• 20 Ιανουαρίου, 2021

Ν. Ελευθερόγλου: Το μεγαλύτερο στοίχημα της Κεντροδεξιάς

 Ν. Ελευθερόγλου: Το μεγαλύτερο στοίχημα της Κεντροδεξιάς

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Από αυτήν εδώ τη στήλη πριν από έναν μήνα, είχαμε κάνει την παρέμβασή μας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάγκη ενός ανασχηματισμού. Έναν μήνα μετά, το… συστημένο έφτασε στον παραλήπτη του και ο πρωθυπουργός «πάτησε» το κουμπί και προχώρησε σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ήταν μια απόφαση σωστή και αναγκαία, που θα κριθεί –όπως όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται– με βάση το αποτέλεσμά της. Από εκεί και πέρα, όποιο σχόλιο ή ανάλυση έχει ολίγον φιλολογικά συμπεράσματα και προσεγγίσεις. Διότι η αντιπολίτευση θα γκρινιάζει ως είθισται και οι πικραμένοι, είτε αυτοί που αποχώρησαν από το σχήμα είτε εκείνοι που δεν μπήκαν –όπως ήλπιζαν– στην κυβέρνηση, θεωρείται ότι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το σίγουρο είναι ότι ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ένας κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας: Ότι η καλύτερη κυβέρνηση που σχηματίζει κάποιος πρωθυπουργός είναι η πρώτη.

Για μας στο «Π», η εκτίμηση είναι ότι η επανεκκίνηση της κυβέρνησης και αναγκαία είναι και απαραίτητη. Όχι τόσο όσον αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά κυρίως όσον αφορά την κοινωνία. Διότι, εδώ που είμαστε, χρειάζεται να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους πολίτες. Εύκολο ή δύσκολο θα φανεί. Και θα φανεί πολύ γρήγορα.

Το βέβαιο είναι ότι όπως η πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και αυτή που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, στερείται μιας σημαντικής προνομίας. Αυτή της περιόδου χάριτος. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα με «δωρεάν» χρόνο, και αυτό, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν υπουργοί και υφυπουργοί, τόσο πιο άμεσα θα κινηθούν για να αρχίσουν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Θα συμφωνήσουμε με μια βρετανική παροιμία, που λέει ότι δεν αλλάζεις άλογο στο μέσον μιας κούρσας. Αλλά αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Η μια λέει ότι μπορείς να το αλλάξεις, αφού ολοκληρώσει την κούρσα. Η άλλη υποστηρίζει ότι σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύει ο αναβάτης να γκρεμιστεί από τη σέλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής στρατηγικής, αποφάσισε να μην αλλάξει το… άλογο σε Υγεία και Οικονομία.

Το σκεπτικό ήταν ότι οι δύο αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται στο μέσον μιας μεγάλης «κούρσας», που ακούει στο «όνομα» πανδημία και αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Και επειδή στην πρώτη περίπτωση είμαστε ακόμη στην εξέλιξη της πανδημίας, αν και έχει φανεί η αρχή του τέλους της, με τους εμβολιασμούς, στη δεύτερη έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο και δύσκολο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίησή του είναι η μεγάλη πρόκληση που έχει η κυβέρνηση μπροστά της.

Η διάχυσή του στην κοινωνία είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της Κεντροδεξιάς.

Από την επιτυχία της πορείας των δύο αυτών «αλόγων», θα κριθεί η «κούρσα» για τους υπουργούς και την κυβέρνηση. Διότι ο ανασχηματισμός ίσως κριθεί τελικά από αυτούς που δεν ανασχηματίστηκαν…

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...