Η «αποθηκευμένη μνήμη» του εκλογικού σώματος

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

 

Το εγχειρίδιο της νίκης για μια εκλογική αναμέτρηση… Φυσικά και θα ήταν… best seller, αν υπήρχε, η ζώσα και συσσωρευμένη εμπειρία ωστόσο, μας έχει δείξει ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τη δική της αυτοτελή ψυχολογία.

 

Υπάρχει ένα σύνθετο μωσαϊκό παραμέτρων, που μπορεί κάποιος να επιχειρήσει να αξιοποιήσει προωθητικά, ώστε να καταλήξει εγκαίρως στην κατάλληλη συνταγή στρατηγικής, οι ψηφίδες όμως είναι πάντοτε… δυσδιάκριτες.

 

Από τις προεδρικές εκλογές του 1992 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτελείο του νικητή Μπιλ Κλίντον έχει ταξιδέψει στο μέλλον της ανθρωπότητας, την αυτονόητη και αυταπόδεικτη διαπίστωση, ότι, η οικονομία είναι η παράμετρος-κλειδί, για την… καρδιά του εκλογικού σώματος.

 

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, ο Ρίτσαρντ Νίξον, πριν από το σκάνδαλο «Watergate», το οποίο τον οδήγησε σε ατιμωτική παραίτηση από την Προεδρία των ΗΠΑ, είχε διαπιστώσει εγκαίρως την ύπαρξη της λεγόμενης «σιωπηλής πλειοψηφίας», που οδηγεί τον κυματισμό της συγκυρίας στην εξουσία.

 

Συνοπτικά λοιπόν, η… κοινή λογική και ο μεσαίος χώρος, συνθέτουν την πλέον συνεπή παραμετροποίηση εκλογικής επιτυχίας. Η συναίσθηση κάθε «μεγάλης αλήθειας» που απασχολεί την κοινωνία, και η αναζήτηση κοινών, μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.

 

Οι κοινωνίες, με την ταυτοτική αποτύπωση του εκλογικού σώματος, διατηρούν μια ενδιαφέρουσα και ανθεκτική «αποθηκευμένη μνήμη». Στοιχεία και στιγμές της συγκυρίας, που καταγράφουν και δεν ξεχνούν, και την κατάλληλη στιγμή που καλούνται να πάρουν την απόφαση συνείδησης μπροστά στο δημοκρατικό δέος της κάλπης, αθροίζουν ως επιχειρήματα για την τελική απόφαση.

 

Δεν πρέπει επίσης να υποτιμούμε ακόμη μια ιστορικά διαπιστωμένη παράμετρο: Οι κοινωνίες σπανίως εμπνέονται από κάποιο πολιτικό αφήγημα και τον εκφραστή του, ώστε να παρακινηθούν να το υποστηρίξουν μαζικά και με πάθος. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταδικάζουν, επιλέγουν το «μικρότερο λάθος».

 

Ίσως αυτή η παράμετρος εξηγεί πόσο… λάθος πήραμε τη ζωή μας την τελευταία δεκαετία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συμβιβαστήκαμε με τη μετριότητα, και ξεχάσαμε να διεκδικούμε το καλύτερο.

Best Of

Κικίλιας: Το μέρισμα από τον τουρισμό φτάνει στην ελληνική οικογένεια

«Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εισπράξεις στο τουριστικό...

Η απόφαση Μητσοτάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή του...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η Μαϊου (1453) ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της μεγαλύτερης ιστορικής τραγωδίας του Ελληνισμού. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε τα επιχειρήματα περί του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την κατάκτηση ενός...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική. Ένας "διασκεδαστής", με πληθυντικά αρνητικά, ακραία, έως και επικίνδυνα στοιχεία...