Η “σιωπηλή Προεδρία” του Τζο Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι πολιτικοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν μέσα στις σχετικές προβλέψεις τους. Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει “σιωπηλά” χαρακτηριστικά. Όπως εύκολα μπορούσε να προδικάσει όποιος έχει παρακολουθήσει προσεκτικά και με συνέπεια την πολυδεκαετή διαδρομή του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, και την παρουσία του στην κεντρική πολιτική.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ επενδύει στους χαμηλούς τόνους, την αποφυγή των συγκρούσεων, την προδιάθεση αναζήτησης κοινών τόπων και συναινέσεων. Η “σιωπηλή Προεδρία” Μπάιντεν, αποτελεί τον πρόλογο μιας στρατηγικής μακράς πνοής, με πρώτο σταθμό τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να αποφύγει την παγίδα της πόλωσης με τους Ρεπουμπλικανούς, διαβάζοντας σωστά τα σχετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται μισή ανάσα από έναν πολιτικό θρίαμβο, που θα του επιτρέψει να ανακτήσει τον έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου.

Αν συμβεί αυτό, το δεύτερο μισό της Προεδρίας Μπάιντεν θα είναι ναρκοθετημένο, και περίπου θα οδηγεί αναπόφευκτα σε ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2024. Είτε ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, είτε παραμερίσει για λογαριασμό της επόμενης γενιάς, με την Κάμαλα Χάρις και τον Πιτ Μπούτετζετζ να προβάλλουν ως οι επικρατέστεροι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, σε μια τέτοια περίπτωση.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής