Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Λίγο ακόμη και προβλέπουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «καταγγείλει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σοσιαλμανία. Τι μπορεί να υποσχεθεί στον λαό που δεν το έχει ήδη δώσει ο Κυριάκος; Ο ΣΥΡΙΖΑ των επιδομάτων έχει πρόβλημα ταυτότητας. Η ΝΔ δεν το έχει ακόμη αποκτήσει, επειδή την σώζει απέναντι στο φιλελεύθερο κοινό της η μείωση των φόρων. Το πραγματικό στοίχημα της Οικονομίας θα παιχτεί, πάντως, στο πεδίο της ανάπτυξης. Εκεί θα μετρηθεί το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκτισε ένα αφήγημα το 2019. Ότι ο «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης» θα μαστίγωνε κάθε πρωί δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απλώσει ένα δίκτυ προστασίας απέναντι στους αδύναμους αυτής της κοινωνίας! Με άλλα λόγια ο Κυριάκος μπήκε στα χωράφια του ΣΥΡΙΖΑ και τους «έκλεψε» τις ταυτότητες!
Προσωπικά πιστεύω ότι οι επιδοματικές πολιτικές δεν έχουν στο τέλος αποτέλεσμα. Ότι ανακουφίζουν την κρίσιμη ώρα τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν προσφέρουν μακροχρόνιες λύσεις. Ανακουφίζουν σαν την ασπιρίνη, αλλά δεν θεραπεύουν. Υπάρχει μάλιστα και μια κριτική ότι τα επιδόματα «κακομαθαίνουν» τους δικαιούχους. Σε αυτό υπάρχει μία δόση αλήθειας. Ότι οι επιδοματικές πολιτικές αποτελούν κάποιες φορές αντικίνητρο εργασίας. Από την άλλη μεριά, πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς μία έκτακτη βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη; Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Είναι το αν η Οικονομία αντέχει σε τέτοιου είδους παροχές. Αν το αντέχουν τα δημόσια ταμεία και το … δημόσιο χρέος.
Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Αντέχει η Οικονομία σε παροχές; Η απάντηση κρύβεται στους ρυθμούς ανάπτυξης. Όσο υπάρχουν έσοδα δικαιολογούνται και τα έξοδα. Το ποια θα είναι τελικά αυτά τα έξοδα, πού ακριβώς θα κατευθυνθούν οι ενέργειες του κράτους, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Σημαντική συζήτηση, αλλά έρχεται αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν οι πόροι. Εμείς θα προτιμούσαμε, για παράδειγμα, να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες για να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα από το να μοιράζονται επιδόματα των 100 και των 200 ευρώ.
Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό στους πολίτες και ενόψει των εκλογών είναι ότι οι απανωτές κρίσεις που κτύπησαν την χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν κλόνισαν την Οικονομία, επειδή οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Και αυτή η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να κλονιστεί. Η χώρα και η Οικονομία χρειάζονται σταθερότητα για άλλη μια τετραετία. Είναι το ζητούμενο. Για την χώρα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κάποιο άλλο. Αλλά αυτήν τη στιγμή συζητάμε για την χώρα και όχι για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.