Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επέλεξε να χειριστεί τη μείζονα κυβερνητική κρίση που προέκυψε μετά την αποκάλυψη της είδησης ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυρίου Ανδρουλάκη με αποκλειστικά εσωτερικούς όρους. Όρους κυριαρχίας που ίσχυαν προτού ξεσπάσει η κρίση.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της παρακολούθησης του κινητού του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος (από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο γραφείο του στο Μαξίμου), ο κύριος πρωθυπουργός έκανε τέσσερις κινήσεις.
Θυσίασε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος αισθάνεται, όπως μαθαίνουμε, εκτεθειμένος από το «άδειασμα» που υπέστη. Τηλεφώνησε σε διευθυντές καναλιών και εφημερίδων (επιλεκτικά) να τους διαβεβαιώσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα προχωρήσει σε εκλογές.
Δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Ανδρουλάκη (προκαλώντας κύμα αγανάκτησης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., «γίναμε η χλεύη των ηττημένων» σχολίαζαν τινές εξ αυτών). Τέλος, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει ποια πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούσε η ΕΥΠ σε βάθος επταετίας, από το 2015 έως σήμερα. Αξιοποιώντας πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι, όντας μέλος του υπουργικού συμβουλίου του κυρίου Τσίπρα, παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο στόχος της συγκρότησης αυτού του είδους της εξεταστικής επιτροπής είναι προφανής.
Ο κύριος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περιορίσει την πολιτική ζημιά κάνοντας και πάλι συμψηφισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ (λησμονώντας ότι το 40% του ελληνικού λαού το 2019 δεν ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να γίνει ΣΥΡΙΖΑ). Το Μαξίμου υπολογίζει ότι έτσι θα ελέγξει πλήρως τη διαδικασία των αποκαλύψεων, καθώς η εξεταστική που θα συγκροτηθεί είτε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων, είτε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης μόνον, θα διεξαγάγει την έρευνά της με προεδρείο ελεγχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία. Και άρα, όπως συνέβη με την εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, το προεδρείο της θα αποφασίζει ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τις υποκλοπές και ποιοι όχι.
Το γεγονός μάλιστα ότι η εξεταστική αυτή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών κάνει το Μαξίμου να πιστεύει ότι σταδιακά η πίεση για το θέμα των υποκλοπών θα υποχωρήσει. Και ότι στο τέλος θα κυριαρχήσουν το θέμα της οικονομίας και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Γεγονός πάντως λίαν αμφίβολο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε φέιγ βολάν τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής της ΕΥΠ κύριος Κοντολέων, διαισθανόμενος τι έρχεται και τι θα του φορτωθεί, αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Ελληνα δημοσιογράφο έπειτα από αίτημα ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε και η Επιτροπή Θεσμών, απόρρητα ήταν, υποτίθεται, τα πρακτικά της. Αλλά η αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την ομολογία του διοικητού της ΕΥΠ, τα άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Πώς αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθεί;
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αγνοεί ο πρωθυπουργός ή να μη θέλει να το ομολογήσει είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες παύει να ελέγχεται πλέον με αποκλειστικούς εσωτερικούς όρους, αλλά έχει μεταβληθεί και διεξάγεται σε καιρούς παγκοσμιοποίησης και με διεθνείς όρους. Αυτό που επίσης δεν έχει αντιληφθεί είναι η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε καιρούς εθνικά ευαίσθητους (τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο) η είδηση ότι η υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιούσε υποκλοπές εις βάρος του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης την περίοδο που αυτός ήταν υποψήφιος για το αξίωμά του.
Επειτα από αίτημα, υποτίθεται, των μυστικών υπηρεσιών της… Ουκρανίας και της Αρμενίας. Και η Νέα Δημοκρατία, σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει… Ουκρανία, πόνταρε, ως γνωστόν τότε, στην εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στο ίδιο αξίωμα, προκειμένου να έχει εξασφαλισμένα εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.
Αυτό που επίσης, τέλος, δεν έχει αντιληφθεί ο κύριος Μητσοτάκης είναι η απώλεια στήριξης που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος ταξιδεύοντας προς τις γενικές εκλογές, λόγω του επικίνδυνου, τοξικού πολιτικού φορτίου που μεταφέρει.