Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
Η υπεραξία της χαλάρωσης που προσφέρει το καλοκαίρι, αξιοποιείται από το πολιτικό σύστημα για αναστοχασμό, καθαρές σκέψεις και ενατένιση του μέλλοντος.
Έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει τουλάχιστον, υπό το πρίσμα της βαθιάς, ποιοτικής υποβάθμισης του πολιτικού προσωπικού το οποίο έχει δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας, τα τελευταία 15 χρόνια, κατά την αχρείαστη και μοιραία διαδρομή της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου λειτουργούν ως σημείο τομής στον χρόνο, τη συγκυρία και τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς… ανατροφοδότησης στρατηγικών προτεραιοτήτων, ώστε να τέμνονται καλύτερα με τις πραγματικές, επείγουσες και επικαιροποιημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Στην Αντιπολίτευση, η περαιτέρω συρρίκνωση της κοινωνικής απήχησης και του εκλογικού αποτυπώματος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες αναφορικά με τη μη αναστρέψιμη προοπτική της αυτοδιάλυσης αμφοτέρων. Προκειμένου να προκύψει ένας καινούριος κομματικός σχηματισμός, ο οποίος να μπορεί να εκφράσει καλύτερα την κοινωνία.
Στην κυβέρνηση, ο ανασχηματισμός παρέπεμψε στο μέλλον τις περισσότερο ουσιαστικές συζητήσεις για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τις στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία που οικοδόμησε τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να έχει τη δική του, αυτόνομη επιρροή στα γεγονότα. Και θα μπορούσε εύκολα να προδικάσει κανείς ότι εκείνη την περίοδο, στον πρόλογο του φθινοπώρου και χρονικά πέριξ των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει σε νέες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Εκείνες τις τομές που θα έκανε, αν δεν είχαν επισπευστεί οι πρωτοβουλίες του, λόγω του «δύσκολου» αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.