Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμες για να αποφύγει τις ευθύνες του

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star» με τη δημοσιογράφο Μάρα Zαχαρέα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα καλωσορίσουμε στο στούντιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα κ. Ζαχαρέα, κι εγώ σας ευχαριστώ, είναι η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την, όχι προκήρυξη των εκλογών, αλλά την ανακήρυξη της ημερομηνίας των εκλογών.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί προκήρυξη επισήμως θα έχουμε στις 24…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περίπου στις 24 Απριλίου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με το θέμα του ρεπορτάζ που παρακολουθήσαμε, το ρεπορτάζ των συνεργασιών. Η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτές τις εκλογές έχει μια καθαρή θέση, λέει «θέλω αυτοδυναμία, πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Εσείς μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά από ‘κει και μετά το μήνυμα θολώνει διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει «εγώ δεν θέλω πρωθυπουργό τον Τσίπρα ούτε το ΜέΡΑ25», το ΜέΡΑ25 λέει «εγώ δεν θέλω να συμπράξω με τον ΣΥΡΙΖΑ». Όπως καταλαβαίνετε, και ο ψηφοφόρος που θα πάει στην κάλπη, πρέπει να γνωρίζει ποιος θα τον κυβερνήσει τελικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Κυρία Ζαχαρέα, κοιτάξτε, ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και τα αλλάζει τώρα. Διότι είναι προφανές ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει. Να είμαστε ειλικρινείς, να μιλάμε στους πολίτες με ειλικρίνεια.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το προεξοφλείτε αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι το σύστημα της απλής αναλογικής για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία πρέπει να έχει πάνω από 46%, έτσι δεν είναι; Άρα λοιπόν τι λέει λέγοντας «αυτοδυναμία»; Λέει ότι «ακόμα κι αν βγω πρώτος σ’ αυτές τις εκλογές, θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες, όσες χρειαστεί, για να έχω αυτοδυναμία».
Βλέπω όμως τώρα στο ρεπορτάζ σας, το είδα λίγο πριν ξεκινήσουμε, ότι αρχίζει και τα γυρνάει. Θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Άρα, θα αξιοποιήσει, βάσει του Συντάγματος, το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εμείς τι λέμε στον ελληνικό λαό; Λέμε κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα, δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές. Επίσης, χρειάζεται συναινέσεις, οι κυβερνήσεις συνεργασίας, πάνω όμως σε προγραμματική σύγκληση για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με ποιους όμως; Διότι θα έρθει κάποιος να σας πει «γιατί δεν κάνετε προγραμματική συμφωνία π.χ. τώρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να ξέρουμε ποια είναι αυτή η προγραμματική συμφωνία»;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω ευθέως. Εμείς λέμε ότι σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν συστήματα εκλογικά απλής αναλογικής ή ισοτιμίας ψήφου, υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων. Και λέμε ότι αυτές οι κυβερνήσεις συνεργασίας είτε θα είναι σε μια κεντροδεξιά κατεύθυνση, είτε σε μια κεντροαριστερή κατεύθυνση.
Λέμε επίσης εμείς ότι σ’ αυτές τις εκλογές ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι, αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτό το οποίο θα ακολουθήσει τη διαδικασία, όπως ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει, για να σχηματιστεί κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Διότι το πρώτο κόμμα έχει βαρύνουσα σημασία και λόγο στις διαπραγματεύσεις. Έτσι γίνεται παντού.
Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, διότι απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Με ρωτάτε τώρα και μου λέτε, μα γιατί προεκλογικά ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι οι άλλοι λένε άλλα πράγματα; Προφανώς και θα πουν άλλα πράγματα προεκλογικά, διότι είναι ανταγωνιστική η διαδικασία της ψήφου. Όμως, μετά τις εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, πιστεύετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ή οποιαδήποτε ηγεσία προοδευτικού κόμματος, αν υπάρχει η δυνατότητα, προκύπτουν τα κουκιά να το πω απλά, να φτιαχτεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα το αρνηθεί για να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές; Θα πάρει αυτό το κόστος; Πιστεύω να έχει την αίσθηση της αυτοσυντήρησης ο κάθε κ. Ανδρουλάκης.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να ρωτήσω κάτι πάνω σ’ αυτό που λέτε. Εάν αυτό συμβεί όπως το περιγράφετε και ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στην άποψή του ότι «δεν θέλω να έχω πρωθυπουργό Τσίπρα», εσείς θα υπαναχωρήσετε, θα το δεχθείτε αυτό προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί ξανά σε εκλογές; Το έχετε σκεφτεί αυτό μέσα σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλα τα έχω σκεφτεί. Ακούστε, όλα αυτά είναι λόγια του αέρα, προεκλογικά. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα. Διότι πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία, είναι κατανοητό αυτό που λέτε και μένει να το δούμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, με δυο λόγια να το πω για να το κλείσω, όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασισθούν. Προεκλογικά, υπάρχει μια αντιπαράθεση και θα υπάρχει. Μετεκλογικά, θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία, σε προοδευτική κατεύθυνση. Ο κ. Βαρουφάκης, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται να είναι ένα κόμμα σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από μια ευρωπαϊκή προοπτική. Άρα, επειδή εσείς είστε ένα κόμμα που θέλετε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, πιστεύετε ότι και η άποψη αυτή του κ. Βαρουφάκη μετά τις εκλογές, αν τα κουκιά προκύπτουν, θ’ αλλάξει και αυτή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όμως υπάρχουν δυο εκδοχές. Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα, υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, της στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκδοχές. Και για τον κ. Βαρουφάκη. Την επόμενη των εκλογών, θα ισχύει αυτό το δίλημμα το οποίο σας έθεσα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα είναι μια άλλη μέρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο αυτό. Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει προοπτική να διαμορφωθεί με βάση τους αριθμούς και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο -εγώ δεν λέω να φτιάξουμε κυβέρνηση ηττημένων που λέει ο κ. Μητσοτάκης, το έχω αποκλείσει και έχω πει ότι είναι ίσως το μόνο στο οποίο συμπίπτουμε, ότι αυτά δεν γίνονται- αν λοιπόν υπάρχει αυτή η εκδοχή, πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάνε σε δεύτερες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δυο μεγάλων κομμάτων; Οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχθούν;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω μια διευκρίνιση στην «κυβέρνηση ηττημένων», πριν φύγουμε και πάει η σκέψη σας αλλού, γιατί είπε ο κ. Γιώργος Τσίπρας ότι «μια μικρή διαφορά μπορούμε να την εξετάσουμε». Άρα για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα αλλά με μία, μιάμιση μονάδα, δύο μάξιμουμ διαφορά, εσείς θεωρείτε ότι μπορείτε να ξαναδείτε το ζήτημα της συνεργασίας ή θα επιμείνετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι κάθετος σ’ αυτό, κ. Ζαχαρέα. Εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Εδώ λέμε ότι είναι ζήτημα και πολιτικής αλλά και ηθικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Αν θέλουμε να έχουμε πολιτική αλλαγή στον τόπο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Και ήττα της Νέας Δημοκρατίας τι σημαίνει; Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει. Άρα, προϋπόθεση, να το πω διαφορετικά για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση, είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία. Σήμερα μπαίνει στη Βουλή η ρύθμιση για τον Κασιδιάρη, ψηφίζεται αύριο. Τι θ’ αποφασίσετε να κάνετε τελικά; Και θα ήθελα κι ένα δικό σας σχόλιο για τη στάση του κ. Τζανερίκου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι εμείς τα λέγαμε, μιλάγαμε πριν από ένα, ενάμιση μήνα, πότε ήταν η διαδικασία στη Βουλή, όπου είχαμε καταθέσει μια τροπολογία βασισμένη όχι στην αρχική δική μας θέση, αλλά σε αυτά που συνταγματολόγοι του τόπου είχαν ως μια κοινή θέση και κοινή γραμμή. Και προσχωρήσαμε, να το πω έτσι, στην άποψη του κ. Αλιβιζάτου. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλιβιζάτος. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Βορίδης, και μας κουνούσε το δάχτυλο ότι εμείς δήθεν δεν θέλουμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία, γιατί θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στους νεοναζί. Αθλιότητες.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το είπε και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, σας κατηγορεί και για συμπράξεις του παρελθόντος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ναι, έχουν γίνει χορηγοί της Ακροδεξιάς. Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουν για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη. Η τρίτη. Το θέμα θα είχε λυθεί πάρα πολύ απλά όχι δίνοντας τη δικαιοδοσία σε δικαστές να αποφασίσουν, αλλά κάνοντας μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή ότι απλά δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, αλλά αύριο τι θα κάνετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θα κάνουμε; Κυρία Ζαχαρέα, με ρωτάτε τι θα κάνουμε; Να κάνουμε δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα; Θα επιμείνουμε στο σωστό. Διότι εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, δεν πιστεύουμε ότι αν παραβιάζεις το Σύνταγμα, παραβιάζεις τη δημοκρατία στο όνομα της προστασίας του Συντάγματος και της δημοκρατίας, κάνει καλό στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία. Δεν προστατεύεις, αντιθέτως, ενισχύεις τη Χρυσή Αυγή, ενισχύεις την Ακροδεξιά. Εμείς, λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι ένα δεύτερο λάθος είναι η λύση απέναντι στο πρώτο για να το διορθώσεις. Επιμένουν στο λάθος.
Δεύτερο θέμα που θέλω να σχολιάσω. Διάβασα σήμερα ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση σε καφενείο πέριξ του Μαξίμου, με τον Πρόεδρο του αρμόδιου Τμήματος, τον κ. Τζανερίκο, που είναι και Αντιπρόεδρος, ήταν, γιατί παραιτήθηκε, που θα αποφάσιζε για το αν θα γίνει δεκτός ή όχι ένας τέτοιος συνδυασμός από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Γεραπετρίτης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αυτονομία της Δικαιοσύνης; Αυτό είναι μια αισχρή χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, άθλια χειραγώγηση. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν στις μέρες αυτές να περνάνε αυτά τα θέματα στο ντούκου. Έτσι αποφασίζουν, έτσι πιέζουν, έτσι χειραγωγούν; Έτσι κάνουν με όλες τις δικαστικές αποφάσεις;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω όμως να δανειστώ μια ατάκα του κ. Δένδια σήμερα το πρωί για το θέμα αυτό, στον ΣΚΑΪ νομίζω βγήκε, ο οποίος είπε κάτι απλό: Εδώ που έχουμε φτάσει, τι είναι πιο πάνω; Η κριτική εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ή να εμφανιστεί όλο το πολιτικό σύστημα ενωμένο απέναντι σ’ ένα ναζιστικό μόρφωμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, η μάχη απέναντι στον φασισμό, στον νεοναζισμό και στον Κασιδιάρη και στον χρυσαυγιτισμό, δεν κερδίζεται με διατάγματα διάτρητα και αντισυνταγματικά. Και δεν θα μας κάνει, σ’ εμένα προσωπικά, κανένας μαθήματα, πώς να το πω, στάσης απέναντι στον φασισμό γιατί την έχουμε δώσει αυτή τη μάχη και τη δίνουμε καθημερινά. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι πρέπει όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες σαν αυτές, χειραγώγησης, που είδαμε προχθές, της Δικαιοσύνης, διότι αυτό θα μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Επαναλαμβάνω: μ’ αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες, με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που δείχνει η κυβέρνηση, ουσιαστικά τροφοδοτεί την Ακροδεξιά, γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη, θα τρίβει τα χέρια του ο Κασιδιάρης με όλα όσα βλέπει, είτε κατέβει είτε δεν κατέβει στις εκλογές. Απεύχομαι το να κατέβει. Είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι με αυτό που ψηφίζουν, αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο να κατέβει. Ξαναπροειδοποιούμε ότι και τώρα αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο να κατέβει. Και απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν και να φέρουν αύριο στη Βουλή αυτή την τροπολογία που εμείς είχαμε καταθέσει και την οποία, επαναλαμβάνω, υπερασπίστηκαν και πρότειναν μια σειρά συνταγματολόγων έγκριτων, για να ψηφίσουμε όλοι μαζί.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλιώς τι θα γίνει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλιώς, ας αναλάβει την ευθύνη του ο κ. Μητσοτάκης.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, αλλά εσείς τι θα κάνετε; Θα απέχετε από την ψηφοφορία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος; Τα ίδια μας λέγατε και την προηγούμενη φορά και μας το χρεώσατε. Και λέγαμε εμείς δεν πειράζει, χρεώστε το μας, θα δείτε τι θα γίνει. Ορίστε, δεν πέρασαν 30 μέρες και είδαμε τι έγινε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή ο χρόνος πιέζει, θέλω να περάσουμε στο ζήτημα της οικονομίας. Θα μου επιτρέψετε να δούμε ένα ρεπορτάζ σήμερα από την αγορά, γιατί έρχεται και το Πάσχα όπως ξέρετε, κι επανερχόμαστε για να τα κουβεντιάσουμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα κ. Πρόεδρε, το ότι τα τρόφιμα καίνε, καίνε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 14% έχουμε πληθωρισμό στα τρόφιμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Η κυβέρνηση λέει όμως ότι έχουμε το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο καλάθι του νοικοκυριού κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ζηλέψει, το Βέλγιο, για παράδειγμα. Εσείς γιατί το αντιμάχεστε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα δεν είναι αν αντιμαχόμαστε κάποιοι καλάθι, το θέμα είναι αν ο πολίτης σήμερα και ο καταναλωτής μπορεί να δει κάποια ουσιαστική ανακούφιση και βελτίωση σε σχέση μ’ αυτό που αντιμετωπίζει όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Εντάξει τώρα, δεν είναι να ειρωνευόμαστε τους πολίτες ότι δήθεν θα υπάρχουν αρνιά Porsche, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Εδώ βλέπουμε ότι το τραπέζι, αφήστε το καλάθι, το τραπέζι του νοικοκυριού, αυτό το Πάσχα, είναι ακριβότερο απ’ ό,τι πέρυσι και σε σύγκριση με το προπέρσινο τραπέζι του νοικοκυριού, είναι φωτιά. Οι ανατιμήσεις είναι τρομακτικές, η αγοραστική δύναμη έχει πέσει κατά 40% για τα νοικοκυριά που έχουν έως 750 ευρώ εισόδημα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μειώθηκε στο μισό σχεδόν η αξία του εισοδήματος.
Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύ αδυσώπητος, θα το πω πολύ περιφραστικά και θα εξηγήσω πολύ σύντομα. Τρία πράγματα: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών. Αυτά τα τρία πράγματα.
Πώς θα γίνει η αύξηση των μισθών; Με τον κατώτατο στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ και τη θέσπιση σε ετήσια βάση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και με το ξεπάγωμα των τριετών.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Οι μικρομεσαίοι θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς 880 ευρώ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά τώρα, εντάξει, αυτό το ακούμε πάρα πολλά χρόνια τώρα, αλλά θα πω και για τους μικρομεσαίους, γιατί θα μπορούν να πληρώσουν. Διότι ξέρετε κάτι; Οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, θα δουν τα γυρνούν τα οφέλη σ’ αυτούς. Αν εσείς πάρετε έναν καλύτερο μισθό, θα πάτε να ψωνίσετε. Εγώ γυρνάω όλα τα μαγαζιά, ξέρετε τι μου λένε; Δεν έχουν τζίρο. Πώς θα έχουμε αύξηση μισθών και εισοδήματος; Στον δημόσιο τομέα έχουν 12 χρόνια να δουν αυξήσεις. 10% αύξηση πρέπει να υπάρχει στο Δημόσιο.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας το ρωτούσα αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ειδικά στο Δημόσιο η επόμενη τετραετία εφόσον εκλεγεί, θα είναι τετραετία αυξήσεως μισθών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν το έκανε την προηγούμενη τετραετία; 4 χρόνια κυβερνά, πού φτάσαμε; Τι έκανε 4 χρόνια; Πάμε λοιπόν να δούμε: Συνταξιούχοι. Η 13η σύνταξη, η οποία καταργήθηκε. Είχε υποσχεθεί ότι θα τη διατηρήσει. 4 χρόνια δεν την έχει δώσει. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είχε υποσχεθεί ότι θα τα δώσει. Δεν τα έχει δώσει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθούν. Αυτά σε σχέση με την αύξηση των μισθών. Μείωση τιμών; Πώς θα γίνει μείωση τιμών;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: 10% αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους λέτε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς αυτό σας λέω. Τόσο ήταν ο πληθωρισμός μεσοσταθμικά το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Πάμε παρακάτω: Μείωση τιμών. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, αλλά υπάρχουν διαδικασίες και μηχανισμοί.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συμφωνείτε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η αισχροκέρδεια όμως, κ. Ζαχαρέα, είναι ελληνικότατο, δεν είναι ευρωπαϊκό. Διότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πρώτη στην τιμή ρεύματος, στη χονδρική τιμή, ή σε σχέση με την αγοραστική δύναμη εδώ κι ενάμιση χρόνο. Δεν μπορεί να έχει την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα. Δεν γίνεται αυτό. Και δεν μπορεί να έχεις τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ και τις χαμηλότερους μισθούς.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί έχει τη μεγαλύτερη φορολογία στη βενζίνη. Εσείς θα σκεφτόσασταν να μειώσετε τη φορολογία στη βενζίνη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει πρωτίστως, μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%. Και για κάποια τρόφιμα βασικής ανάγκης του πληθυσμού, ακόμα και σε μηδενικό συντελεστή, όπως έγινε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα περάσει όμως αυτό στον καταναλωτή, κ. Πρόεδρε; Γιατί στην Πορτογαλία, ας πούμε, λένε ότι δεν πέρασε στον καταναλωτή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε με να πω τις προτάσεις και θα δείτε ότι θα σας καλύψω. Γιατί η Ισπανία όπου έγινε αυτό, είχε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τους προηγούμενους μήνες, το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα μηδενίσουμε, θα ακυρώσουμε την καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Και βεβαίως, τρίτος άξονας είναι ότι θα υπάρξει ένας ουσιαστικός μηχανισμός παρεμβάσεων και ελέγχου από την πλευρά του κράτους, ακριβώς γι’ αυτό που είπατε εσείς, κ. Ζαχαρέα: Για να περάσει, αν θέλετε, αυτή η μείωση στην τσέπη του καταναλωτή. Και εκεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους είναι εξαιρετικά σημαντικός, εξαιρετικά κρίσιμος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας το λέω γιατί διάβαζα προχθές ότι οι Πορτογάλοι λένε, «δεν έφτασε σ’ εμάς, στους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ και θέλουμε απευθείας ενισχύσεις». Εσείς θα βλέπατε απευθείας ενισχύσεις στους πολίτες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παρ’ όλα αυτά όμως, κ. Ζαχαρέα, η Πορτογαλία, και κυρίως η Ισπανία που έχει πάει και σε μηδενικό ΦΠΑ, σε μια μερίδα τροφίμων, έχει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να είμαι γνώστης του τι ακριβώς συμβαίνει στην Πορτογαλία τούτη την ώρα. Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι ότι δογματικά να αρνείσαι τη μείωσή των έμμεσων φόρων τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει για πάρα πολλούς μήνες στο 10% και κάποιους μήνες το έχει υπερβεί κιόλας, αυτή η επιλογή είναι μια επιλογή που έχει μονάχα στόχο να γεμίζει τα δημόσια Ταμεία. 4 δισ. ήταν παραπάνω τα έσοδα το ’22 από έμμεσους φόρους, για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις, που πηγαίνουν όμως στις εταιρείες ενέργειας και στα σούπερ μάρκετ, να κρατάνε υψηλά τις τιμές. Γιατί δεν έχουν μειώσει ουσιαστικά τις τιμές του ρεύματος και τις τιμές των τροφίμων. Και βεβαίως αυτό σε σχέση με τη μείωση των τιμών. Η ρύθμιση χρεών τώρα. Καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες, μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μιλάτε για τους πλειστηριασμούς…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, τεράστιο θέμα. Αφορά πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Να σας πω λίγο αριθμούς; Εγώ δεν είχα πλήρως την εικόνα πόσους αφορά. Έχουμε 4.250.000 συμπολίτες μας που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μισή Ελλάδα χρωστά μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Και έχουμε αυτή τη στιγμή 700.000 κατοικίες που βρίσκονται σε υποθήκη, οι οποίες βρίσκονται στα funds πια και όχι στις Τράπεζες, γιατί έχουν μεταβιβαστεί. Η αξία τους υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα γίνει αν συνεχιστεί…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς όμως υποσχεθήκατε δικαστική προστασία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε, έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο, έτοιμο σχέδιο το οποίο έχει και τη σφραγίδα ενός προσώπου που σηματοδότησε, αν θέλετε, την προστασία την προηγούμενη δεκαετία, της κ. Κατσέλη. Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο προβλέπουμε είναι μια ρύθμιση με μια πλατφόρμα η οποία δεν θα αφορά μονάχα τους ευάλωτους, θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη. Η οποία ρύθμιση θα προβλέπει ένα μεγάλο κούρεμα γι’ αυτόν που θα επιλέξει τη βραχυχρόνια ρύθμιση, τη σύντομη ρύθμιση, της τάξης του 40% έως 60% και επιδότηση της δόσης από το Ελληνικό Δημόσιο, από ένα Ειδικό Ταμείο που θα συγκροτήσουμε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να επιδοτεί τη δόση όσων κάνουν ρύθμιση με τα κόκκινα δάνεια, αυτούς που έχουν πάρα πολύ υψηλά επιτόκια…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και θα περάσει αυτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τις Βρυξέλλες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως. Θα σας εξηγήσω γιατί.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί εσείς ο ίδιος είχατε πει πως όταν τελείωσε η προστασία από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, εσείς ο ίδιος είχατε πει ότι δώσατε τεράστιο αγώνα στην Ευρώπη για να πείσετε, βρήκατε τοίχο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε όμως μια, εντός εισαγωγικών, «λαθροχειρία». Γιατί; Γιατί ήμασταν σε μνημόνια τότε. Μα τώρα δεν έχουμε μνημόνια, αυτή είναι η διαφορά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε
Και ένας δεύτερος λόγος: Τα κόκκινα δάνεια τότε, ήταν στις τράπεζες. Σήμερα λοιπόν, ένα καλό νέο -το κακό νέο είναι ότι χρωστάει η μισή Ελλάδα-, το καλό νέο όμως είναι ότι τα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες και άρα και οι τράπεζες μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες, δεν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κόκκινα δάνεια, αλλά δεν διέπεται η διαχείρισή τους από τους κανόνες τους πολύ σκληρούς που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα που προβλέπονται για την προστασία των τραπεζών. Τα έχουν ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες πρέπει να έρθουμε, οφείλουμε να έρθουμε σε συνεννόηση. Διότι οι ιδιωτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν μέσα στους κανόνες και τους νόμους που έχει κάθε κράτος. Δε θέλουμε να πάμε σε προτάσεις, επαναλαμβάνω, η πρότασή μας δεν είναι πρόταση μη ρεαλιστική. Και θα σας πω: όταν λέμε κούρεμα 40% έως 60%, αναφερόμαστε στα δάνεια εκείνα τα οποία έχουν αγοράσει 30% της αξίας τους. Άρα θα έχουν κάποιο κέρδος. Και θα έχουν ένα κέρδος σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έως 5 χρόνια. 5 ως 10 χρόνια λέμε, η βραχυχρόνια ρύθμιση.
Και υπάρχει και η δεύτερη εναλλακτική. Αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε ρύθμιση τόσο σύντομη, γιατί οι δόσεις πιθανόν να είναι πιο μεγάλες, γιατί η επιδότηση του κράτους θα είναι σε συνάρτηση με τα εισοδήματά του, υπάρχει η δεύτερη εναλλακτική, της μακράς διάρκειας ρύθμισης στα 35 έτη, όπου εκεί όμως θα πληρώσει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας. Διότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν σε μια υποθήκη 2, 3, 4 δάνεια, άρα αντικειμενικά εκεί θα υπάρχει κούρεμα και ο πιστωτής θα ξέρει ότι θα πάρει τα λεφτά του σ’ ένα βάθος χρόνου. Αυτή η πρόταση είναι win-win, και για τους καταναλωτές και για τους δανειολήπτες αλλά και για τους πιστωτές.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και είστε αισιόδοξος ότι θα περάσει αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα σχόλια της αγοράς δεν ήταν καθόλου αρνητικά, ήταν σχόλια ότι ναι, υπάρχει μια προοπτική να το συζητήσουμε, να καθίσουμε στο τραπέζι διότι αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα είναι ή λαίλαπα πλειστηριασμών ή αδιέξοδο. Αδιέξοδο και για τα funds. Αδιέξοδο και για τους πιστωτές και για τους δανειολήπτες, βέβαια.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να κλείσουμε το θέμα της οικονομίας με μια ερώτηση που αφορά την τοποθέτησή σας στην Καθημερινή. Είπατε, «θέλω μια ευκαιρία να διαχειριστώ τα πράγματα χωρίς τα μνημόνια πάνω απ’ το κεφάλι μου» την ίδια ώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Στουρνάρας, έλεγε ότι δεν πρέπει να πάμε πίσω σε λογικές του παρελθόντος και δεν πρέπει να χάσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αυτό το διάστημα.
Επειδή φαντάζομαι ότι κι εσείς θα έχετε σκεφτεί ότι πολλοί πολίτες έχουν ακόμα στο μυαλό τους και φοβούνται το κλείσιμο των τραπεζών, πώς πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε με τον κ. Στουρνάρα; Μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως αν είσαστε αύριο κυβέρνηση θα κρατήσετε, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και πώς θα διασφαλίσετε ότι πραγματικά η οικονομία θα έχει μια τέτοια ανοδική πορεία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ερώτηση, διότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η χώρα σήμερα δεν βρίσκεται στις συνθήκες της χρεοκοπίας που την παραλάβαμε το 2015. Και εν πάση περιπτώσει, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, νομίζω ότι ήταν ένα μικρό επίτευγμα αυτό που καταφέραμε εμείς, που άλλες κυβερνήσεις, 2-3 διαδοχικές πιο πριν δεν το κατάφεραν, να τη βγάλουμε από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το δημόσιο χρέος και να αφήσουμε στα δημόσια Ταμεία και 37 δισεκατομμύρια ως ένα μαξιλάρι το οποίο σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να μπούμε στις αγορές.
Άρα, έχουμε πια εμπειρία, γνώση και ξέρουμε τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να γίνει, τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Δεν λέμε πράγματα τα οποία είναι μη ρεαλιστικά, έχουμε όμως και απόλυτη επίγνωση ότι κάθε πολιτική επιλογή έχει πρόσημο, έχει πρόσημο θετικό για την κοινωνία ή αρνητικό για την κοινωνία.
Εμείς λοιπόν έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα, στο οποίο το βασικό του πρόσωπο είναι φιλολαϊκό, να το πω έτσι. Δεν λέμε ότι θα γίνουν θαύματα, λέμε όμως ότι αυτή η μεγάλη αδικία, να έχουμε σήμερα τη μέση οικογένεια να μη μπορεί να βγάλει το μήνα και στην τρίτη εβδομάδα να σώνεται το εισόδημα και την ίδια στιγμή να έχουμε 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και να κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας, με ένα δισ. η κάθε μία κέρδη κατά μέσο όρο, αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει.
Δεν γίνεται σ’ αυτή τη χώρα να χάνουν οι πολλοί και να κερδίζουν κάποιοι λίγοι και ισχυροί. Δε γίνεται αυτό να συνεχιστεί. Και υπάρχει σχέδιο για να το πετύχουμε αυτό. Να βάλουμε κανόνες, να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να στηρίξουμε το ΕΣΥ και να βάλουμε κανόνες και ναι ρυθμίσουμε την αγορά. Δε γίνεται να θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα βέβαια ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έχει μια τελείως διαφορετική τοποθέτηση και ζητά μάλιστα σύγκριση, όχι σύγκρουση ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω μόνο μια φράση για τις ιδιωτικοποιήσεις και πάμε σε όποιο θέμα θέλετε. Βλέπαμε όλοι να έρχεται αυτή η τρομακτική ενεργειακή κρίση και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Και τώρα τι κάνει; Τι θέλει να κάνει; Ιδιωτικοποίηση του νερού.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί νομοθέτησε λοιπόν τη Ρυθμιστική Αρχή; Και γιατί μετά, αφού είδε τις αντιδράσεις, βούλιαξε η πλατεία Αριστοτέλους από κόσμο, μετά είδε τις αντιδράσεις και προσπαθεί να τα μαζέψει. Αλλά δεν μαζεύονται πια αυτά, διότι είναι οι δηλώσεις του, είναι μαγνητοσκοπημένες.
Και εν πάση περιπτώσει αν το αρνείται, ας έρθει αύριο. Αύριο καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή, είναι η τελευταία μέρα αύριο στη Βουλή, τελειώνει η Βουλή, πάμε σε εκλογές. Λέει ότι μετά τις εκλογές θα δούμε. Αύριο. Να περάσει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Αύριο.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιδιώκει σύγκριση, όχι σύγκρουση, και είπε σήμερα ότι δέχεται να γίνει ένα τηλεοπτικό debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς…. Γιατί γελάτε; Είστε θετικός εσείς σε αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γελάω με τον τρόπο που προσπαθεί, σαν τον διάολο το λιβάνι, αυτός που μιλάει για σύγκριση και λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», -εγώ δεν έχω πει αυτό, το λέει ο ίδιος διαρκώς-, αρνείται σαν τον διάολο το λιβάνι να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι οι δυο μας και να συγκριθούμε. Και να καταθέσουμε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, τα επιχειρήματά μας. Διαρκώς ξεφεύγει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όλοι μαζί, εσείς δέχεστε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και όλοι μαζί αλλά και οι δυο μας. Γιατί αύριο το πρωί ο ένας απ’ τους δυο θα κερδίσει. Αν ήταν να κερδίσει κάποιος τρίτος και βλέπαμε ότι οι δημοσκοπήσεις, που τόσο πολύ σας αρέσει να με ρωτάτε για τις δημοσκοπήσεις κάθε φορά, αν βλέπαμε ότι υπάρχει περίπτωση να κερδίσει κάποιος τρίτος, να ερχόταν κι ένας τρίτος. Να καθίσουμε όλοι μαζί, να καθίσουμε οι 6 αλλά γιατί θέλει άλλους 4 ανάμεσά μας αφού αυτός ζητά τη σύγκριση;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν είχα ρωτήσει για τις δημοσκοπήσεις, αλλά τώρα που το είπατε θα ρωτήσω: Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι φοβερό το πόσο προσπαθεί να αποφύγει. Εγώ, κ. Ζαχαρέα, το ’15 ήμουν απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη. Κάναμε και όλα τα κόμματα, έκανα κι εγώ με τον κ. Μεϊμαράκη debate, αντιπαράθεση. Έχασε η δημοκρατία απ’ αυτό ή κέρδισε; Οι πολίτες έχασαν ή κέρδισαν; Με τους 6 ή τους 7 ή τους 5, είναι και λίγο «σούπα», αν θέλετε, και είναι δύσκολο να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Και την κάνουμε στη Βουλή συνεχώς. Γιατί θέλει ν’ αρνηθεί αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Τι γίνεται στη Γαλλία, τι γίνεται στη Βρετανία, στη Γερμανία, παντού.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω όμως το σχόλιό σας και για τις δημοσκοπήσεις, γιατί φαίνεται η κυβέρνηση, ειδικά μετά τα Τέμπη, να έχει μια κάμψη, όχι όμως αυτή να την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σας προβληματίζει εσάς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προβληματιζόμαστε για όλα, αλλά έχουμε και την αισιοδοξία που μας δείχνουν και οι τάσεις των μετρήσεων αλλά κυρίως η επαφή που έχουμε με τον κόσμο. Έχουμε και μια ιστορία καταγεγραμμένη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς υπολείπεται στις μετρήσεις τις προεκλογικές από τα αποτελέσματα της κάλπης κατά 3%, 4%, 5%, 6% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Άρα, έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν έρχομαι εδώ να σας πω ότι είμαστε σίγουροι νικητές, έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως, βλέπω το κλίμα που επικρατεί. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία λέει ένα «ως εδώ, θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας».
Και πιστεύω ότι όσο έρχεται η ώρα προς την κάλπη, ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, παρά μονάχα με τη ψήφο, τη συμμετοχή, που είναι το πιο σημαντικό, και τη ψήφο που θα δώσει προοπτική αλλαγής. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος για να έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το μετά για εσάς προσωπικά το έχετε σκεφτεί; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη και δεύτερη κάλπη είναι δεύτερο κόμμα, τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη μέρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, δεν έχω τέτοια θέματα, διότι πραγματικά πιστεύω ότι δεν μου χρωστάει κάτι η ιστορία, πιστεύω ότι εγώ χρωστάω. Αυτό που σας είπα, μια ευκαιρία να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι με την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας. Άρα λοιπόν δεν έχω ούτε πίεση συναισθηματική ούτε ψυχολογική, πιστεύω ότι αυτή την ώρα είναι μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να πετύχει μια μεγάλη αλλαγή μ’ αυτή την κάλπη που έχει μπροστά του της απλής αναλογικής. Μια ευκαιρία για τη χώρα να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση συνεργασίας και μια ευκαιρία και για μας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αν δεν έχετε αυτή την ευκαιρία, θα πει ο Αλέξης Τσίπρας «γεια σας» στο πολιτικό σκηνικό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έρθει κάποια στιγμή, αυτή η ευλογημένη για μένα ώρα, αλλά νομίζω ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα, διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα τη δώσει αυτή την ευκαιρία και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη χώρα.
Η χώρα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων. Αυτή η χώρα, ξέρετε, παραδοσιακά είχε μια υπεροπλία σ’ αυτό που ονομάζουμε ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό τόξο. Και είναι μια μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική να συγκυβερνήσουν αυτές οι δυνάμεις με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ένα πράγμα για το οποίο σας κατηγορεί ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν παραδέχεστε ποτέ σε τίποτα ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος. Λέει ότι «εγώ λέω, αυτή την τετραετία έχω κάνει αυτά τα πράγματα που είναι σωστά, κάποια πράγματα δεν τα κατάφερα, δεν έγιναν όπως ήθελα, όπως έπρεπε, οτιδήποτε, αλλά από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει ποτέ ότι «ναι ρε παιδί μου, κι εγώ σ’ αυτό έχω ευθύνη, δεν το έκανα καλά». Αν σας έλεγα να μου πείτε μια δυο πολιτικές σας που μέσα σας έχετε μετανιώσει και σκέφτεστε ότι «δεν έπρεπε αυτό να το κάνω, το έκανα λάθος», τι θα μου λέγατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω σε όλα σας τα ερωτήματα, θέσατε πολλά, αλλά μισό λεπτάκι: Μπορείς να κάνεις λάθη, προφανώς εμείς έχουμε παραδεχθεί κι εγώ προσωπικά και λάθη και αστοχίες, αλίμονο, τα έχει κρίνει και ο ελληνικός λαός άλλωστε, έχουμε κριθεί, αλλά μπορείς να κάνεις λάθη ακολουθώντας μια ορθή πολιτική και μπορείς να κάνεις λάθη ακολουθώντας μια λάθος πολιτική.
Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσαμε, να βγάλουμε δηλαδή τη χώρα από τη χρεοκοπία, να ρυθμίσουμε το χρέος, να πετύχουμε αυτό τον εθνικό στόχο, ήταν μια ορθή πολιτική. Και μέσα σ’ αυτή την ορθή πολιτική και δυσκολίες είχαμε και αδικίες έγιναν στη μεσαία τάξη, αλλά είχαμε έναν εθνικό στόχο. Και λάθη κάναμε. Το μόνο λάθος που δεν έχω κάνει, είναι να θεωρήσω τον εαυτό μου αλάνθαστο. Αυτό το λάθος δεν το έχω κάνει.
Από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθη ακολουθώντας μια λαθεμένη πολιτική, αυτή που κάνει τους ισχυρούς ισχυρότερους, τους φτωχούς εξουθενωμένους και τους μεσαίους φτωχούς. Αλλά προσέξτε κάτι, γιατί εδώ πολύ έχουμε παίξει με το λάθος και με την ευθύνη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές συγγνώμη. Όποτε εγώ ζήτησα συγγνώμη και παραδέχτηκα λάθος, ανέλαβα και την ευθύνη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πού αναφέρεστε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη για να αποφύγει την ευθύνη. Αναφέρομαι σε μια σειρά από επιλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη για να την αποφύγει. Αυτό κάνει. Και λέει ο ελληνικός λαός μια φράση πολύ ενδιαφέρουσα, ότι από τότε βρέθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης, είναι περιπτώσεις που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ζητάς συγνώμη, παραιτείσαι.
Συγγνώμη που ο ανιψιός σου παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο διπλανό σου γραφείο; Συγγνώμη ζητάς; Συγγνώμη που ο υπουργός σου έλεγε στη Βουλή ότι είναι ντροπή να μιλάτε για ασφάλεια στον σιδηρόδρομο και μετά από 10 μέρες είχαμε αυτό το δυστύχημα και δεν αναλαμβάνεις καμία ευθύνη; Τη μια λες φταίει ο σταθμάρχης, την άλλη φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φταίμε όλοι άρα κανείς συγκεκριμένα; Δεν είναι έτσι.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχω πολλές ερωτήσεις ακόμα αλλά πρέπει να κλείσουμε. Δεν ξέρω αν θα σας ξαναδώ μέχρι την πρώτη ή τη δεύτερη κάλπη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω να μη με ξαναδείτε μετά, διότι θα έχουμε κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει δεύτερη κάλπη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ να σας ευχαριστήσω γιατί πάντοτε οι συζητήσεις μαζί σας είναι πολύ ζωντανές και νομίζω τις βλέπει και ο κόσμος μ’ ευχαρίστηση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να είστε καλά. ​

Best Of

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production  

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...