Η προσπάθεια να πειστεί ο Τραμπ να… ξεκολλήσει

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιχειρούν το… αδιανόητο. Να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να… ξεκολλήσει από τη ρητορική περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, ώστε να μπορέσει το κόμμα να ανακτήσει το νήμα της επαφής με μετριοπαθή κοινά.

Το στοίχημα για τους Ρεπουμπλικανούς είναι μεγάλο. Ο Τραμπ εξακολουθεί να επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνικής βάσης του κόμματος, απ’ την άλλη ωστόσο αποξενώνει μετριοπαθή κοινά, που δηλώνουν ήδη απογοητευμένα από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, και τη συνολική παρουσία των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον.

Με φόντο τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, η πρόκληση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι μεγάλη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι των Δημοκρατικών, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Αν συμβεί αυτό, το δεύτερο μισό της θητείας Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα γίνεται… δραματικό για τους Δημοκρατικούς. Γι’ αυτό οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται τον Τραμπ να… αλλάξει μοτίβο.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής