• 16 Ιανουαρίου, 2021

Η Τζάνετ Γιέλεν… κάνει μάθημα στην Ευρώπη για το πώς διασώζεις μια οικονομία

 Η Τζάνετ Γιέλεν… κάνει μάθημα στην Ευρώπη για το πώς διασώζεις μια οικονομία

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Στο περιθώριο των συμβιβασμών, της τήρησης ισορροπιών και της ανακύκλωσης φθαρμένων προσώπων, που κατά κανόνα χαρακτηρίζουν τις επιλογές του Τζο Μπάιντεν για την πρώτη κυβέρνησή του, η Τζάνετε Γιέλεν, όπως και ο εκπρόσωπος του μέλλοντος, Πιτ Μπούτετζετζ, λειτούργησαν ως φωτεινές εξαιρέσεις.

Ειδικά η νέα Υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Εκείνη που και στο παρελθόν, ως Πρόεδρος της Fed, και νωρίτερα ως “Νο2” του Μπεν Μπερνάνκι στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, είχε συμβάλλει καθοριστικά στο να αντέξει η αμερικανική οικονομία την παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Η Τζάνετ Γιέλεν γνωρίζει ότι μπροστά της υπάρχει μεγαλύτερο… δέος χάους, λόγω των δραματικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Γνωρίζει όμως και τι πρέπει να κάνει. Και από πού να ξεκινήσει, όπως σημείωσε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη στην κομβική σημασία των μικρών επιχειρήσεων, υπό το πρόσθετο πρίσμα ότι έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις και απώλειες.

Ευτυχώς για τον πλανήτη, το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται σε ικανά χέρια. Δυστυχώς για την… από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Ένωση που δυσκολεύεται εδώ και πολλούς μήνες να υλοποιήσει την αυτονόητη δέσμευση για στήριξη των κοινωνιών που χτυπήθηκαν βάναυσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μοιάζει… ανεπίδεκτη μαθήσεως.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...