Άρης Πορτοσάλτε: Ο Πρωθυπουργός του 41%, που συνέτριψε τον Τσίπρα

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε

Πηγή: liberal.gr

 

Ο Πρωθυπουργός που επιθυμούμε επέστρεψε. Ο Κ. Μητσοτάκης του 41% και της συντριπτικής ήττας του Α. Τσίπρα, ήταν αυτός που παρακολουθήσαμε επί διήμερο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Βγήκε μπροστά. Ψύχραιμος, συγκροτημένος, μελετημένος και με την πολιτική στόφα, όπως τότε που έμπαινε επικεφαλής στη μάχη του κορονοϊού. Ασφαλώς μπορεί πολύ περισσότερα απ´ όσα εξήγγειλε. Έδειξε ότι κατανοεί πως το Κράτος επιζητεί το προσωπικό του ενδιαφέρον, για ακόμη πιο ρηξικέλευθες αλλαγές, με τόλμη και θάρρος. Οι πολίτες που του έδωσαν τον εκλογικό θρίαμβο, ξεπερνούν τη θλίψη και τον θυμό των στιγμών, και αναμένουν.

Μπροστάρης και μαχητής στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας. Την ευθύνη που ανέλαβε στις 26 Ιουνίου 2023. Η Ευρώπη μπορεί να περιμένει. Προηγείται η Ελλάδα. Και ο Πρωθυπουργός το ξέρει.

Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ενώπιον της κοινής γνώμης, έχοντας ανακτήσει την αυτοκυριαρχία του, μετά από δυόμιση μήνες συνεχών μεγάλων γεγονότων που γονάτισαν την καινούργια Κυβέρνηση στην εκκίνηση της!
Χωρίς να κρυφτεί, με την εγνωσμένη -για πολιτιστικό- δημόσια διάθεση του στην αυτοκριτική, για λάθη την ευθύνη των οποίων προφανώς αναλαμβάνει, έδειξε να αφήνει πίσω την αμηχανία των προηγούμενων ημερών και να έχει ανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεων στις τρέχουσες δυσκολίες.

Αναγνώρισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με προσπάθεια για καλύτερο κάθετο συντονισμό των στελεχών Πολιτικής Προστασίας, προετοιμασία επιχειρησιακών σχεδίων παρέμβασης και διενέργεια περισσότερων ασκήσεων επί του πεδίου. Επέμεινε στην εμπιστοσύνη του για το Επιτελικό Κράτος, ως σύστημα διοίκησης που του εξασφαλίζει, είπε, «διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία». Παραδέχθηκε ότι δεν επέτυχε ακόμη την πρόοδο που θα ήθελε, τον απασχολεί ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία και ζήτησε να μην πετροβολείται για έναν τρόπο κυβερνητικής λειτουργίας, τον οποίο στηρίζει, γιατί δεν βλέπει άλλη εναλλακτική.

«Καλή η κριτική. Ναι βλέπω τη δυσθυμία, αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, στην καθιερωμένη Κυριακάτικη συνέντευξη τύπου της Θεσσαλονίκης. Υπερασπίστηκε την προσωπική του ιδέα του rotation, το οποίο εξήγησε πως δεν έγινε στην τύχη αλλά με γνώμονα ποιος μπορούσε, κατά την κρίση του, να υπηρετήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
«Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε, εάν δεν έκανα αλλαγές», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι σε δυο μήνες δεν μπορεί να κρίνει τους υπουργούς οι οποίοι αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητα και την συμπεριφορά τους. Αν, πάντως, κρίνει ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσει να το κάνει.

Μαζί με τον Μητσοτάκη, επέστρεψαν και οι Μεταρρυθμίσεις:

Οι δυνάμεις του στρατού, ανήγγειλε, θα συμμετέχουν στο εξής ακόμη πιο ενεργά, με αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα, στην αντιμετώπιση θεομηνιών υπό τις σαφείς εντολές της Πολιτικής Προστασίας, εξήρε, σωστά, την προσφορά των τμημάτων του Μηχανικού και ανακοίνωσε την υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. Έτσι, ικανοποιείται ένα πάγιο, από δεκαετίες, αίτημα των μετεωρολόγων να αφαιρεθεί από την Πολεμική Αεροπορία η αρμοδιότητα της ΕΜΥ και να εκσυγχρονιστεί με την υπαγωγή της στην Πολιτική Προστασία.

Η συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με τη συνδρομή επιστημόνων και από το εξωτερικό, η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών, κάτι που ακολουθείται σε ευρωπαϊκά κράτη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που δεν πρέπει να μείνει σαν μια υπόσχεση την οποία απλώς ανεμίζει ανέξοδα, όπως έκαναν κι όλοι οι προκάτοχοι του, η αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φρούρηση δημοσίων προσώπων, όπως κατά 50% και της δικής του φρουράς συμβολικά, για τη δημόσια ασφάλεια.

Όμως κι αυτή την φορά δεν τόλμησε να πάει στο επόμενο βήμα. Να πει ότι θα προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών σε κάθε φωτεινό σηματοδότη σ´ όλη την επικράτεια. Μετά το πρόσφατο έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, έχει την υποχρέωση να εγκαταστήσει κάμερες σε όλη την έκταση του. Είναι μια προσφορά στη μνήμη του νέου άνδρα που χάθηκε άδικα. Η αξία της ζωής πρέπει να ανακτηθεί!

Στο πεδίο της Οικονομίας ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει τη σιγουριά του. Νιώθει να πατάει γερά, σε σχέση με τους άλλους τομείς. Η εξαγγελία για το ξεπάγωμα των τριετιών και το επίδομα προϋπηρεσίας από την 1η Ιανουαρίου 2024, μετά από 12 χρόνια και χωρίς να επενεργεί ο όρος της μείωσης της ανεργίας κάτω του 10%, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Άλλωστε εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, εντός του προσδιορισμένου χρόνου, του μόνου επιτεύγματος που διέσωσε την Κυβέρνηση αυτό το διάστημα.

Ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να ξεπερνά μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή στο ξεκίνημα της 2ης τετραετίες. Το προσεχές διάστημα έχει εμπόδια που δεν πρέπει να αποδειχθούν ανυπέρβλητα. Πρέπει να το δείξει εκείνος.

Η Θεσσαλία δεν περιμένει ούτε λεπτό. Πρέπει να αναλογιστεί ο Πρωθυπουργός εάν απαιτείται κάτι ακόμη περισσότερο, κάτι παραπάνω από τους εκτελεστικούς Υπουργούς που θα μελετήσει και θα υποδείξει όσα πρέπει να αποφασιστούν για την πληγείσα «καρδιά» της Ελλάδας.

Έχει αποδείξει ο Κ. Μητσοτάκης ότι μελετά, συμβουλεύεται ειδικούς και καταλήγει στις αποφάσεις του…

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες και προκλήσεις

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη,  Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα...

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους...

Ένα (συμβολικό) λουκέτο σε μια χώρα εγκλωβισμένη στην παρακμή

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο λόγω... στατικών προβλημάτων που...

Ο απολαυστικός Αλέξανδρος Τσουβέλας στο ΟΠΑΠ Game Time

  Ο γνωστός κωμικός σχολιάζει το ντέρμπι Τότεναμ-Λίβερπουλ και απαντά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιάννης Γκίκας: Για ένα νέο μοντέλο διοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό του για ένα διαφορετικό...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά

Πηγή: marieclaire.gr   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, εμείς, η νέα γενιά, οφείλουμε να διεκδικούμε λόγο και ρόλο για το μέλλον μας, που διαμορφώνεται κάθε στιγμή»....

Η Αθήνα αλλάζει. Κάθε μέρα. Σε κάθε γειτονιά…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ένα βίντεο ο οποίο ανάρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media, ο Κώστας Μπακογιάννης κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις καμπής που άλλαξαν...