Η Ιστορία κοντοστάθηκε. Και χαμογέλασε…

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η Γερουσία έκανε το χρέος της, όπως εύκολα μπορούσε να προδικάσει κανείς, η επικύρωση του διορισμού της Τζάνετ Γιέλεν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ωστόσο, δεν υπηρετεί μια ανέφελη στιγμή στην ιστορική συγκυρία. Γράφει Ιστορία.

Η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, και αθροιστικά η 78η “ταμίας” της υπερδύναμης. Έχοντας διατελέσει νωρίτερα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, και αθροιστικά η 15η επικεφαλής της Fed.

Η Τζάνετ Γιέλεν συνεχίζει να διαγράφει μια προσωπική διαδρομή στη δημόσια σφαίρα, γκρεμίζοντας “γυάλινες οροφές”. Και ανοίγοντας δρόμους για τα εκατομμύρια των αγέννητων γυναικών που θα την ακολουθήσουν.

Από το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, που εμπνεύστηκε καινούριες διαδρομές οικονομικής ανάπτυξης, μέχρι την παρουσία της στο πλευρό του Μπεν Μπερνάνκι, όταν μαζί… έσωσαν την παγκόσμια οικονομία, από τα απόνερα της κατάρρευσης της Lehman Brothers, το 2008, τότε που η σκυτάλη του Λευκού Οίκου άλλαζε χέρια, από την εποχή Μπους στη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Μια γυναίκα που δηλώνει “για πάντα οικονομολόγος”. Με βαθιά πεποίθηση ότι, η οικονομία στηρίζεται στους μικρούς. Εκείνους που δεν συχνάζουν στους ωκεανούς συμφερόντων. Το παράδειγμα ζωής της το έδωσαν οι γονείς της. Η μητέρα της, δασκάλα, που άφησε την εργασία της για να τη μεγαλώσει, και ο πατέρας της, οικογενειακός γιατρός, που φρόντιζε τους μη προνομιούχους.

Η κορύφωση μιας όμορφης ιστορίας, από εκείνους που διαθέτουν περίσσευμα συναισθηματικής γοητείας, ώστε να σε παρακινήσουν να ταυτιστείς και να συγκινηθείς.

Γι’ αυτό και, τη στιγμή της έγκρισης του διορισμού της, η Ιστορία κοντοστάθηκε. Και χαμογέλασε…

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας