Η “επιστροφή” του χθες που μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα το οποίο… χωρούσε σε ταξί

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Καημένη Φώφη Γεννηματά… Τόσος αγώνας για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ σοβαρός πολιτικός φορέας. Να απαλλαγεί από τα βαρίδια και τις τοξικές φιγούρες που, την περίοδο 2012-2015, το συρρίκνωσαν και το μετέτρεψαν σε κόμμα το οποίο… χωρούσε σε ταξί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μην μπει στη Βουλή.

Σήμερα, οι τοξικότητες επιστρέφουν. Σε επίπεδο προσώπων και νοοτροπίας. Κυρίως όμως, σε επίπεδο αισθητικής, που αποδεδειγμένα επηρεάζει υποσυνείδητα τον πολίτη-ψηφοφόρο.

Κέντρα “επιρροής” προτρέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, να επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, στελέχη που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική και εκλογική διάλυση του κόμματος. Στελέχη που δεν έχουν κοινωνικές αναφορές και ακροατήριο, δεν υπάρχουν δηλαδή ψηφοφόροι με κοινές πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες, που θα άλλαζαν εκλογική συμπεριφορά και θα ξαναψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, επειδή συγκεκριμένα πρόσωπα θα ήταν και πάλι στις τάξεις του Κινήματος.

Οι περιπτώσεις που ακούγονται, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη, είναι χαρακτηριστικές. Κι αν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, έχει την ανθεκτική στο χρόνο ευφυία να καταλαβαίνει (μέσα του) πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσε στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ εκείνη η στρατηγική επιλογή της συγκατοίκησης με τη ΝΔ, την περίοδο 20112-2015, για τους υπόλοιπους… δεν υπάρχουν λόγια.

Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης, από το στρατόπεδο Σημίτη, το διαχρονικό και ανθεκτικό σε όλες τις… καταστάσεις, έχουν παρελθόν. Έκαναν τις αυτόνομες, διασπαστικές κομματικές προσπάθειές τους, ενώ τα τελευταία χρόνια περισσότερο “φώναζαν” την επιθυμία τους να αξιοποιηθούν σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή ακόμη και στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πολέμησαν πολιτικά σχεδόν στο σύνολο της ενήλικης ζωής τους, παρά αισθάνονταν… ΠΑΣΟΚ.

Να υποθέσουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατανοεί πόσο ακυρώνει τη στρατηγική του για ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, η… αγκαλιά με το χθες.

Best Of

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Ο Ανδρουλάκης αναζητεί υποψηφίους από… οικογένειες του ΠΑΣΟΚ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Υποψηφίους που να προέρχονται από παλαιές οικογένειες...

Οι αντοχές της Δούρου στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

*Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε...

Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο Conference League

* Με ενισχυμένες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα ο...

Άννα Κανδαράκη: Η διαχείριση της γονεϊκής απώλειας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στους λογαριασμούς της στα social...

Ο Ερντογάν και η εργαλειοποίηση του χάους

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Η μια ανάγνωση εστιάζει στην εκτίμηση ότι......
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, με απευθείας «πρόσβαση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που το χαρτοφυλάκιό του δεν έχει τη...

Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

*Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια σκληρής προσπάθειας και εκατοντάδες άνθρωποι, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό,...

Ρόμα και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο Conference League

* Με ενισχυμένες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα ο αυριανός τελικός στις αγορές «Τελικό Αποτέλεσμα», «Οver/Under» και «Goal/No Goal» Οι τελικοί των Κυπέλλων Ευρώπης ολοκληρώνονται...