Η γαλήνια συνθηκολόγηση με το δέος της ιδέας του θανάτου

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Στην ομολογία της πίστης του χριστιανισμού σεργιανίζει ανενόχλητη η γαλήνη για την οποία μπορεί κάποιος να σπαταλήσει μια ολόκληρη ζωή, προκειμένου να συναντηθεί μαζί της, και να αφαιρέσει από την καρδιά του την τοξικότητα του φόβου του θανάτου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας της συνείδησης. Ένας εμβληματικός ιεράρχης και μελετητής της ουσίας των Γραφών. Πάνω από όλα όμως, είναι άνθρωπος. Με την αυτονόητη ατέλεια της ανθρώπινης φύσης, τις αγωνίες και τις φοβίες.

Μπροστά στο δέος της ιδέας του θανάτου, ο Ποντίφικας επιβεβαιώνει ότι έχει διανύσει την επώδυνη και ριψοκίνδυνη διαδρομή της γαλήνιας συνθηκολόγησης.

Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει, εξομολογείται ότι περιμένει να πεθάνει στη Ρώμη και όχι στην Αργεντινή, εκεί όπου θεράπευσε ταλαιπωρημένες ψυχές, ως Καρδινάλιος Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες. Και να πεθάνει, είτε ως ενεργός Πάπας, είτε ως επίτιμος, με την αγκαλιά του να συνεχίζει να χωράει τους αδύνατους και τους περιφρονημένους.

Η Αιώνια Πόλη. Η Ιστορία δεν θα καταφέρει ποτέ να εξηγήσει τη σιωπηλή γοητεία που ασκεί στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος