Κώστας Τσουκαλάς: Ο κίνδυνος να στερηθούν μια δίκαιη δίκη οι δανειολήπτες και να χάσουν τα σπίτια τους

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς στέκεται στις δραματικές εξελίξεις για τους δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δικαστικής προοστασίας, και να χάσουν το σπίτι τους.

Η ανάρτηση του Κώστα Τσουκαλά έχει ως εξής:

“Δικαιοσυνη κομμένη και ραμμενη στα μέτρα των τραπεζών . Εκτός δικαστικής προστασίας χιλιάδες δανειολήπτες αν δεν δοθεί άμεσα παράταση.

Σε πέντε μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων των νόμου Κατσέλη για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως 31-12-2014 και μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί ένα μικρό μέρος του συνολικού πλήθους, όχι με ευθύνη των δανειοληπτών ή των δικηγόρων, αλλά λόγω αστοχιών και τεχνικών προβλημάτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πάρα τις συνεχείς οχλήσεις των εκπροσωπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και το αίτημα για παράταση των προθεσμιών, η κυβέρνηση κωφευει. Στον πρόσφατο ν. 4745/2020, κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ.1 του Συνταγματος, ορίζεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης ή σε περίπτωση σφάλματος κατά την υποβολή, η αίτηση υπαγωγης στο ν.3869/2010 θεωρείται ως μηδέποτε ασκηθεισα και η προσπάθεια του δανειολήπτη να διασώσει την πρώτη κατοικία του ακυρώνεται οριστικά. Όλοι δηλαδή οι άνθρωποι που περιμένουν χρονιά η ελληνική δικαιοσύνη να κρίνει αν θα συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους, θα στερηθούν το δικαίωμα να κριθεί η περίπτωση τους από το φυσικό δικαστή.
Αν η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίσει συνειδητά να κωφευει και δεν δοθεί εύλογη παράταση, θα επιβεβαιωθεί ότι νομοθέτησε κατά παραγγελία των τραπεζών και με στόχο να στερήσει το δικαίωμα της δίκαιης δίκης από τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη.”.
Written by

Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος