Η Ρένα Δούρου στον Βασίλη Ταλαμάγκα: “Η νεοδεξιά διακυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε πληγές στη Δημοκρατία”

“ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ισχυρός σημαίνει ανάσα για την κοινωνία, εναλλακτικό πρόγραμμα για το μέλλον των παιδιών μας. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κόμμα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, νέων εργαζόμενων που δυσκολεύονται να ζήσουν, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Που αγωνιούν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την ακρίβεια, τα εργασιακά, την προστασία των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων πρέπει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στη διακυβέρνηση του τόπου”. Παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σήμερα στο Κανάλι 1, 90.4, στην εκπομπή “Πειραιάς 24” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα, για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Η ίδια ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ομόφωνης υιοθέτησης του θεσμού του 50% 50% στην εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών παντού, στα όργανα. “Μπορεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αυτό να ισχύει ήδη, όμως στη χώρα μας μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έβαλε το στοίχημα της υλοποίησης”.

 

Παράλληλα στηλίτευσε την αδιαφορία των συστημικών ΜΜΕ για το συνέδριο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης : “όπως αγνοούν και την υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ενός συναδέλφου σας δημοσιογράφου”. “Καταλαβαίνουμε ότι πλήττεται η δημοκρατία”, υπογράμμισε η Ρ. Δούρου.

 

“Χρειαζόμαστε ένα κόμμα με πραγματικούς ιδιοκτήτες τα μέλη του, ένα κόμμα-εργαλείο για να γυρίσει ο τόπος σελίδα, όχι για να επανεκλεγούν κάποιοι στην Κεντρική Επιτροπή ή το Πολιτικό Συμβούλιο. Για να μπει τέλος σε αυτή την καταστροφική, στην επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όλες και όλοι συμφωνούμε σε αυτόν τον στόχο. Που δεν είναι προσωπικός στόχος του Τσίπρα ή κομματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι στόχος που αφορά τον τόπο, την κοινωνία”.

 

“Μετ από τις Προγραμματικές του Θέσεις που τις έχουμε θέσει, εδώ και έναν χρόνο στον δημόσιο διάλογο σε όλη την Ελλάδα, πλέον στο Συνέδριο, με τα θεματικά τραπέζια και με τις 5 συν 1 δεσμεύσεις δια στόματος Αλέξη Τσίπρα απευθυνόμαστε στην κοινωνία αλλά και στις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μια ευρείας πλειοψηφίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι η βάση για προγραμματική συμφωνία, όχι για υπουργικές θέσεις, αλλά για να κλείσουμε τις πληγές, στη Δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, που έχει ανοίξει η νεοδεξιά διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την ακρίβεια και λέει ψέματα

 

Η Ρένα Δούρου ερωτηθείσα σχετικά, επέκρινε την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με την ακρίβεια. “Η κυβέρνηση τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι αυτά που επιδοτούν την ακρίβεια. Την ώρα μάλιστα που Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία έχουν επιβάλει πλαφόν είτε στη χονδρική είτε στη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση αδρανεί, όταν δεν κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Και λέει ψέματα προσπαθώντας να κουκουλώσει τις ευθύνες των πολιτικών της επιλογών και είμαστε στα 2.5 χρόνια διακυβέρνησής της”. “Για παράδειγμα, δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης, στη Βουλή, είπε ότι η Ισπανία έχει ποσοστό ΑΠΕ 80% και για αυτό στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου, κέρδισε εξαίρεση ενώ η Ελλάδα έχει 30%. Η αλήθεια είναι ότι η Ισπανία έχει 46,6% μερίδιο ΑΠΕ και η Ελλάδα 35%”, εξήγησε η ίδια.

 

“Ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει αυτό που λέει εδώ και 2 χρόνια ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”. “Η κυβέρνηση  δεν κάνει απολύτως τίποτε επικαλούμενη ότι για ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση φταίει πόλεμος. Αυτό όμως είναι ψέμα. Ήδη από το 2020 παρατηρείται κερδοσκοπία, καρτέλ στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει εγκαίρως. Όπως έχουμε καταγγείλει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και ζητάμε την αποκατάσταση  του δημόσιου χαρακτήρα της. Η ίδια εξήγησε ότι η ιβηρική πρόταση που έκανε δεκτή η Κομισιόν, όπως φάνηκε στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς αν και μπορεί να εφαρμοστεί και στη δική μας αγορά, προς όφελος των καταναλωτών, εκείνη την απέρριψε.

 

“Τι θα κάναμε εμείς; Θα κάναμε ό,τι άλλες κυβερνήσεις που δεν έχουν επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Θα είχαμε πάρει μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από την ενεργειακή ακρίβεια που προτείνουν θεσμοί όπως η Κομισιόν που προτείνει την φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. Επισκεφθήκαμε τη ΡΑΕ και ακόμη αναζητούμε αν υπάρχει αισχροκέρδεια, αν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη 1,5 δις ευρώ”…

 

Η ίδια υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο που “ξεφυτρώνουν οι ΑΠΕ σαν τα μανιτάρια, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και κανόνες, σε περιοχές υψηλής αγροτικής αξίας και προστατευόμενες περιοχές natura. Την ώρα που εμείς ως καταναλωτές δεν ωφελούμαστε από τον αέρα και τον ήλιο και πληρώνουμε πολύ περισσότερα από άλλους Ευρωπαίους, κάνουμε βήματα πίσω. Οι πολίτες, οι καταναλωτές χάνουν σε όλα τα επίπεδα, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, βρίσκονται σε φάση lose – lose.

 

“Και δεν τα λέει η Δούρου ή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αυτά. Αλλά ο κ. Κορκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που δήλωσε ότι η πασχαλινή κίνηση δεν αρκεί να αναστήσει την αγορά και ότι συνεχίζονται οι αυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι. Και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά  ένας έντιμος άνθρωπος που υπηρετεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εδώ και δεκαετίες”.

 

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, η Ρένα Δούρου επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δύναμης Ζωής, αποτελούμενης από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Στέλιο Κοροβέση, Καίτη Θεοχάρη και Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη, επισκέφθηκε τα εργοτάξια σε δύο μνημεία-σύμβολα: το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του ΕΜΠ και τη Γαλλική Σκάλα στο λιμάνι – έργα που στήριξε η Δύναμη Ζωής κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Η αντιπροσωπεία της Παράταξης συναντήθηκε με τον Δ. Καλιαμπάκο, αντιπρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου και Κοσμήτορα της Σχολής Μεταλλειολόγων, τον Ν. Μπελαβιλα, καθηγητή ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο το Μουσείου, και τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, τον Γ. Δερμάτη, ιστορικό και επιμελητή της έκθεσης του Μουσείου και τον Κ. Μάνθο, αρχιτέκτονα και μέλος της ομάδας μελέτης.

Το έργο για το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του ΕΜΠ είναι σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία φάση της μουσειογραφικής έκθεσης. Πρόκειται για έργο που εκκρεμούσε επί δεκαετίες γιατί, ενώ τα σχέδια ήταν έτοιμα από το 1994 από τις επιστημονικές ομάδες του ΕΜΠ, οι τότε κυβερνήσεις αρνούνταν να τα χρηματοδοτήσουν. Έγινε πραγματικότητα χάρη στην τριπλή προγραμματική σύμβαση (προϋπολογισμού 2,7 εκ ευρώ) της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, του ΕΜΠ και Υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Το Μουσείο ολοκληρώνει το σημαντικό έργο του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου του ΕΜΠ, ενός χώρου καινοτομίας, έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού μέσα σε ένα συγκρότημα αποκατεστημένων βιομηχανικών μνημείων.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια επισκέφθηκαν μαζί το εργοτάξιο της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι του Λαυρίου. Πρόκειται για το σημαντικότερο και αρχαιότερο ίσως τεχνούργημα της βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα μας, ένα μοναδικό πρωτοποριακό λιμενικό έργο του 1888, που ρήμαζε από την εποχή της διακοπής της λειτουργίας των μεταλλείων. Το 2017-2018 η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια ενέταξε το έργο με 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ τη σχετική μελέτη για το έργο αποκατάστασης ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα Εργαστήρια του ΕΜΠ με την άμισθη εθελοντική συμβολή των διευθυντών-καθηγητών τους. Η μελέτη, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου του 2019, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Λαυρεωτικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Ο.Ε. και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδεικνύει αδιαφορία για την υλοποίηση του έργου. Ο Δήμος Λαυρεωτικής, με τη στήριξη του ΕΜΠ, υπέβαλε πρόσφατα πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον αυτό το κορυφαίο μνημείο κινδυνεύει αν δεν προχωρήσουν άμεσα έργα στερέωσης και αποκατάστασης.

Σε δήλωσή της η Ρ. Δούρου σημείωσε ότι : “Επισκεφθήκαμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, το Λαύριο, για να τιμήσουμε μία πόλη μνημείο της εργασίας, της βιομηχανίας και του τεχνολογικού πολιτισμού δύο εποχών. Τόσο της αρχαιότητας, τη Λαυρεωτική των ορυχείων της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας όσο και της νεωτερικής εποχής. Το Λαύριο της βιομηχανικής επανάστασης, την πρώτη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, το Λαύριο της εργασίας και του ανθρώπινου μόχθου, των κοινωνικών και εργατικών αγώνων. Μία πόλη που με πρωτοβουλία της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων της σε μία τριαντάχρονη συνεπή πορεία μαζί με το Πολυτεχνείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, βγήκε από τη δραματική κρίση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας του ’90, με έργα όπως αυτά που επισκεφθήκαμε σήμερα. Η αρμονική μας συνεργασία με το ΕΜΠ, στη  διάρκεια της θητείας μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έδειξε πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ακαδημαϊκής κοινότητας. Δυστυχώς σήμερα αυτή η συνεργασία που ξεκινήσαμε εμείς, χωλαίνει, με θύμα τη Σκάλα του Λαυρίου. Αιτία η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του έργου από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, που δεν είναι μόνο χαρακτηριστική του τρόπου άσκησης διοίκησης αλλά συνιστά και πραγματική απειλή για το εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο που πλέον εκπέμπει SOS”.

Τέλος η αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής συναντήθηκε με τον Προεδρο του Συλλόγου Ποντίων λαυριου Γ. Βαρυθυμιάδη.

Best Of

Χατζηδάκης: Η κυβέρνησή μας προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης

«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό...

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία...

Η βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων από τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό...

Τα Ευχοστολίδια έκαναν την προσφορά χριστουγεννιάτικη παράδοση

Για 10η συνεχή χρονιά ο ΟΠΑΠ κάνει πραγματικότητα χιλιάδες...

Τάσος Παππάς: Τα κόμματα και οι θεωρίες συνωμοσίας

Γράφει ο Τάσος Παππάς Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"   Κατά κανόνα οι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ... κακοποιούν τον Ρίσι Σούνακ για την ακραία απρέπειά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει και... συνέχεια. Όπως καταγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ σε σχετικά ρεπορτάζ τους, η κυβέρνηση των Συντηρητικών...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό αναστοχασμό. Μια πρώην αυτοκρατορία, η Μεγάλη Βρετανία περνάει από γενιά σε γενιά το ταυτοτικό αποτύπωμα του...