Μπάμπης Παπαδημητρίου: Η ασάφεια εξυπηρετεί την ανευθυνότητα

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Πηγή: liberal.gr

Ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πολλοί, πάρα πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών είναι ότι οι ίδιοι πολλοί έχουν την πεποίθηση ότι οι υπουργοί παραμένουν «ανεύθυνοι» ό,τι και αν πράττουν, ό,τι και αν συμβεί κατά τη θητεία τους στα υπουργεία.

Εξίσου ζωηρή είναι η γνώμη των πολλών ότι οι ευθύνες όσων διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε διαφορετικά επίπεδα και σε κάθε «γωνιά» της απέραντης κρατικής μηχανής, τελικά, την κρίσιμη στιγμή,  συγκαλύπτονται και αυτές.

Οι ίδιοι πολλοί πολίτες αγανακτούν επειδή οι ως άνω πολιτικοί και όσοι τους υποστηρίζουν στη διοίκηση της κρατικής μηχανής, δεν τους αποκάλυψαν, ως όφειλαν και υπ’ αυτή την έννοια «συγκάλυψαν», το αντικειμενικό γεγονός ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι έχουν ακόμη, μετά από 30 χρόνια έργων και δαπανών, συγκεκριμένα και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Κάτι δεν πάει (καθόλου) καλά στο απέραντο «βασίλειο» του κράτους της Δημοκρατίας μας.

Είναι καιρός να δεχτούμε ότι όλοι όσοι κατέχουν κυβερνητικές θέσεις έχουν άμεση, πλήρη και πραγματική ευθύνη διοίκησης. Όταν ορκίζεται ο υπουργός γνωρίζει και αποδέχεται ότι θα διατρέξει κατά τη θητεία του όλους τους κινδύνους που συνδέονται με την κατάσταση του κράτους.

Ο υπουργός έχει πλήρη διοικητική ευθύνη γιατί είναι «on top». Προφανώς, η ευθύνη του υπουργού Μεταφορών σε αυτή την τραγωδία είναι απολύτως διακριτή από εκείνη του μοιραίου σταθμάρχη. Θα το επιβεβαιώσει και η Δικαιοσύνη όταν της δοθεί ο χρόνος που απαιτεί για να δικάσει με βαρύτητα και ακρίβεια.

Οι πολιτικοί που σπεύδουν να παραλάβουν το χαρτοφυλάκιό τους, πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι θα κριθούν αυστηρά, πολύ αυστηρά, αν δεν ασκήσουν τα καθήκοντά τους με απόλυτη αυστηρότητα προς όσα ορίζει η δια νόμου αρμοδιότητά τους και ότι, ενδεχομένως, οι πολίτες, ατομικά και συλλογικά, θα τους ελέγξουν με κάθε νόμιμο τρόπο. Η κάλπη δεν ξεχρεώνει.

Υποχρεωθήκαμε, σ’ αυτή την πατρίδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια να περιορίσουμε την ευθύνη των υπουργών επειδή τα διαπλεκόμενα συμφέροντα βρίσκουν πολλούς δρόμους για να εμποδίσουν την ορθολογική άσκηση των υπουργικών ευθυνών. Ορθώς. Φθάσαμε όμως στο άλλο άκρο: να έχουμε, πολύ συχνότερα από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, «ανεύθυνους» επικεφαλής στην εκτελεστική εξουσία.

Το παράδειγμα με την περίφημη σύμβασης 717, που έχει γίνει σημαία όλων των δημόσιων έργων στο σιδηρόδρομο, είναι χρήσιμο.

Η Βουλή διαθέτει, για παράδειγμα, τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία είναι «αρμόδια επί θεμάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» και άλλων «παραγωγικών» υπουργείων. Θα όφειλε, ίσως και με τον ορισμό ειδικής υποεπιτροπής για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, να ενημερώνεται και να ερευνά, να παρακολουθεί και να ελέγχει την πρόοδο της «717» και όλων των άλλων έργων που συνδέονται με τους σιδηροδρόμους.

Δυστυχώς, και αυτή όπως και οι άλλες βουλευτικές επιτροπές ασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τα νομοσχέδια που φέρνει το εκάστοτε υπουργείο. Ακόμη και αυτό το κάνει με βιασύνη, με εύρος συζήτησης προκαθορισμένο από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και με ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης επί της ουσίας.

Δυστυχώς, οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ειδικές συζητήσεις, να καλέσουν ειδικούς, να πάνε σε βάθος των ζητημάτων και, τελικά, να ελέγξουν τους υπουργούς και την κυβέρνηση. Η ενημέρωσή τους παραμένει χαμηλού επιπέδου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος συγκρατείται από το χαλινάρι των εκτελεστικών αρχών της κυβέρνησης.

Αλλά και οι πολίτες και οι επαγγελματικές οργανώσεις και οι επιχειρήσεις και οι ειδικοί, επιστήμονες και τεχνοκράτες, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να διατυπώσουν την υπεύθυνη γνώμη τους.

Η ασάφεια εξυπηρετεί τελικά την ανευθυνότητα. Την πολιτική και, δυστυχώς, την εκτελεστική δηλαδή την υπουργική. Είναι καιρός να βρεθούν αντιμέτωποι οι υπουργοί με τους κινδύνους που δημιουργούν τα λάθη τους. Χωρίς πολιτική διαμεσολάβηση. Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να συγκαλύπτονται από τη συλλογική ψήφο εμπιστοσύνης προς τη διακυβέρνηση.

 

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Μεγάλη Παρασκευή... Μια σκοτεινιασμένη, πένθιμη εικόνα, με τον διστακτικό...

Ο ΟΠΑΠ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των Sports MarketingAwards για ακόμα μια χρονιά

Η εταιρεία απέσπασε 11 βραβεία για τις ενέργειές της...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...