Μας λείπει ήδη…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Πώς πέρασαν έτσι 15 χρόνια. Τέσσερις θητείες στο σημαντικότερο αξίωμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, υπό την έννοια ότι οι Βρυξέλλες αποπνέουν περισσότερο γραφειοκρατία και λιγότερο… ουσία, παρέμβαση και δύναμη.

Η Άνγκελα Μέρκελ εκφώνησε το καθιερωμένο ετήσιο μήνυμα προς τους Γερμανούς, αγκαλιάζοντας το αναπόφευκτο. Την ολοκλήρωση της πολιτικής διαδρομής της, σε ηλικία 66 ετών, καθώς… αρνείται πεισματικά να αλλάξει άποψη, και να διεκδικήσει ακόμη μια θητεία στην Καγκελαρία, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετράει ήδη 4 θητείας και συνολικά 15 χρόνια στο αξίωμα. Χρόνια διόλου εύκολα, καθώς πρακτικά κλήθηκε να ηγηθεί της Ενωμένης Ευρώπης σε 4 κρίσεις: Την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την ελληνική κρίση που ακολούθησε και απείλησε να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, τη διαρκή κρίση του μεταναστευτικού και την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού.

Όχι κι άσχημα. Στη διαδρομή της διαχείρισης των κρίσεων, η Μέρκελ εξελίχτηκε. Έγινε περισσότερο ανθρώπινη, κατανοώντας την αυτονόητη παραδοχή ότι μονάχα έτσι αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών με τους οποίους συνομιλείς.

Στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, επέτρεψε στο συναίσθημα να εκδηλωθεί. Μίλησε από την καρδιά της στους Γερμανούς για την εποχή της απώλειας, στην πανδημία του κορονοϊού και παραδέχτηκε ότι αυτή η τελευταία χρονιά ήταν για την ίδια η περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη.

Θα μας λείψει. Ή μάλλον, μας λείπει ήδη…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος