Ο “αδιάβροχος” Μπόρις Τζόνσον και ο οδηγός (πολιτικής) επιβίωσης…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, έχει αποδειχθεί το… λιγότερο συντηρητικό από κάθε άλλο πολιτικό και ιδεολογικό “συγγενή” του στην Ευρώπη. Ένας κομματικός σχηματισμός σε διαρκή… ανησυχία ιδεών και στρατηγικών επιλογών, που δεν έχει διστάσει να αλλάξει ηγεσία, εν μέσω… πρωθυπουργίας, από τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην Τερέζα Μέι.

Ακόμη και η αποκαθήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, επιβεβαιώνει τον… ατίθασο χαρακτήρα των Τόρις. Δεν δίστασαν να… απαλλαγούν από τον ηγέτη που τους οδήγησε εκ νέου στην εξουσία, μετά από μια δεκαετία πολιτικού μαρασμού.

Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται εσχάτως πάνω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, με επίκεντρο τα… πανδημικά πάρτι του Μπόρις Τζόνσον, διαμορφώνουν κλίμα αντικατάστασης του “κλόουν”. Του πολιτικού που, μετά την ανατροπή της Τερέζα Μέι, κατάφερε να εδραιώσει μια εντυπωσιακή πολιτική ηγεμονία, και να μετράει νίκες εντός και εκτός συνόρων.

Ήδη άλλωστε κυκλοφορούν και ονόματα πιθανών διαδόχων του, από τον Ρίσι Σούνακ, στη Λιζ Τρας, από τον Μάικλ Γκόουβ, στον Τζέρεμι Χαντ, από τον Σατζίντ Τζαβιντ στην Πρίτι Πατέλ και τον Ντομινίμ Ράαμπ…

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο έχει αποδειχθεί “αδιάβροχος”, καταφέρνοντας να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Φυσικά, η τρέχουσα “απειλή” είναι η σοβαρότερη. Ο πρώην δημοσιογράφος και φανατικός λάτρης της Αρχαίας Αθήνας ωστόσο, έχει αποδείξει ότι γνωρίζει καλά τον οδηγό πολιτικής επιβίωσης για κάθε ηγέτη.

Κάνει υπομονή. Και περιμένει να… ξεχαστεί ο θόρυβος.

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος