Καλά Χριστούγεννα και… καλό Πάσχα για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Τα επίσημα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών επιβεβαίωσαν την οριακή επικράτηση του SPD απέναντι στο CDU, παρά τη βούληση του Όλαφ Σολτς να συγκροτήσει άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.

Η διαφορά των δυο μεγαλύτερων και ιστορικών κομμάτων της Γερμανίας κινήθηκε στο 1,6%, με τους Σοσιαλδημοκράτες στο 25,7% και τους Χριστιανοδημοκράτες στο 24,1%, ενώ το 14,8% των Πρασίνων και το 11,5% των Ελεύθερων Δημοκρατών, περίπου προδικάζει ότι μια νέα κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας υπό τον Όλαφ Σολτς, θα έχει θνησιγενή χαρακτηριστικά.

Όλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι, το καλύτερο σενάριο θα αφορά στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περίπου τα Χριστούγεννα, δηλαδή σε τρεις μήνες από σήμερα, ενώ οι περισσότεροι προδικάζουν ότι θα έχουμε… το λιγότερο επανάληψη του σκηνικού του 2017, όταν χρειάστηκαν έξι μήνες για τη νέα κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, ανάμεσα στο CDU και το SPD, υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Πάμε για… καλό Πάσχα δηλαδή, την άνοιξη του 2022, και αφού πρώτα θα έχουμε ευχηθεί στη νέα Μπούντεσταγκ καλά Χριστούγεννα.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής