Η εθνική καταστροφή του δημογραφικού

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα One Voice, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 

 

Οι λέξεις και οι έννοιες τους. Το περιεχόμενο που κουβαλούν καλά κρυμμένο μέσα τους, και βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση της κατάλληλης αφορμής για να βρει το δρόμο του προς το φως. Να αφήσει πίσω του τις σκιές.

 

Οι λέξεις με την αυτόνομη οντότητα ως ζωντανοί οργανισμοί. Γεννούν συναισθήματα, λειτουργούν ως αφορμή για εμπνεύσεις, ανοίγουν μεγαλύτερα παράθυρα σε μεγαλύτερους κόσμους. Δεν μας αφήνουν ποτέ να ξεχάσουμε τις μας έκαναν να αισθανθούμε.

 

Η αναφορά του Ίλον Μασκ στην εθνική πληγή του δημογραφικού για την Ελλάδα, μας προσέφερε έναν ωκεανό από λέξεις. Που μπήκαν στη σειρά και μας πλήγωσαν. Επειδή μας θύμισαν πόσο δίκιο έχει το αφεντικό της «Tesla» και του «X/Twitter». Η ορθολογική προσέγγιση του οποίου έφερε στην επιφάνεια τον μεγαλύτερο «ελέφαντα στο δωμάτιο», που σεργιανίζει στην πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Επιπροσθέτως βέβαια, μας θύμισαν και πόσο έχουμε «μικρύνει» την Ελλάδα μας, με λάθη και παραλείψεις, με τη σκανδαλιστική ανοχή μας απέναντι σε ένα πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων και της συγκυρίας. Η Ελλάδα παραμένει σημείο αναφοράς για τους «μεγάλους» της εποχής μας. Για την ανθρωπότητα. Παρά τη ζημιά που της προκαλούμε. Και υπό αυτό το πρίσμα είμαστε πληθυντικά ασυγχώρητοι.

Κυβερνήσεις που αδιαφόρησαν

 

Η τελευταία παρέμβαση υπέρ της οικογένειας από μια ελληνική κυβέρνηση, χάνεται στην προηγούμενη 20ετία, με τον Κώστα Καραμανλή να ενισχύει τους τρίτεκνους, την περίοδο 2004-2007. Έκτοτε… καληνύχτα σας.

 

Τα Μνημόνια αποσυναρμολόγησαν την ελληνική κοινωνία. Σε επίπεδο συνοχής και αρμονίας του συνεκτικού ιστού που θα έπρεπε να μας συγκρατεί ενωμένους. Το δημογραφικό δεν βρέθηκε ποτέ στην πρώτη σειρά του ενδιαφέροντος του πολιτικού προσωπικού. Δεν βρέθηκε ποτέ στην αιχμή των πολιτικών προτεραιοτήτων.

 

Οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν, οι δανειστές… κακοποίησαν την ελληνική κοινωνία, και το μέλλον αναπόφευκτα σκοτείνιασε. Μια αποκρουστική έλξη από την παγιωμένη εθνική παρακμή, που φαντάζει μάλλον αδιανόητο να αντιστραφεί σήμερα, με ένα πολιτικό προσωπικό… από το κάτω ράφι. Χωρίς όραμα και εθνική συνείδηση.

 

Η «επόμενη Ελλάδα» χρειάζεται εξαιρέσεις

 

Η αχαρακτήριστη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας του δημογραφικού από ένα πολιτικό, συλλογικό υποκείμενο χωρίς εθνική συναίσθηση, διαμορφώνει συνθήκες μη αναστρέψιμης ζημιάς.

 

Μονάχα να την περιορίσουμε μπορούμε, και αυτό στο μακρινό, όχι το εγγύς μέλλον. Μόνο που η καθυστέρηση συμβαδίζει με την επιδείνωση του προβλήματος. Με την επιδείνωση της φθοράς.

 

Η «επόμενη Ελλάδα», όποιο κι αν είναι το αποτύπωμα που θα της κληρονομήσουμε, θα χρειαστεί διαφορετικές αφετηρίες επανεκκίνησης. Με περισσότερο ικανούς και προικισμένους πρωταγωνιστές. Έχοντας διδαχθεί από τα δικά μας λάθη.

 

Η «επόμενη Ελλάδα» θα χρειαστεί εξαιρέσεις. Εκείνους που θα είναι φτιαγμένοι από το κατάλληλο υλικό για να αντιστέκονται στον πειρασμό του συμβιβασμού με την παρακμή. Τον τροχό της Ιστορίας άλλωστε, τον κινούν οι εξαιρέσεις…

Best Of

Σπηλιωτόπουλος και Αντώναρος «απόκληροι» του… μεσαίου χώρου

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Αρνητικά προσεγγίζουν και σχολιάζουν...

Σπίρτζης σε Ταλαμάγκα: “Ο Κασσελάκης μπορεί να …το έχει στη show biz, να είναι celebrity, αλλά δεν κάνει για την πολιτική”

Πηγή: Αθήνα984 Λάβρος ο Χρήστος Σπίρτζης κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Xρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα,...

Ο (έκπτωτος) Κασσελάκης… είναι αλλού (γενικώς)

Με όρους απαξίωσης της πολιτικής συνεχίζει να πορεύεται ο...

Η Λατινοπούλου εξελίσσεται σε «ασύμμετρη απειλή» για το Μαξίμου

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η Αφροδίτη Λατινοπούλου εξελίσσεται...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όποιος θέλει να φτιάξει σοβαρό ενημερωτικό τμήμα σε κανάλι, παίρνει τον Παναγιωτόπουλο

Οι φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για επαφές...

Από τη Μέση Ανατολή, στο… Οβάλ Γραφείο. Η ανάφλεξη δια χειρός Νετανιάχου και η μάχη Χάρις-Τραμπ

Κάθε... συμπαθητική ανάλυση των δεδομένων του διαρκούς δράματος της...

Σπηλιωτόπουλος και Αντώναρος «απόκληροι» του… μεσαίου χώρου

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Αρνητικά προσεγγίζουν και σχολιάζουν...

Ο Ζούλας αισθάνεται «άβολα» στον ΣΚΑΪ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Μάλλον διαφορετικά περίμενε ο...

Το άνοιγμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στις επόμενες γενιές

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Όποιος θέλει να φτιάξει σοβαρό ενημερωτικό τμήμα σε κανάλι, παίρνει τον Παναγιωτόπουλο

Οι φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για επαφές της πλευράς του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να αναλάβει ο δεύτερος τα...

Από τη Μέση Ανατολή, στο… Οβάλ Γραφείο. Η ανάφλεξη δια χειρός Νετανιάχου και η μάχη Χάρις-Τραμπ

Κάθε... συμπαθητική ανάλυση των δεδομένων του διαρκούς δράματος της Μέσης Ανατολής, αποφεύγει να αντικρίσει και να διαχειριστεί τον "ελέφαντα στο δωμάτιο". Την άβολη αλήθεια. Η...

Σπηλιωτόπουλος και Αντώναρος «απόκληροι» του… μεσαίου χώρου

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Αρνητικά προσεγγίζουν και σχολιάζουν στελέχη της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς, του μεσαίου χώρου που εκφράστηκε πλειοψηφικά από τον Κώστα Καραμανλή στις...