Ν. Ελευθερόγλου: Η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει τη λογική των κινήτρων στη στρατηγική των εμβολιασμών

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση «τρέχει» –και, μάλιστα, καλά– τους εμβολιασμούς. Γιατί και εκείνη γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν πειστεί, και εκεί πρέπει να γίνει δουλειά. Όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από εκείνους που θόλωσαν την εικόνα. Από τους ειδικούς και τους επιστήμονες, που «φύτεψαν» την αμφιβολία στους πολίτες με όσα είπαν.

Αλλά αυτό αφορά τους ειδικούς που πρέπει να… επιστρατευτούν σε κάθε επίπεδο. Τη δουλειά πρέπει να την κάνουν με πειθώ οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς τους. Αλλά όταν βλέπεις ένα σημαντικό ποσοστό κυρίως νοσηλευτών και –όχι τόσο– γιατρών να μην έχει κάνει το εμβόλιο, είναι πράγματι να απορείς. Όπως απορείς, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναδείξει πειστικά τι σημαίνει και τι κίνδυνοι υπάρχουν για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Αυτό, όμως, αφορά την υγειονομική διαχείριση. Πιστεύουμε, όμως, ότι υπάρχει και πολιτική διαχείριση στον εμβολιασμό. Και αυτή αφορά τα κίνητρα που πρέπει να δώσει η Πολιτεία σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια. Είναι ώρα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, οι δόσεις ελευθερίας για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια να πολλαπλασιαστούν. Ή, για να είμαστε ακριβείς, να δοθούν. Ήδη, άλλες χώρες το έχουν ξεκινήσει. Για παράδειγμα, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο να μπορούν να κινηθούν χωρίς μάσκα. Να μπορούν να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό ή πολιτιστικό γεγονός. Να μπορούν να πάνε σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων χωρίς περιορισμούς.

Δεν θα αναφερθώ σε άλλα κίνητρα, διότι είναι πολύ σημαντικό να περάσουν στους πολίτες η αίσθηση αλλά και η βεβαιότητα ότι όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να έχει περισσότερες ελευθερίες από έναν που δεν το έχει κάνει. Με αυτόν τον τρόπο θα προσέλθουν ακόμα και αυτοί που το σκέπτονται να το κάνουν. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει τη λογική των κινήτρων στη στρατηγική των εμβολιασμών. Όσο πιο γρήγορα το πράξει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει, τώρα που ανοίγει σχεδόν για όλες τις κατηγορίες των ενηλίκων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση πρέπει να «αγκαλιαστεί» και να υλοποιηθεί. Θα αποτελέσει το ισχυρότερο χαρτί πειθούς για όσους (κακώς) το σκέπτονται ακόμη…

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι