Η “επιστροφή” της τοξικής (εξωτερικής) πολιτικής Ομπάμα, μέσω Μπάιντεν

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Ο 44ος, “επιστρέφει” για του… 46ου. Δεν υπήρχαν ποτέ αντικειμενικές αμφιβολίες για την πλήρη κυριαρχία της ομάδας Ομπάμα στη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ και ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου δεν έκρυψε ποτέ ότι επιθυμεί να διορθώσει τις αστοχίες της πολιτικής Τραμπ, ξαναπιάνοντας το νήμα με την περίοδο που ο ίδιος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως αρνητική, εφόσον ο Τζο Μπάιντεν συνεχίσει τις πολιτικές του Μπαράκ Ομπάμα στην οικονομία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την κοινωνική ασφάλιση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες. Είναι εξόχως προβληματική και αρνητική, αν ξαναπιάσει το νήμα με τις αποτυχημένες και τοξικές επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική.

Η Αμερική “επέστρεψε” στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της αραβικής χερσονήσου, με το χειρουργικό στρατιωτικό χτύπημα κατά θέσεων του Ιράν στη Συρία. Η περιοχή, πλήρωσε ακριβά τις αστοχίες του διδύμου Ομπάμα-Κλίντον στο ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας, με την Αραβική Άνοιξη, τη γέννηση των παράφρονων τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, και την επικίνδυνη αποσταθεροποίηση μιας γωνιάς του πλανήτη που παράγει περισσότερες πολεμικές αντιπαραθέσεις από όσες αντέχει να καταναλώσει η ανθρωπότητα.

Ο Λευκός Οίκος βιάζεται να ενοχλήσει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο, με τη Ρωσία και την Κίνα σε θέση ισχύος. Τη βιασύνη… θα την πληρώσουμε όλοι. Ας ελπίσουμε, όχι ακριβά.

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας