Η οικονομία αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στην Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Το πάλαι ποτέ… θρυλικό επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, θα χαμογελάει με νόημα αλλά και πολιτική πικρία, για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η οικονομία αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στην Αμερική. Σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, με φόντο και ορόσημο τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, όταν και οι Ρεπουμπλικανοί έρχονται… φουριόζοι, για να ανακτήσουν τον έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Η… οικονομία φταίει πάντοτε, από τότε τουλάχιστον που η καμπάνια Κλίντον είχε καταλήξει στο σχετικό συμπέρασμα. Η Τζάνετ Γιέλεν, ως Υπουργός Οικονομικών πλέον, προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Εφόσον η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να κινείται στους σημερινούς ρυθμούς, και να μην γυρίζει οριστικά σελίδα στις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, όπως επιμένουν όλες οι προβλέψεις, ο Λευκός Οίκος και το Δημοκρατικό Κόμμα θα οδηγηθούν στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου ως… πρόβατα για σφαγή, στην αναμέτρηση με τους Ρεπουμπλικανούς.

Και εφόσον οι Ενδιάμεσες Εκλογές μεταβάλλουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Αμερική, το δεύτερο μισό της θητείας του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία θα αποδειχθεί… εφιαλτικό.

 

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος