Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει την Αθήνα “μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη, που σέβεται τον πολίτη και διευκολύνει την καθημερινότητά του”

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, βάζοντας οριστικά τέλος στο απέραντο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις υπηρεσίες πολεοδομίας της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μικροφίλμ, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα.

Με την ψηφιοποίηση τους τελειώνει οριστικά η ταλαιπωρία που βιώνουν διαχρονικά πολίτες και επαγγελματίες σε ουρές και γκισέ υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και αυτό, γιατί η χορήγηση τους θα γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, με ένα απλό κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοικονομώντας περίπου 240.000 ανθρωποώρες ετησίως. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

«Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη, που σέβεται τον πολίτη και διευκολύνει την καθημερινότητά του. Με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτησή του, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία στα γκισέ των υπηρεσιών. Αλλάζουμε ριζικά την σχέση του δήμου με τους Αθηναίους. Όχι στα λόγια, στην πράξη», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το 2024 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% του αρχείου

Η διαδικασία «τρέχει» ήδη με ρυθμούς-εξπρές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: Τοπογραφικά, Διαγράμματα Κάλυψης, Κατόψεις, Τομές, Όψεις, Τεχνικές Εκθέσεις, Ξυλότυποι και Θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του Δ. Αθηναίων, όσο και όμορων δήμων ή όσων υποστηρίζει διοικητικά.

Η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε απόλυτα ασφαλείς χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού. Θα ακολουθηθούν οργανωμένα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να μην επηρεαστεί καθόλου η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» και στις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι που θα «απελευθερωθούν» από την εξυπηρέτηση στα γκισέ, θα καλύψουν άλλες σημαντικές ανάγκες του δήμου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, «το έργο θα εξυπηρετήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς, μεσίτες, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες. Η επιτάχυνση, μέσω της ψηφιοποίησης, θα ενισχύσει περαιτέρω τον τομέα της αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας της πόλης».

«Το ΤΕΕ συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και ψηφιοποιεί όλους τους φακέλους της ΥΔΟΜ της Πρωτεύουσας. Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, των σχεδίων τους και των πολεοδομικών φακέλων, ειδικά στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι ένα σημαντικό έργο, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά. Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Η ψηφιοποίηση των Οικοδομικών Αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε να περάσει απέναντι. Και αντί της παραδοσιακής, σκοτεινιασμένης και πένθιμης εικόνας του, να μας χαρίσει...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει, αλλά... το αρνείται. Μιλώντας σε μαθητές σχολείου, στο μεταίχμιο της μετάβασής τους στο Κολλέγιο, η Μισέλ...