. Αυτή τη φορά δεν θα του στείλει κανείς σουβενίρ με σπασμένα γυαλιά ή τούβλα από την Αθήνα.

Σκηνή ένατη. Ποιος ξέρει με τι θα μοιάζει… Κατά έναν παράδοξο τρόπο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι υψηλές προσδοκίες, ειδικά για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Είναι η απειλή του βέρτιγκο όταν κάτι φτάνει, μέσα από χίλια κύματα και με τρόπο απροσδόκητο, σε μια κορυφή…

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική...

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που επέλεξε το όνομα του Φραγκίσκου των φτωχών, των αδύναμων και των περιφρονημένων, ήρθε να απαντήσει...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην Κάζα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος "έφυγε" από τη ζωή, το πρωί της...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική εμπειρία και υπενθύμιση αφορμών για εγρήγορση και αφύπνιση. Μια ανατροφοδότηση του εσωτερικού κινήτρου να αντισταθούμε...