Η (μεγάλη) χαμένη ευκαιρία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Το όνομά του επανήλθε στο προσκήνιο, κάθε άλλο παρά για κολακευτικούς λόγους. Η γαλλική Δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, τότε που… κατάφερε να χάσει από τον ανεπαρκή Φρανσουά Ολάντ.

Στη Γαλλία, η Δικαιοσύνη λειτουργεί. Οριζόντια. Χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικά σε σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν πολιτικοί. Η ποινή φυλάκισης θα περιλαμβάνει… βραχιολάκι στο πόδι για τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο, μια ακόμη, σημειολογικού χαρακτήρα ταπείνωση.

Οι μνήμες ταξιδεύουν στο μακρινό 2007. Τότε που ο “Σαρκό” ήταν νικητής και τροπαιούχος απέναντι στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στη μάχη για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ένα χαρισματικός και μεθοδικός πολιτικός, που τα έβαλε με το “σύστημα”, ειδικά και πρωτίστως στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, και τα κατάφερε.

Η συνέχεια διέψευσε τις μεγάλες προσδοκίες που συνόδευαν τη διαδρομή του. Μετά από 13 χρόνια, με τη Γαλλία εγκλωβισμένη στη… χαριτωμένη παρουσία του “Μανού” Εμμανουέλ Μακρόν, και την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να έχει ισχυροποιηθεί σε ντροπιαστικό βαθμό, και την Ευρώπη χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ να περιφέρεται μεταξύ ηγετικών μετριοτήτων, η θλίψη για το πόσο μεγάλη, χαμένη ευκαιρία υπήρξε ο Νικολά Σαρκοζί, περισσεύει.

Τόσο για τη Γαλλία και την Ευρώπη, όσο και για την Κεντροδεξιά.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος