Η ημέρα που μας απέδειξε ότι η Δημοκρατία… αντέχει

Του Κυριάκου Βελισσάριου

Οι εικόνες έχουν μείνει αξέχαστες. Την 6η Ιανουαρίου του 2021, μερικές μόλις εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οπαδών του στην Ουάσινγκτον, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, και προτρέποντάς τους να αντιδράσουν.

Εκείνοι τον άκουσαν και έκαναν… αυτό ακριβώς. Εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Οι εικόνες σοκαριστικές. Μέσα στο κτίριο, άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών, αστυνομικοί και στρατιώτες, με τα όπλα τους έτοιμα να πυροβολήσουν, προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους Βουλευτές και τους Γερουσιαστές.

Η…. αφήγηση επιμένει ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθούσε τα επεισόδια… γελώντας, με την κόρη του Ιβάνκα και άλλους να τον προτρέπουν να παρέμβει για να σταματήσει τους οπαδούς του, κάτι που έκανε, με αρκετές ώρες καθυστέρηση. Από τότε, τα social media έχουν εξορίσει τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ από τις πλατφόρμες τους, έχει συσταθεί Ειδική Επιτροπή, που διερευνά όσα συνέβησαν, και οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Τα δραματικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, μας έδειξαν ωστόσο και κάτι ακόμη. Ότι η Δημοκρατία… αντέχει. Ακόμη και εκείνους που υποτίθεται ότι την προστατεύουν.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής