Η διακυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις προσπαθεί να… ξεσκουριάσει

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Από τις φωτογραφίες που έχει επιλέξει μέχρι σήμερα να μοιράσει στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η παραπάνω είναι εκείνη που συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια στα social media. Δίνοντας κίνητρο για πολωτική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε εκείνους που… ανάσαναν βαθιά, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, και εκείνους που διαπιστώνουν ότι το καινούριο επιτελείο κινείται σε… πλαδαρούς ρυθμούς.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις δυσκολεύεται ακόμη να ανοίξει περπατησιά αυτοπεποίθησης, καθ’ οδόν προς το ορόσημο των πρώτων 100 ημερών της θητείας της. Σε εσωτερικό επίπεδο, αρκετοί καταγράφουν… παρασπονδίες του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ από την προεκλογική δέσμευσή του να κινείται συναινετικά. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, το επιτελείο Μπάιντεν, με ρίζες στην εποχή Ομπάμα, δείχνει να μην έχει κατανοήσει πλήρως τη ριζική αλλαγή συσχετισμών με τις υπόλοιπες σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη, από το 2016 μέχρι σήμερα.

Οι ρυθμοί είναι αργοί. Και αν συνεχίσουν έτσι, ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου θα αρχίσει να εισπράττει φθορά, πολύ νωρίτερα από ό, τι θα προσδοκούσαν οι αντίπαλοί του.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής