Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Καλημέρα σας κύριε Μητσοτάκη. Η κυρία Εύα Καϊλή είναι καλά και σας ευχαριστεί που – όπως λέγατε στα φιλικά σας ΜΜΕ- υποστηρίξατε την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Εμίρη του Κατάρ.
Πώς πάνε τα κέφια πρόεδρε Ανδρουλάκη; Δεν διέγραψες την Καϊλή όταν έπρεπε: με την κατάπτυστη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για να στηρίξει τον Εμίρη με τη «φιλεργατική νομοθεσία» – ψέγοντας όσους του «κάνουν μπούλινγκ» και τον κατηγορούν για… διαφθορά.
Αλλά έσπευσες, αντί για διαθεσιμότητα, να της στερήσεις το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ για οκτώ μήνες είχες κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Λοβέρδο -που πάει πακέτο με την Καϊλή- με ποινική δίωξη στην πλάτη του.
Η υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διασύροντας την Ελλάδα, δεν είναι άσχετη με την «πίσω αυλή» του εγχώριου πολιτικού συστήματος: η Καϊλή είναι γνήσιο τέκνο του.
Δυο πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, την απέσυραν από το Κοινοβούλιο, όταν ήταν στο χέρι τους. Αυτοί ήξεραν…
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την πρότεινε για αντιπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο και ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός διέρρεε ότι καθάρισε να πάρει τη θέση- και της άφηνε ανοικτή την πόρτα του.
Ως ευρωβουλευτής και ως αντιπρόεδρος, η κυρία συνέχιζε να κάνει αυτό που ήξερε, από την εποχή που δούλευε στα Βαλκάνια για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία: λόμπινγκ.
Αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ που στηρίζουν τη κυβέρνηση , την αγιογραφούσαν-δίνοντας προσοχή στις προφίλ και ανφάς πόζες της κ αι όχι στο πολιτικό της περιεχόμενο.
Της ανταπέδιδαν ότι από νωρίς περισσότερο από τον πρόεδρο του κόμματός της «εκτιμούσε» τον Κυριάκο -ως… «social liberal»-και τον στήριξε στις υποκλοπές.
Και ότι εκτόξευε αθλιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανοησίες για «τους κομμουνιστές που σκότωναν τον παππού της» – που δεν υπήρχε.
Όλοι θαύμαζαν το επίτευγμά της να στηρίξουν ταυτόχρονα την εκλογή της στην Ευρωβουλή δυο αντίπαλοι ολιγάρχες.
Ένα τμήμα της «Διαπλοκής», την κρατούσε στις εφεδρείες του για την… προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η ίδια «το σκεφτόταν», αυτάρεσκα.
Μετά τη ξέπλυμα του καταριανού Εμίρη στο Ευρωκοινοβούλιο, η στήλη ανέδειξε τη «στρατολόγησή» της . Αλλά ο Ανδρουλάκης απλώς «διαχώρισε τη θέση του» και τα φιλικά μίντια του Μητσοτάκη συνέχισαν να τη φλερτάρουν ως άδηλη εταίρο του.
Και οι δυο είναι υπόλογοι για το «παράδοξο της Θεσσαλονίκης»: η «ωραία της πόλης» αντιπρόεδρος στο Στρασβούργο και το «μεγάλο πολιτικό όνομα» εκτός της ελληνικής Βουλής.
Η άνιση αντιμετώπιση της Καϊλή και του Βενιζέλου, από το εκλογικό σώμα και τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δείχνουν το εύρος των συνενόχων…