Η αποχή έχει… διασκεδαστική σημασία στις εκλογές

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Τα δυτικά ΜΜΕ και το Ισραήλ… πανηγυρίζουν για την αποχή. Περίπου το 48% των πολιτών του Ιράν προσήλθε στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας, και η Δύση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα μαρτυρά τη δυσφορία της κοινωνίας για το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και των Φρουρών της Επανάστασης.

Και… λοιπόν; Μήπως θα αλλάξει κάτι; Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν έχει αποδειχθεί από τα πλέον ανθεκτικά στη φθορά του χρόνου και της κοινωνικής δυσφορίας, κανένας σοβαρός αναλυτής λοιπόν δεν περιμένει ανατροπές.

Ο Ιμπραϊμ Ραϊσι είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας, όπως εξαρχής περίμεναν όλοι, με ποσοστό άνω του 60%. Σκληροπυρηνικός, κληρικός και δικαστής, στη γενιά των 60 ετών. Πιστός σύμμαχος του Χαμενεϊ, ίσως και ο μελλοντικός διάδοχός του στο αξίωμα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας.

Η φωτογραφία του με τον απερχόμενο και μετριοπαθή Χασάν Ροχανί… στοιχειώνει ήδη τη Δύση. Η αποχή στις εκλογές τέτοιων σκληρών καθεστώτων άλλωστε, έχει μονάχα… διασκεδαστική σημασία

 

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος