Κικίλιας: Οι ειδικοί μας τοποθετούνται με επιστημονικό και πατριωτικό τρόπο και με συναίσθηση της ευθύνης

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Αταίριαστοι”, με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει την ανοσία του πληθυσμού

 

Θέλει προσοχή αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμα. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος Μαΐου, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί. Άρα, στο τέλος Μαΐου ένας σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων, μεγάλων σε ηλικία και ανθρώπων οι οποίοι κινδύνευαν σοβαρά θα έχει εμβολιαστεί. Το 70% είναι ένας αριθμός ανοσίας για αυτές τις ηλικίες. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, όμως, που πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να περιμένουμε να μπορέσουν να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Εάν προσθέσει κανείς αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει ένα μηχανισμό άμυνας, αντισώματα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε επιτύχει ανοσία.

Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων των πολυεθνικών εταιρειών. Αν οι παραδόσεις συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, θα δημιουργηθεί αυτό το τείχος ανοσίας στο 60%-70% της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

111.000 εμβολιασμοί έγιναν χθες – Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και σε άλλες ηλικιακές ομάδες

 

Εχθές φτάσαμε τελικά τις 111.000 εμβολιασμούς Και σήμερα θα περάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς, και όλες τις επόμενες ημέρες.

Ανακοινώσαμε ότι μπαίνουν στο παιχνίδι των εμβολιασμών τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμούς τον Ιούνιο.

Ευχαριστούμε πολύ τις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44 για το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν σε όλους. Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εξηγήσαμε άλλωστε ότι τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι. Τρέχουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με ασφάλεια πάνω από όλα, και χωρίς να ταλαιπωρούμε τον κόσμο.

 

 

Ο ΕΜΑ εξετάζει το αίτημα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-15 ετών

 

Συνεδριάζει αυτές τις ημέρες ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, και εξετάζει καταρχάς το αίτημα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12-15 ετών.

Έχει εγκριθεί ήδη στον Καναδά, συζητείται στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σιγά-σιγά βλέπετε ότι προχωράμε και σε μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και παγκοσμίως στον εμβολιασμό.

Εφόσον εγκριθεί, τάχιστα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας και για αυτό. Μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια για εμάς, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευκολία στην οικονομία, στον τουρισμό, στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αλλά επαναλαμβάνω, λελογισμένα και με προσοχή.

 

 

Η πανσπερμία δηλώσεων δεν βοηθά. Καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί.

 

Η πανσπερμία δηλώσεων, ειδικά αναρμόδιων, δεν βοηθά. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Δυστυχώς, ο τρόπος που επικοινωνήθηκαν λάθος οι εμβολιασμοί και τα εμβόλια για κάποιες εταιρείες, προέρχεται από έξω προς τα μέσα. Και σύρθηκε και η ελληνική κοινή γνώμη σε αυτό.

Έχουν γίνει πάνω από 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και τα άλλα, έχει εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Φαρμάκων και υπάρχουν οι επιστήμονές μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κορυφαίοι επιστήμονες.

Είναι μία Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων που διόρισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και κράτησα ατόφια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας. Και τους ακούμε να τοποθετούνται με επιστημονικό αλλά και πατριωτικό τρόπο και με συναίσθηση της ευθύνης.

Καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί. Το έχω πει πάρα πολλές φορές μέσα στην πανδημία αυτούς τους 15 μήνες και είναι μια παρακαταθήκη.

 

 

Ο καθολικός εμβολιασμός, παράδειγμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης

 

Ο Έλληνας διαμαρτυρόταν όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονταν το ελληνικό Δημόσιο. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της προσέγγισης του ελληνικού Δημοσίου – υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και λοιπών – απέναντι στον Έλληνα πολίτη σε μια κορυφαία διαδικασία του καθολικού εμβολιασμού.

Είναι ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα αυτό για το πώς πρέπει η χώρα να κινηθεί στα επόμενα χρόνια στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

 

 

Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

 

Πάνω από το 85% των ιατρών στα Νοσοκομεία μας έχουν εμβολιαστεί. Σε νοσηλευτές, βοηθούς, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά.

Βεβαίως και θα θέλαμε να είναι καλύτερα τα νούμερα. Όπως όμως εξήγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τώρα δίνεται μία μάχη, τα Νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και εξακολουθούμε να πιεζόμαστε. Μην το ξεχνάει κανένας αυτό. Το Υπουργείο Υγείας δίνει διπλή μάχη: και στο ΕΣΥ για τον κορονοϊό και για τον εμβολιασμό.

Σε δεύτερο χρόνο, λίγο παρακάτω στη διαδρομή, όταν τα πράγματα στο Ε.Σ.Υ. δεν θα είναι «στο κόκκινο», θα εξεταστεί από την ελληνική Κυβέρνηση, και το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετήσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό το οποίο δουλεύει στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

 

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και θα αντέξει και το άνοιγμα του τουρισμού

 

Έχουν προσληφθεί 10.000 επικουρικό προσωπικό, έχει ήδη αναφέρει ο Πρωθυπουργός για τους 4.000 οι οποίοι θα γίνουν αορίστου χρόνου, μονιμοποιήσαμε όλους τους γιατρούς των ΜΕΘ, γίνονται μόνιμες προσλήψεις.

Τέτοια είσοδος υγειονομικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Στοιχημάτιζαν οι περισσότεροι στην αρχή της πανδημίας και βλέποντας τη γειτονική Ιταλία, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία του και τα Κέντρα Υγείας δεν θα αντέξουν.

Και στο δεύτερο κύμα στη Βόρεια Ελλάδα και στο τρίτο εδώ στην Αττική, κάναμε πράγματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εφημέρευσαν και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια μαζί και τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, ήρθαν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Το Ε.Σ.Υ. άντεξε και θα αντέξει και το άνοιγμα του τουρισμού. Θυμάστε πέρυσι είχαμε φτιάξει ένα οργανωμένο σχέδιο στα νησιά, υγειονομικών σχηματισμών, περαιτέρω μηχανημάτων testing στα μικρά και στα μεγάλα νησιά, αεροδιακομιδών και θαλάσσιων διακομιδών εάν χρειαστεί.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ο εμβολιασμός, το self testing και το rapid test.  Έχουμε δυο έξτρα ελικόπτερα και δυο έξτρα αεροσκάφη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ, τα πετάει η Πολεμική Αεροπορία για αεροδιακομιδές.

Έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από πέρυσι. Και βεβαίως αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, αλλά πάντα με προσοχή. Πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πάντα με την αίσθηση ότι ο ιός είναι εδώ και δεν έχει φύγει ακόμα.

Best Of

Τα νέα στελέχη που προωθεί ο Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου δούλεψε σαν...

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μετά...

Η «πλατφόρμα» Δένδια για τον μεσαίο χώρο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο...

Κικίλιας: Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι ισχυροί δεσμοί της στενής συνεργασίας Ελλάδας και σκανδιναβικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γυρίζουν σελίδα: Παραδόθηκαν πλήρως ανακαινισμένα από τον ΟΠΑΠ     

  Σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, με 30 έργα ανακαίνισης...

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Τάσος Παπαλαζάρου μιλάει για τον μεγάλο αγώνα του...

Η ΕΡΤ NEWS ανεβάζει στροφές

Του Μανώλη Κομνηνού   Το εγχείρημα ήταν εξαρχής ενδιαφέρον. Και όσο...

Ο εφιάλτης της (οικονομικής) κρίσης διαρκείας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και των… Μνημονίων (που επιστρέφουν)

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το μωσαϊκό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό. Εφιαλτικό....

Γ. Χαρβαλιάς: Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr   Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γυρίζουν σελίδα: Παραδόθηκαν πλήρως ανακαινισμένα από τον ΟΠΑΠ     

  Σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, με 30 έργα ανακαίνισης σε συνολική επιφάνεια 14.960 τ.μ.    Υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου σε ένα ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον προσφέρουν πλέον...

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Τάσος Παπαλαζάρου μιλάει για τον μεγάλο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Η ώρα του τελικού έφτασε στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός και ο...

Η ΕΡΤ NEWS ανεβάζει στροφές

Του Μανώλη Κομνηνού   Το εγχείρημα ήταν εξαρχής ενδιαφέρον. Και όσο περνάει ο καιρός, η υλοποίησή του ξεπερνάει τις αναπόφευκτες ατέλειες του ξεκινήματος, και αφήνει υποσχέσεις...